18. september 2019
I Troldehøjen er der højt til loftet. Her spiller naturen og daginstitutionens mange dyr nemlig en vigtig rolle, fortæller leder Morten Hedelund. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

I Troldehøjen er der højt til loftet. Her spiller naturen og daginstitutionens mange dyr nemlig en vigtig rolle, fortæller leder Morten Hedelund. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 25 år med natur, højt til loftet og besparelser: - Jeg har noget at give

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25 år med natur, højt til loftet og besparelser: - Jeg har noget at give
Køge - 24. marts 2019 kl. 13:03
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Han sidder bag sit daglige og godt fyldte skrivebord. Det meste af tiden er han næsten et stort smil, mens talestrømmen fortsætter i en lind strøm. Bag ham kan man kigge ud af vinduet, hvor en hvid kanin med tyk pels gnasker løs på et salatblad.

Vi er på Morten Hedelunds kontor i Troldehøjen. I 25 år har han ledet den selvejende institution, og tiden i Herfølge har langt hen ad vejen været positiv. Selv peger han på Troldehøjens store fokus på naturen.

- Lige siden jeg begyndte, har det været vigtigt. Børn og natur er bare godt sammen, siger Morten Hedelund.

I Troldehøjen har de både fugle, kaniner og skildpadder, og den tætte kontakt med dyr og natur er med til at udvikle børnene, forklarer institutionens leder.

- Børnene kommer i direkte kontakt med naturen, og de oplever for eksempel, når dyrene dør. Det er meget autentisk, og det gør, at vi har højt til loftet, forklarer Morten Hedelund.

Han peger på, at Troldehøjen samtidig har mindre fokus på, at børnene skal lære ting gennem eksempelvis en iPad.

Friluftslivet

Daginstitutionen med 12 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn har også en stor, lilla bus, som de tit bliver kørt rundt i for at opleve de omkringliggende områder. En bus, som Morten Hedelund selv sidder bag rattet i.

- Bussen gør rigtig meget for os, og den giver os mulighed for at komme meget ud og besøge nærområderne, hvilket er rigtig sundt for børnene, pointerer han.

I denne uge kunne Troldehøjen sætte endnu et flueben ud for sit fokus på naturen. De blev nemlig certificeret som friluftsinstitution. Det betyder, at personalet har gennemgået en række kurser og fået ny teori og konkrete værktøjer til dagligdagen.

- Børnene mærker det ved, at vi får endnu flere natur- og udelivsoplevelser, og at personalet er endnu skarpere på friluftslivets pædagogiske værdi, fortæller Morten Hedelund.

Overhører viden

Tiden i Herfølge har dog ikke været uden en vis frustration. Frustrationen bunder i de løbende besparelser, som generelt har ramt børneområdet mange steder i landet. Selv beskriver Morten Hedelund det som »en stige af besparelser«.

- Det har belastet os rigtig meget. Det påvirker vores personale, for det betyder, at de ikke kommer i mål, fordi de er for pressede, forklarer han og uddyber:

- Det er ærgerligt, at vi bliver ramt af besparelser, og der er snart sparret så meget, at det fremover kun kan gå ud over enten normeringen eller servicen. Det betyder enten færre voksne per barn eller kortere åbningstider.

Ifølge den 56-årige leder er det et spørgsmål om at prioritere børneområdet. Han nævner det nylige forslag fra SF på Christiansborg, som gik ud på at sikre, at der kommer flere voksne til børnene i landets daginstitutioner. I første omgang lagde forslaget op til at indkalde til forhandlinger om minimumsnormeringer i alle vuggestuer og børnehaver, men både de blå partier og Socialdemokratiet stemte nej, hvilket undrer Morten Hedelund.

- Før i tiden havde man begrænset viden om børneområdet, men i dag er der ingen undskyldning. I øjeblikket overhører man bevidst viden på området, og det er problematisk, understreger han.

Ifølge Hedelund har besparelserne en enorm negativ betydning for børnenes robusthed og udvikling.

- I fremtiden tror jeg, at man vil kigge tilbage og tænke på i dag og spørge sig selv, »hvad havde vi gang i dengang?.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk