29. januar 2020
Børnebibliotekar Britta Overgaard Jensen: - Først og fremmest giver billedbøger mulighed for at være sammen med ens barn om noget rigtig sjovt, spændende, mærkeligt og hyggeligt. Foto: KøgeBibliotekerne
Børnebibliotekar Britta Overgaard Jensen: - Først og fremmest giver billedbøger mulighed for at være sammen med ens barn om noget rigtig sjovt, spændende, mærkeligt og hyggeligt. Foto: KøgeBibliotekerne
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Få overblik over børnenes bedste bøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Få overblik over børnenes bedste bøger
Køge Onsdag - 05. december 2018 kl. 10:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bibliotekerne i Køge Kommune udgiver en ny version af Børnenes Bedste Bøger, som består af 58 bogtitler til børn i alderen nul til seks år, oplyser KøgeBibliotekerne i en pressemeddelelse. Bøgerne er udvalgt ud fra litterære kriterier, relevans for aldersgruppen og med øje for, at bøgerne tilsammen præsenterer mange kulturelle forhold.

»Børnenes Bedste Bøger« er med til at fremme billedbøgernes kvaliteter i forhold til udviklingen af børns sociale og kulturelle kompetencer. Fordi pædagogerne i vuggestuer og børnehaver bruger disse 58 bogtitler i deres arbejde, får alle børn i Køge Kommune en god bagage af historier, kunst og ordforråd inden de begynder i skolen, lyder det videre.

- Først og fremmest giver billedbøger mulighed for at være sammen med ens barn om noget rigtig sjovt, spændende, mærkeligt og hyggeligt. Uden andet formål end den fælles oplevelse. At læse og gå på opdagelse i bøger med et godt, bevidst valgt sprog og særlige illustrationer fremmer desuden dit barns evne til at forholde sig til denne slags kunst - og få lyst til endnu flere fortællinger og billeder, lyder det fra børnebibliotekar Britta Overgaard Jensen.

Men hvorfor kan vi ikke bare læse de bøger, vi selv hørte som børn?

- Det kan vi da godt! At læse »Tante Grøn, tante Brun og tante Lilla« er dejligt, fordi bogen formidler et hyggeligt og fint billede af livet i en mindre svensk by midt i 1800-tallet. Børnene er artige og man hjælper de fattige. Bagefter kan man så snuppe »Vitello ridser en bil« - og frydes eller forarges over nutidens frække og livsduelige dreng og hans bedrifter. Og more os over alenemorens behov for et glas rødvin mere til at dulme savnet af den for længst forduftede, italienske, barnefader.

Skal man bande i billedbøger?
- Nej! Men man må gerne, hvis det giver mening. Og det gør det jo, når Sally laver en bandekasse for at tjene penge til en Tivolitur i »Sallys far bander (-ad helvede til)«. Målet helliger midlet og far bliver nødt til at bande en masse, så familien har penge til at komme i Tivoli.

Bliver mit barn uartigt af at læse bøger om »uartige« børn?

- Forældre, pædagoger og lærere har alle dage frygtet den påvirkning, medier har på børn. Mange moderne billedbøger præsenterer frimodige børn med stærke viljer. I 'Lili får besøg' er de to bedsteveninder Lili og Molly ved at flå hovederne af hinanden i kampen om det bedste legetøj. Selv små børn kan godt se, at det er noget der foregår i en bog. De kender til slåskampe - men ved godt, at man i det virkelige liv skal tale om tingene.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk