25. april 2019
- Mine køer mangler ikke ly eller læ i folden, som har tæt bevoksning, høje rør nede ved søen og en vold, der også tager vinden, siger Knud Hansen. Foto: Ulrik Reimann
- Mine køer mangler ikke ly eller læ i folden, som har tæt bevoksning, høje rør nede ved søen og en vold, der også tager vinden, siger Knud Hansen. Foto: Ulrik Reimann
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regler er også for stædige landmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regler er også for stædige landmænd
Kalundborg - 09. januar 2019 kl. 05:56
Af Ulrik Reimann
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det kan godt være, at Knud Hansen brokker sig over at skulle følge reglerne for sit udegående Gallo­way-kvæg ved Tissø. Men reglerne gælder for alle - også stædige landmænd. Og så vil jeg også gerne fortælle, at politiets ekspert på området dyrevelfærd, Per Jacobsen, er specialuddannet og den bedst uddannede politimand på området.

arrow Læs også: Politi-ekspert i dyrevelfærd på besøg

Sådan fortæller Torben Elmedal fra Dyrenes Beskyttelse, hvor han tidligere har været kredsformand. Han har flere års personligt kendskab til Per Jacobsens arbejde på området dyrevelfærd, og det er en mand, som Torben Elmedal har stor faglig respekt for, understreger han.

Per Jacobsen fra Midt- og Vestsjællands Politi oplyser, at han intet har at udsætte på Knud Hansens dyrs huld eller på deres adgang til foder, men han fastholder, at reglerne om ly og læ til dyrene ikke er overholdt. Det er der givet et mundtligt pålæg om, og derefter følger et skriftligt. Hvis de ikke følges, ender sagen i retten.

Torben Elmedal fra Dyrenes Beskyttelse henviser til reglerne om udegående dyr på Fødevareministeriets hjemmeside, hvor der tydeligt står, at det ikke er tilstrækkeligt, at kvæget har adgang til en randbeplantning, som altså ikke opfylder forudsætningerne for en høj grad af læ for vind og beskyttelse mod nedbør.

Kvæg skal ifølge dyreværns­loven behandles omsorgsfuldt og sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov. Og kvæg, der går ude hele døgnet om vinteren eller i perioder med vinterlignende vejr, skal som udgangspunkt have adgang til et læskur eller en bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje.

Kravet om sikring mod vind og vejr gennem adgang til læskur eller bygning vil helt undtagelsesvis kunne fraviges for alle kvægracer. Det vil dog alene kunne ske, hvis dyrene holdes på store arealer, hvor de naturlige forhold er af en sådan beskaffenhed, at der kan ydes dyrene en beskyttelse, der i vidt omfang svarer til den beskyttelse, et læskur eller en bygning vil kunne give, oplyser Fødevareministeriet.

Ved naturlige forhold forstås, at der er en passende tæthed af bevoksning, der - sammenholdt med øvrige landskabsforhold som hældninger, skråninger og niveauforskelle samt jordbundsforhold på arealet - kan sikre dyrene beskyttelse mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov. De naturlige forhold skal samtidig kunne sikre, at alle dyr på samme tid kan hvile på et passende tørt leje.

Dét, mener Knud Hansen, gælder hans seks stk. Galloway-kvæg ved Tissø.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk