15. maj 2021
Fra dåben af det frostsikre Røs­næs-­figentræ i 2015. En publikumssucces. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Fra dåben af det frostsikre Røs­næs-­figentræ i 2015. En publikumssucces. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Populære figner syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Populære figner syge
Kalundborg - 23. april 2019 kl. 08:40
Af Bjarne Robdrup

Det robuste Røsnæs-figentræ er ikke til salg i år på grund af sygdom. Havecenter forventer, at træerne er tilbage på hylden i 2020.

Interessen var ganske enkelt overvældende, da Havecentret Kalundborg på Stejlhøj i 2015 inviterede til dåb af et nyt frostsikkert og lokalt figentræ - af nogle navngivet Røsnæs-figentræet. Det blev samtidig startskuddet til salg af de meget populære figner.

200 mødte op til dåben, som borgmester Martin Damm forestod, og hurtigt hen over sommeren fandt alle de 500 figentræer, centret disponerede over, nye ejere.

Men sådan er det ikke i år. Medejer af Havecentret, Rasmus Jensen, bekræfter, at de populære figentræer ikke er i salg i 2019.

- Baggrunden er sygdom. Men vi har en forventning om, at vi er klar med salg af figentræer igen i 2020, siger gartneren - og så tilføjer han:

- Vi er naturligvis rigtigt ærgerlige over, at vi ikke kan levere figentræer i år, og det er ingen hemmelighed, at vi har fået mange forespørgsler.

Vi har, siger Rasmus Jensen, måske også begået den fejl, at vi lagde produktionen af figentræerne her i Danmark hos en enkelt leverandør, og så er man i sagens natur ilde stedt, når produktionen svigter.

- Der er meget stor interesse for alt spiseligt til haven, og figner er et hit i den sammenhæng, tilføjer Rasmus Jensen.

Mogens Madsen fra Røsnæs var den egentlige bagmand til figentræernes indtog i Kalundborg i 2015. Dengang fortalte han, hvordan han fik fat i et figentræ.

- Jeg besøgte en mand på Fyn om orkideer og bemærkede en pind, som viste sig at være et figentræ, og jeg fik en stikling med hjem. Mogens Madsen formerede den til venner og bekendte, og en dag fik han en snak med Rasmus Jensen, som gav udtryk for, at han meget gerne ville have træet til salg i forretningen. Og så kom figentræet til et større gartneri, som formerede det op.

- Denne invitation til dåb af et figentræ er en af de mere specielle, jeg har fået som borgmester. Så den blev jeg nødt til at deltage i, fortalte Martin Damm, inden han en majdag i 2015 - uden vand, for det havde planten fået i forvejen - døbte træet »Ficus Carica Røsnæs«. Træet fik dog også et lidt mere mundret navn, nemlig Røsnæs-figentræet.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk