23. oktober 2018
Borgmester Martin Damm (V): - selvom vi skulle optage nye lån, hvis det viser sig at være nødvendigt eller hensigtsmæssigt, kan vi under alle omstændigheder se en fremtid i møde, som giver os endnu flere muligheder, end vi har i dag. Foto: Thomas Olsen.
Borgmester Martin Damm (V): - selvom vi skulle optage nye lån, hvis det viser sig at være nødvendigt eller hensigtsmæssigt, kan vi under alle omstændigheder se en fremtid i møde, som giver os endnu flere muligheder, end vi har i dag. Foto: Thomas Olsen.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økonomien er god - om syv år er den endnu bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomien er god - om syv år er den endnu bedre
Kalundborg - 11. januar 2018 kl. 13:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Bjarne Robdrup
Kalundborg Kommune er en af de mest velbeslåede i Region Sjælland. Den gennemsnitlige kassebeholdning er på over 400 millioner kroner. Og om få år, fra 2024, får kommunen endnu flere midler at gøre godt med.

Det bekræfter borgmester Martin Damm (V):

- Baggrundshistorien er, at kommunalbestyrelsen i 2010 besluttede at lægge alle de fem gamle kommuners gæld sammen til ét lån, hvis årlige afdrag alene beløber sig til 30 millioner kroner. Det sidste af disse afdrag indfries i 2023.

- Året efter, siger borgmesteren, skal Kalundborg Kommune afdrage 20 millio­ner kroner på sin samlede gæld, og fra 2025 falder tallet til blot 10 millioner kroner. Og selvom vi skulle optage nye lån, hvis det viser sig at være nødvendigt eller hensigtsmæssigt, kan vi under alle omstændigheder se en fremtid i møde, som giver os endnu flere muligheder, end vi har i dag - og nok også flere muligheder end mange andre kommuner, tilføjer han.

Kalundborg Kommunes samlede gæld er på godt 550 millioner kroner, og de samlede årlige afdrag udgør omkring 50 millioner kroner. Langt hovedparten af denne gæld er den gældspost, de fem gamle kommuner efterlod i arv.

Kalundborg Kommune er den kommune, der i dag har mindst gæld pr. indbygger blandt samtlige 17 kommuner i Region Sjælland. Det viser Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal.

11.000 kroner pr. indbygger
Gælden pr. indbygger i Kalundborg er godt 11.000 kroner. Gælden pr. indbygger i Holbæk Kommune er på cirka 15.000 kroner og i Odsherred tilsvarende cirka 15.000 kroner. Det gælder også for Slagelse, mens Sorø Kommunes gæld pr. indbygger er på godt 22.000 kroner. Guldborgsund er den mest udfordrede kommune med en gæld pr. indbygger på 31.000 kroner.

Til sammenligning er der dog kommuner i Storkøbenhavn og Jylland, hvor gældende er lige så stor eller større.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk