26. juni 2019
Forebyggelse og genoptræning, som her i Kalundborg Sundheds- og Akuthus, hører ind under sundhedsudgifterne i en kommune.
Forebyggelse og genoptræning, som her i Kalundborg Sundheds- og Akuthus, hører ind under sundhedsudgifterne i en kommune.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nr. 1 i landet til at spare på sundhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nr. 1 i landet til at spare på sundhed
Kalundborg - 19. januar 2019 kl. 07:13
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kalundborg Kommune brugte 1.086.900 kroner per 1.000 indbygger på sundhed i 2017. Det er lavest blandt samtlige af landets 98 kommuner. Holbæk lå på fjerdepladsen med 1.134.400 kroner, mens man på 98. pladsen med 2.699.000 kroner fandt Fanø, som kommunen med de højeste sundhedsudgifter.

Det viser nøgletal fra publikationen Kend din kommune, der blev udgivet i forbindelse med Kommunernes Landsforenings netop afholdte Kommunaløkonomisk Forum 2019 i Aalborg. Sundhedsudgifterne omfatter blandt andet udgifterne til genoptræning, kommunal tandpleje, fysioterapi samt til sundhedsfremme og forebyggelse.

Ifølge Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm (V) skal man dog være opmærksom på, at hvilke udgifter, der ryger på hvilke konti, også kan handle om bogføring.

- To kommuner kan jo godt bogføre på to forskellige måder, sådan at hvad, der ryger på sundhedsbudgettet i én kommune, ryger på ældrebudgettet i en anden, siger han.

Noget af det samme er KL selv inde på teksten, der uddyber tallene. Her står blandt andet:

- Det skal bemærkes, at forebyggelse i vid udstrækning også sker som en integreret del af ydelser på andre sektorområder, herunder for eksempel i ældreplejen med rehabiliterende indsats og tidlig opsporing.

Nøgletallene er eksklusiv udgifterne til kommunal medfinansiering - kommunernes medfinansiering af udgifterne til især sygehuse og praktiserende læger.

- Kommunal medfinansiering er taget ud, fordi det ikke er aktivitet, som finder sted i kommunerne, men er aktivitet i regionerne, som kommunerne medfinansierer, forklarer Ditte-Marie Spang Sørensen, konsulent i Økonomisk Sekretariat hos KL.

Martin Damm ligger ikke søvnløs over, at sundhedsudgifterne er lave i Kalundborg.

- Fordi noget er dyrt, behøver det ikke at være godt. Jeg synes, vi er gode til det, vi gør i Kalundborg, og jeg har ikke problemer med, at vores sundhedsudgifter er lave, siger han.

Socialdemokratiet medlem af Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune Kirsten Rask understreger lige som Martin Damm, at tallene skal tages med et gran salt, fordi kommunerne kan opgøre udgifterne forskellige.

- Men når det er sagt, er det da interessant at vide, om vi bare er gode til at bruge pengene, eller om der er nogle områder, der forsømmes. Der kan være mange grunde til, at vi ligger, som vi gør. Men det er noget, vi skal spørge ind til i udvalget, siger hun.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk