19. september 2019
Dette luftfoto er taget fra nord og viser en anden vinkel af Lerchenborgs hovedbygning, og til højre er det avlsbygningerne. Foto: 1981
gallery icon

Se billedserie

Dette luftfoto er taget fra nord og viser en anden vinkel af Lerchenborgs hovedbygning, og til højre er det avlsbygningerne. Foto: 1981
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lerchenborgs historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lerchenborgs historie
Kalundborg - 24. marts 2019 kl. 08:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ved Kalundborg ligger Lerchenborg Gods, hvis historie begynder i 1742, hvor general Christian Lerche køber Østrupgaard af greve Carl Ahlefeldt.

Østrupgaard, der var bygget omkring 1705 af greve Carl Ahlefeldt, bestod af nogle mindre bindingsværksbygninger, og på den grund hvor disse bygninger lå, opførte general Christian Lerche i årene 1743-50 det barokslot, som nu er Lerchenborgs hovedbygning. Christian Lerche (1692-1757) var officer og gjorde under »Store nordiske Krig« en militær karriere og blev oberst, inden han fyldte 30 år.

Hans far, Vincent Lerche, overlod ham i 1735 nogle store godser og gårde i Jylland, og ved faderens død i 1742 arvede han baroniet Rosendal i Norge.

General Christian Lerche solgte alle disse ejendomme, og opkøbte nogle godser og gårde på Kalundborg-egnen bl.a. Birkendegaard, Vesterbygaard, Aunsøgaard, Kalundborg Slots Ladegaard og Østrupgaard på Asnæs.

Det hørte med til den militære uddannelse at have kendskab til arkitektur og byggeri, og de fleste af datidens arkitekter var også officerer.

General Christian Lerche, der var søn af den ivrige amatørarkitekt Vincent Lerche, har også haft forstand på arkitektur, og som bygherre på Lerchenborg har han også haft en betydelig andel i arbejdet.

Det er muligt, at arkitekterne Thurah og Eigtved samt andre af Christian Lerches officerkollegaer også kan have haft en finger med i udformningen af bygningerne på Lerchenborg.

Alle fotos er fra Kalundborg Folkeblads billedarkiv.

Niels A. Jensen
Kalundborg
Lokalarkiv

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk