24. juli 2019
Der blev debatteret EU og grøn omstilling, da der mandag aften blev holdt debatmøde med syv kandidater, til det kommende valg til Europa-parlamentet på Kalundborg Gymnasium. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Der blev debatteret EU og grøn omstilling, da der mandag aften blev holdt debatmøde med syv kandidater, til det kommende valg til Europa-parlamentet på Kalundborg Gymnasium. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kalundborg som forbillede for grøn omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kalundborg som forbillede for grøn omstilling
Kalundborg - 19. februar 2019 kl. 08:44
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan Kalundborg og symbiosetanken fungerer som forbillede for resten af Europa i arbejdet med den grønne omstilling. Det var et af emnerne som blev debatteret, da syv kandidater til Europa-parlamentet mandag aften mødtes til debat.

Inden debatten blev sluppet fri, gav centerchef for Dansk Symbiosecenter Per Møller de fremmødte en hurtig indføring i industriel symbiose i almindelighed og Kalundborg Symbiosen i særdeleshed.

- Industriel symbiose handler kort fortalt om, at man tager et restprodukt fra en virksomhed og udnytter det i en anden virksomhed, forklarede han.

Ifølge Per Møller var kommunikation mellem virksomheder, kommuner og lande afgørende.

- Der er ikke en organisation eller land som kan løfte de udfordringer vi står med alene. Får vi ikke talt sammen, så opstår der ikke noget nyt. Så fortsætter vi bare som hidtil. Vi kan ikke vente på perfekte løsninger. Vi er nød til at handle, opfordrede han.

Kandidat Jannie Valentin Dexter Jakobsen (R) tog tråden op fra Per Møllers oplæg, og opfordrede til europæisk samarbejde om at udbrede ideen om industriel symbiose.

- Det er utroligt fascinerende at høre om, hvordan man i Kalundborg i over 50 år har arbejdet på den grønne omstilling. Vi er dog nød til at se i øjnene, at hvis det skal rykke noget, så er vi nød til at tale sammen på tværs af landegrænserne og lade os inspirere af hinanden, sagde hun.

En anden kandidat Eva Flyvholm (EL) hæftede sig ved, at Per Møller nævnte lovgivningsmæssige problemer ved at udnytte overskudsvarme, og bad ham uddybe.

- Du må ikke udnytte overskudsvarme, til at opvarme virksomheder og institutioner. Hvis du gør, skal du betale så store afgifter, at det er billigere at bruge traditionel opvarmning fra et kraftværk, svarede han.

En mødedeltager påpegede dilemmaet ved, at vi alle gerne vil have vedvarende energi, men ingen ønsker at være nabo til en vindmølle- eller solcellepark.

- Så lad os dog flytte det ud på havet. Vedvarende energikilder er generelt meget mere effektiv derude, foreslog kandidat Anders Peter Guldhammer (K).

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk