21. januar 2019
Johnny Hansen åbnede i november sidste år sin egen vinforretning midt på Hovedgaden i Høng. Og den har fået en glimrende start.
gallery icon

Se billedserie

Johnny Hansen åbnede i november sidste år sin egen vinforretning midt på Hovedgaden i Høng. Og den har fået en glimrende start.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Johnny var død på stedet - nu fejrer han to fødselsdage - hvert år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Johnny var død på stedet - nu fejrer han to fødselsdage - hvert år
Opdateret 22. februar 2016 kl. 21:54
Kalundborg - 22. februar 2016 kl. 09:54
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Johnny Hansen havde kortvarigt talt med sin kone, Charlotte, i telefonen: Vi ses i Høng om ikke så længe, havde han sagt. Johnny Hansen skulle hjem og tilrettelægge en smagning af vine, der er hans store passion.

Klokken var tæt på 14 på denne sommerdag, 8. juli 2013, da han satte sig på sin cykel for at køre til Høje Taastrup Station; som han havde gjort det så mange gange før. Nu var han på vej hjem. Han låste sin cykel og skred over sporet ind på perronen. Han tog sin sikkerhedsvest, der var forbundet med arbejdet som trafikkontrollør, af og trak rygsækken op over skuldrene.

Så gik han gennem glasdøren ind på perronen og blev fanget af et solstrejf. Klokken var tæt på 14.30. Et kort øjeblik var det som om det flimrede lidt for øjnene.

Det var det sidste, Johnny Hansen huskede. Så styrtede han bagover. Han var død på stedet.

??
Omtrent på datoen, men to år tidligere, i 2011, havde Johnny Hansen også passet sit arbejde i DSB. Nu var han hjemme i huset på Rugvænget, det var sidst på aftenen, og Johnny Hansen var krøbet til køjs, da han pludselig mærkede en trykken for brystet.

Den ubehagelige fornemmelse blev til smerter, og snart efter følte han det, som om han ikke kunne få vejret.

Charlotte slog alarm på 112, og 12 minutter senere, et kvarter i midnat, sad Johnny Hansen i ambulancen og modtog behandling. En læge målte EKG (elektrokardiografi), der er en hurtig og smertefri metode til at beregne hjertets elektriske aktivitet.

Johnny Hansen var ved fuld bevidsthed i hele forløbet. Også da lægen fortalte ham, at turen ikke gik til sygehuset i Slagelse, men til Rigshospitalet i København.

Johnny Hansen røg på operationsbordet med det samme. En nål blev stukket op i lysken, og minutter senere havde lægerne sat en stent (et lille metalrør) på plads i kranspulsåren.

»En ballonudvidelse er en behandling, der udvider forsnævringer i hjertets kranspulsårer. Aflejringer i kranspulsåren hindrer blodgennemstrømning og giver smerter i brystet, hjertekramper (angina pectoris), og risiko for blodpropper i hjertet. Formålet med behandlingen er først og fremmest at fjerne anfald af hjertekramper ved at bedre blodforsyningen til hjertet«. (Lars Bengtsson, overlæge, dr. med., speciallæge i hjertekirurgi).

- Jeg havde blot 40 procent gennemstrømning i kranspulsåren. Så det var oppe over, siger Johnny Hansen - og tilføjer: - Men der var intet forvarsel. Ingenting i dagene eller ugerne op til, der indikerede, at noget var galt. Det er, synes jeg, egentlig ret foruroligende.

Johnny Hansen havde det godt allerede dagen efter. Han lå på Rigshospitalet i fire dage. Så blev han overflyttet til Holbæk:

- Spild af tid. Der skete intet, og jeg sov for øvrigt på en hospitalsgang. Men det er, som man siger, en helt anden historie.

I gennemgangen af forløbet den nat i 2011 kan han ikke helt slippe tanken om, hvad der kunne være sket, hvis han var nået at falde i søvn.

- Paramedicinerne i Falck-ambulancen leverede et flot stykke arbejde. Så jeg har meget at være taknemmelig for, og cirka 14 dage efter løb jeg rundt på en fodboldbane for at passe mit fritidshverv som dommer.

??
Klokken 14 havde han talt med sin kone, og en halv time senere var han død. Rygsækken reddede Johnny Hansen fra at knalde baghovedet mod asfalten på perronen i Høje Taastrup. Billeder fra et overvågningskamera viser også, at han kun lå alene i sekunder, før den første hjælpende hånd kom springende.

Det var en kvinde, Maja, fra Slagelse. Hun ruskede i Johnny, råbte til ham: Hvad er der galt? Maja løb derefter afsted for at få fat i en hjertestarter. Men en sådan fandtes ikke på Høje Taastrup Station! I hvert fald ikke den dag. Også Carsten Plougmann Andersen fra Kgs. Lyngby, »gammel« Mærsk-mand, kom til, og han var ikke i tvivl om, at den var rivende gal og kaldte alarmcentralen over 112. I de sekunder ankom det tog, Johnny skulle rejse hjem med. Blandt de rejsende var to sygeplejersker, Annette fra Sorø og Kristina fra Nørrebro, som straks fik øje på og løb hen til den liggende mand ved glasdøren. En mand var på det tidspunkt i gang med at give hjertemassage. Manden brækkede fem af Johnnys ribben under redningsprocessen. Men han holdt blodtilførslen til hjernen i gang, og uden denne hårdhændede behandling havde Johnny Hansen ikke overlevet.

Det er ikke altid afgørende, at hjertet ved genoplivningsforsøg kommer i gang med det samme. Men uden ilt til hjernen går det galt.

??
Fem var aktive, endnu flere ville gerne hjælpe til. Men der var også nogle (få), der passerede forbi og sagde:

Drop det. Han er jo død....
??

Johnny Hansen faldt om klokken 14.32. Klokken 14.53 vågnede han igen, uden mindste viden om, hvad der var sket, og hvorfor han lå i en ambulance:

- Er det en drøm, jeg er med i? spurgte Johnny Hansen.

- Nej, det er det ikke, forklarer en læge ham:

Du har været død i 17 minutter.

??
Johnny fik indopereret endnu en stent og en icd, der overvåger hans hjerterytme. Den er på størrelse med en klassisk zippolighter.

Og han har ikke mærket noget til sit angiveligt dårlige hjerte siden.

- Men det piner mig, at jeg ikke har kontakt med min redningsmand. Han har ikke ønsket at give sig til kende. Det er selvfølgelig en ærlig sag. Jeg ville bare gerne have lov at sige tak.

I efteråret 2013 medvirkede Johnny Hansen i et TV2 Charlie-program, hvori billederne fra Høje Taastrup Station indgik.

- Jeg sagde ja, for jeg var jo stærk. Det kunne jeg sagtens klare at se. Men det gik jeg faktisk ned på og måtte sygemeldes. 17 samtaler med en psykolog fulgte efter. Jeg havde ingen anelse om, at jeg ville reagere på den måde. Men jeg havde ikke brug for at se de billeder, siger han.

DR's Sundhedsmagasinet fortalte i januar i år historien om, at blot hver ottende dansker overlever et hjertestop - og brugte Johnnys historie og billederne fra den julidag i 2013.

- Men nu var jeg forberedt, og jeg er ikke længere påvirket. Jeg mener, det er jo hele baggrunden for, at jeg fortæller min historie; at vi kan redde endnu flere.

??
Der var ingen hjertestarter på Høje Taastrup Station, da Johnny Hansen styrtede om. Det er der i dag, og på 64 andre DSB-stationer.

??
Det fortæller meget om Johnny Hansens viljestyrke, at han i 2014 gennemførte cykelturen til Paris som medlem af Team Rynkeby Vestsjælland. En oplevelse for livet, siger han.

Han er til gengæld ikke længere ansat ved DSB. Johnny Hansen har gjort sin passion, vinen, til sin levevej. Interessen for vin og vinproduktion har han haft i mange år, og den er udviklet hen ad vejen. Johnny Hansen fik kontakt til italienske vinbønder, hvorefter han åbnede sit eget vinudsalg med »egne« produkter på hjemadressen, indtil der ikke var plads nok. I november sidste år åbnede han derfor en vinforretning på Hovedgaden i Høng under Vinoble kæden og med egen import. Forretningen er blevet en stor succes.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk