5. august 2021
Pernille Ahrenkiel har haft Vejledning og Trivsel et år, og hun oplever stor efterspørgsel efter læsevejledning til børn.Foto: Anders Ole Olesen
gallery icon

Se billedserie

Pernille Ahrenkiel har haft Vejledning og Trivsel et år, og hun oplever stor efterspørgsel efter læsevejledning til børn.Foto: Anders Ole Olesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hun lærer børn at knække læsekoden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hun lærer børn at knække læsekoden
Kalundborg - 14. januar 2020 kl. 19:12
Af Eva Lyng Johansen

På Den Gamle Sukkerfabrik i Gørlev har Pernille Ahrenkiel fra Vejledning og Trivsel kontor på første sal.

Det er her, hvor hun tager imod børn, som har læsevanskeligheder, ofte på grund af ordblindhed, og hun hjælper også børn, som har angst, eller andre problematikker, der gør, at de ikke trives i dagligdagen

42-årige Pernille Ahrenkiel har arbejdet som lærer i 18 år, hvoraf 15 af dem har været i folkeskolen.

Bidt af læsevejledning

Efter nogle år som lærer, hvor hun havde undervist elever på mellemtrinnet, fik hun en 1. klasse.

- Jeg blev virkelig optaget af, hvordan man lærer børn at læse, fortæller Pernille Ahrenkiel.

Hun tilføjer, at det lærer man faktisk ikke så meget om på lærerseminariet.

Først tog hun nogle kurser inden for feltet, men hun besluttede sig for at tage læsevejlederuddannelsen, en pædagogisk diplomuddannelse, for at få papir på sin viden og kunnen.

Hun fik det første modul betalt af Svebølle Skole, hvor hun var ansat, men da der var ikke afsat midler til mere uddannelse i den forbindelse, besluttede Pernille Ahrenkiel selv at betale for uddannelsen og tage de sidste moduler samtidig med sin barsel.

Pernille Ahrenkiel, som oprindeligt er fra Svebølle, bor i Gørlev med sin mand og deres to døtre på 6 og 11 år, som går på Kirke Helsinge Skole.

For et år siden besluttede hun at prøve lykken som privat læsevejleder samt Cool Kids Supervisor, som hjælper børn med angst og andre problematikker.

- Jeg føler virkelig, at jeg har fundet min rette hylde. Det kan ikke gøres op, hvor tilfredsstillende det er at lære børn at læse, siger Pernille Ahrenkiel.

Kontoret er hyggelig indrettet, og bogstaver i glade farver hænger på væggene. På opslagstavlen hænger søde hilsner og tegninger fra de børn, som kommer hos Vejledning og Trivsel.

Allerede to dage efter, hun sprang ud som privat læsevejleder, ringede den første kunde, og der gik kun to måneder, så var kalenderen booket op. Pernille Ahrenkiel arbejder også fast på Højbo Friskole.

Kører efter læsehjælp

Lige nu underviser hun børn fra 1. klasse til og med 8. klasse, og de kommer mange steder fra. De fleste kommer fra Kalundborg Kommune, men børnene kommer også fra Holbæk, Slagelse og Sorø Kommuner. Endda helt fra København.

Eleverne kommer typisk efter skole, og lørdag er der også tider.

Først bliver der lavet test, udredning og handleplan.

Herefter kan forældrene enten gå videre med resultatet til skolen eller barnet kan starte i et forløb hos Vejledning og Trivsel.

Pernille Ahrenkiel har et godt samarbejde med skolerne, hvor hun også ofte er i dialog med lærerne.

Det fungerer på den måde, at et barn får eneundervisning en time af gangen.

- Man får hurtigt en god relation med barnet, og det er 100 procent målrettet, siger Pernille Ahrenkiel.

Ind til videre har alle børnene, hvor udgangspunkt var, at de ikke kunne læse, da de startede, lært at læse i forløbene, som typisk er på 16-17 timer.

Nogle af børnene som kommer, er gået i stå i deres læseudvikling og læser eksempelvis på 2. klasses niveau, selv om de går i 5.-6. klasse.

Ifølge Pernille Ahrenkiel er det ikke kun forældre med en god økonomi, som er villige til at betale for, at deres barn lærer at læse.

- Der er helt sikkert nogle forældre, som prioriterer at bruge penge på det, fordi de vil investere i deres barns fremtid, siger hun.

Udover de individuelle forløb så kører Pernille Ahrenkiel også med læsecamps i sommerferien, som var meget populære, og som hun derfor vil gentage til sommer.

Pernille Ahrenkiel vil også til at undervise i engelsk, fordi det er der også mange ordblinde, som har svært ved.

Hun er glad for, at hun tog springet for et år siden som selvstændig.

- Det er virkelig givende at give børn de redskaber, som de skal bruge for at lære at læse. Det lys, børnene får i øjnene, når de knækker læsekoden, og den selvtillid og det mod, som de får, er fantastisk at kunne bidrage til, siger Pernille Ahrenkiel.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk