26. januar 2020
Grå-ellen i Kildeskoven er et af kommunens 11 evighedstræer. For nylig er hovedstammen på den knudrede og sammenvoksede stamme flækket i to.
gallery icon

Se billedserie

Grå-ellen i Kildeskoven er et af kommunens 11 evighedstræer. For nylig er hovedstammen på den knudrede og sammenvoksede stamme flækket i to.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Evighedstræ er flækket midt over

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Evighedstræ er flækket midt over
Opdateret 08. oktober 2019 kl. 12:28
Kalundborg - 06. oktober 2019 kl. 07:03
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nogle kender måske den store grå-el med en knudret og sammenvokset træstamme, der står ved den sydligste bro i Kildeskoven.

I 2013 blev træet kåret som Kalundborg Kommunes og Danmarks femte evighedstræ af Danmarks Naturfredningsforening, der med kampagnen vil skabe støre opmærksomhed og få bedre overblik over de gamle og bevaringsværdige træer.

Seks år efter har naturen dog bevist, at også et evighedstræs levetid er begrænset, for træets hovedstamme er for nyligt flækket over i to.

Susanne Ladefoged, der er formand i Danmarks Naturfredningsforening i Kalundborg forklarer skaden med naturlig ælde.

- Det er et flerstammet træ, og det er simpelthen den del af træet, der har udlevet sin tid, der er flækket, siger hun og tilføjer, at grå-ellen i forvejen ikke er en af de træsorter, der lever længst. Træets præcise levealder kendes ikke.

Nye stammer er skudt op

Ved foden af træet er flere nye stammer dog skudt op, som ikke fejler noget, og som formentlig kan leve videre, forklarer hun.

Ifølge formanden, er det nu op til kommunen, der ejer skoven, at vurdere, hvad der skal ske med træet.

- Jeg kunne forestille mig, at man vil lægge den del (af træstammen, red.), der vender ud mod stien, ind på skovbunden bag træet, så den ikke pludselig en dag vælter ned i hovedet på nogen, forklarer hun og tilføjer, at meningen med evighedstræerne også er, at de bliver henlagt til biodiversitet, som dødt ved, når de ikke kan stå længere. Her kan træstammen blive hjemsted for mange forskellige slags insekter, lav og mos og på den måde leve videre i noget tid. Susanne Ladefoged regner med, at en stamme som grå-ellens vil have seks til otte år tilbage som dødt ved, inden den formulder.

Et oplagt spætte-hjem

Den anden halvdel af stammen, der stadig står, mener hun, kan blive et oplagt hjemsted for spætter og andre hulrugende fugle.

Kalundborg Kommune har i alt 11 evighedstræer udover grå-ellen:

Morbærtræet i Kalundborg museums have, platanen ved Kålund Kloster, egen på Ørnebjerg, blodbøgen ved VAB i Rørby, trompetkronen ved det tidligere Sæby sygehus, asken ved Høng bibliotek, der nu er fældet og henlagt til naturligt forfald og udskåret til fine træting, asken ved gadekæret i Bjergsted by, den flerstammede bøg i Kildeskoven, guldhængepilen ved bevægelsesparken i Høng og avnbøgen på Møllebakken.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk