18. juni 2021
Kalundborg Kommunes kulturpakker er et forsøg på at hjælpe flere ældre i gang igen med sociale aktiviteter fortæller formand for Kultur- og Fritidsudvalget Hans Munk (R). Foto: Mie Neel
Kalundborg Kommunes kulturpakker er et forsøg på at hjælpe flere ældre i gang igen med sociale aktiviteter fortæller formand for Kultur- og Fritidsudvalget Hans Munk (R). Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ensomhed er lige så farligt som rygning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ensomhed er lige så farligt som rygning
Kalundborg - 14. maj 2021 kl. 16:45
Af Thomas Rye

Ensomhed kan have ­store, personlige og sundhedsmæssige konsekvenser. Folk skal dog have plads og mulighed til at indrette deres hverdag, så den passer bedst til dem, mener udvalgsformand.

Ensomhed er et stort tabuemne blandt danskerne.

Derfor kan det være svært at starte en debat om ensomhed i befolkningsgrupper, men det er nødvendigt, for ensomhed kan have store konsekvenser for den enkelte.

- Ensomhed er direkte sundhedsskadeligt. Det er dokumenteret, at det at være ensom kan være lige så skadeligt, som det at ryge, siger Bente Andersen, der er næstformand i Kalundborg Kommunes ældreråd.

Kommunen har allerede sat en række initiativer i gang, der kan afhjælpe problemerne med ensomhed blandt ældre.

Her fremhæver Bente Andersen blandt andet de kommunale kulturpakker, som bliver præsenteret i den nærmeste fremtid.

- Ideen med kulturpakkerne er netop, at deltagerne skal invitere nogen med, som vil have glæde af at komme ud og opleve noget nyt og møde nogle andre mennesker, siger formand for kultur- og fritidsudvalget Hans Munk (R), der deltog i dialogmødet med ældrerådet onsdag aften.

Hans Munk understreger, at det i sidste ende er en opgave for ældre- og sundhedsområdet at hjælpe de ældre, men kultur- og fritidsudvalget vil gerne bidrage hvor det kan.

- Vi tager meget gerne en dialog om emnet. Der kunne jo komme gode ideer frem, som vi ikke selv havde tænkt på, siger han.

Et af Kalundborg Kommunes bedste kontaktflader med de ældre er hjemmeplejen, og det er ofte gennem plejepersonalet, at kommunen bliver opmærksom på ensomme ældre.

Det er imidlertid ikke alle ensomme, som nødvendigvis modtager hjemmepleje.

- Nogle er måske friske nok til at kunne klare sig selv i hverdagen, men har svært ved at komme ud. Dem kommer hjemmeplejen ikke nødvendigvis i kontakt med, siger Bente Andersen.

For at imødekomme dette problem, har kommunen udsendt bekymringsbreve til alle borgere over 65 år.

- Det er dog en hårfin balance.

- Nogle har måske været meget aktive hele deres liv, og nyder, at de efter at være gået på pension kan passe sig selv. Det skal der selvfølgeligt være plads til, mener Hans Munk.

Bente Andersen understreger, at der er stor forskel på ældre mennesker, og at mange af dem ikke døjer med problemer med ensomhed.

- Det er ikke de ældre, som allerede er aktive i foreningslivet, og som er gode til at komme ud af sig selv, som vi er bekymrede for, siger hun.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk