25. august 2019
Påskelørdag fejrer Tømmerup Brugsforening sin 150 års fødselsdag. Dermed er det Danmarks ældste, uafhængige brugsforening. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Påskelørdag fejrer Tømmerup Brugsforening sin 150 års fødselsdag. Dermed er det Danmarks ældste, uafhængige brugsforening. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmarks ældste brugsforening fylder 150 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks ældste brugsforening fylder 150 år
Kalundborg - 14. april 2019 kl. 18:27
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tømmerup Brugsforening var ikke den første brugsforening i Danmark, men det er den ældste af sin slags, som stadig er tilbage den dag i dag. I påsken fejrer man foreningens 150- års fødselsdag.

For forhenværende brugsuddeler Niels Knudsen er mærkedagen noget helt særligt. Han stod selv i spidsen for Tømmerup Brugs i 32 år fra 1974 til 2006, og inden da var hans fader Anker Knudsen uddeler i 30 år.

- Selvom min far var uddeler før mig, så var det ikke nogen selvfølgelighed, at jeg skulle have jobbet. Tømmerup Brugs var en populær og driftig forretning, og uddeleren skulle godkendes af bestyrelsen, fortæller Niels Knudsen.

Gennem årene har Tømmerup Brugs gennemgået mange omvæltninger.

- Oprindelig havde byen stadig eget mejeri, bageri og slagteri, så den slags varer førte brugsen ikke. Til gengæld solgte den stort set alt andet fra vaskepulver til legetøj og til grovvarer. Folk havde en lille brugsbog hvor alle deres indkøb blev noteret i, og så afregnede de en gang om måneden, fortæller han.

I Tømmerup Brugs har man i alle årene gjort sit for at kunne tilbyde kunderne noget ekstra.

- Vi var den første brugs på Sjælland, som begyndte at sælge specialøllen Ale No. 16 fra Refsvindinge Bryggeri på Fyn, der af ølkendere blev kåret som Danmarks bedste i 1997. I min tid indførte man også de månedlige ostemarkeder, som folk den dag i dag kommer langvejsfra for at opleve, fortæller Niels Knudsen.

Det er ikke enestående, at brugsuddelerne i Tømmerup Brugs bliver på posten i en lang periode. I de 150 år, som brugsen har eksisteret, har brugsen således kun haft 10 forskellige brugsuddelere.

Den seneste i rækken er Jimmie Rasmussen, der har været uddeler i Tømmerup Brugs siden 2007. I hans øjne er brugsen stadig det naturlige samlingspunkt for Tømmerup Sogn.

- Som så mange andre lokale brugser har vi måttet arbejde hårdt for at holde på kunderne, men folk på egnen er glade for deres lokale brugs, og efter et borgermøde i 2017 har vi oplevet en stor opbakning og udelukkende sorte tal i regnskabet, fortæller Jimmie Rasmussen.

150-års fødselsdagen markeres hele påskelørdag.

Fra klokken 9.30 er brugsen vært for kaffe og rundstykker. Senere på morgenen skydes Tømmerupløbet i gang fra brugsen, og hvis man bliver sulten senere på dagen så stiller brugsen også en pølsevogn til rådighed.

Dagen sluttes af med en auktion over forskellige genstande, der er indsamlet i lokalområdet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk