4. april 2020
Den første Novo fabrik i Kalundborg er under opførelse. Øverst til højre ses Svanevej, hvorfra der var tilkørsel til byggepladsen og hvor håndværkernes skurvogne også var stillet op. Øverst i billedet er det Motorfabrikken Bukh, »De hundrede huse« ved Slagelsevej og helt til højre er det Østhavnen. Foto: 20.07.1969  (Kalundborg Lokalarkiv)
gallery icon

Se billedserie

Den første Novo fabrik i Kalundborg er under opførelse. Øverst til højre ses Svanevej, hvorfra der var tilkørsel til byggepladsen og hvor håndværkernes skurvogne også var stillet op. Øverst i billedet er det Motorfabrikken Bukh, »De hundrede huse« ved Slagelsevej og helt til højre er det Østhavnen. Foto: 20.07.1969 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da Novo kom til Kalundborg for 50 år siden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da Novo kom til Kalundborg for 50 år siden
Kalundborg - 02. november 2019 kl. 10:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For 50 år siden, den 7. november 1969, blev det første fabriksanlæg på Novo i Kalundborg indviet.

Ledelsen hos Novo kunne i 1968 godt se, at der ikke var plads til flere udvidelser på Novo's fabriksanlæg i Hillerødgade i København, og man gik derfor på jagt efter nogle jordarealer hvor der var plads til de forventede store udvidelser af Novo, der ville komme i de næste årtier.

Der var på et tidspunkt overvejelser om at placere det fremtidige fabriksbyggeri i Flensborg, og dermed være i Tyskland, og også få foden indenfor i Fællesmarkedet.

Af kommunikationsmæssige grunde ville et område på Sjælland være at foretrække, og et byggeudvalg hos Novo, der kulegravede mulighederne, pegede på Kalundborg.

Novo købte i oktober 1968, for tre millioner kroner, et areal på 550.000 kvadratmeter, og de 160.000 kvadratmeter af Rynkevanggårdens jord blev straks udlagt til byggeplads. Midt i december 1968 gik arbejdet med opførelsen af den første Novo fabrik i Kalundborg i gang, og på et tidspunkt var over 640 mennesker beskæftiget ved byggeriet.

Den nye fabrik i Kalundborg var tegnet af arkitekt Arne Jacobsen.

Efter kun 10 måneders byggeri kunne man den 8. september 1969 starte prøvekørslen af fabrikken, og den 7. november 1969 fandt den officielle indvielse sted med taler af bl.a. indenrigsminister H.C. Toft, administrerende direktør Knud Hallas Møller, Novo og borgmester J. Hagemann-Petersen, Kalundborg.

Den nye enzymfabrik blev opført på rekordtid, og i alle de efterfølgende år har der hele tiden været tale om en eller anden udvidelse eller ombygning på Novo, som nu er Kalundborgs største arbejdsplads.

Niels A. Jensen
Kalundborg Lokalarkiv

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk