23. maj 2019
Borgmester Martin Damm (V) fik af funktionschef Ulla Grove Sidelman, senior vice president Jan Hoff og senior project manager Niels Fogt en indføring i, hvordan Novo Nordisk splinternye fabrik skal håndtere, dyrke og høste celler til brug i fremstillingen af præparater til bløderpatienter.
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Martin Damm (V) fik af funktionschef Ulla Grove Sidelman, senior vice president Jan Hoff og senior project manager Niels Fogt en indføring i, hvordan Novo Nordisk splinternye fabrik skal håndtere, dyrke og høste celler til brug i fremstillingen af præparater til bløderpatienter.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder og video: Stor stolthed over ny Novo-fabrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder og video: Stor stolthed over ny Novo-fabrik
Kalundborg - 23. oktober 2018 kl. 17:08
Af Søren Kloster Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pressen og Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) fik tirsdag en unik mulighed for at komme med bag kulisserne i Novo Nordisks helt nye og topmoderne fabrik, inden der om et par uger sættes gang i procesudstyret og produktionen, så man forhåbentlig i 2020 kan få en myndighedsgodkendelse.

Tirsdag kunne de besøgende på den 1,5 milliard kroner dyre fabrik, som har fået navnet ED2, nøjes med et par hvide træsko og beskyttelsesbriller, men den går ikke, når testproduktionen sættes i værk fra 1. november. På det tidspunkt skal alt være rent og sterilt, med alt hvad det indebærer af bakterielle forholdsregler og oplæring af de ansatte i korrekt omklædning til produktionen.

Den nye fabrik er en søsterfabrik til den eksisterende ED1.

Fabrikken er bygget i en etage under jorden samt fire etager over jorden og er løbende installeret med topmoderne procesudstyr, teknologi og it-systemer.

- Det er et kæmpe projekt, som har været nødvendigt at dele op i flere faser. Vi har haft underleverandører fra hele Europa til at fremstille procesudstyret, så det kunne blive installeret, mens selve byggeriet stod på. I kælderen måtte vi jo lægge rørmoduler og procesanlæg ind, før vi kunne bygge ovenpå, og fabrikken er så at sige blevet fyldt op, efterhånden som den er blevet bygget. Det har været et stort logistisk puslespil, siger senior project manager Niels Fogt fra Novo Nordisk.

Produktionen er bygget op af skræddersyede moduler til netop denne fabrik.

- Alt i produktionen er custommade. Der er intet af det her, som kan findes i et varekatalog. Hver en tank og hvert et anlæg er designet til at skulle være her på fabrikken til lige netop det formål, vi skal bruge det til, siger Jan Hoff, der er senior vice president hos Novo Nordisk Biopharm.

Med det topmoderne udstyr er håbet også, at fabrikken i mange år fremover skal kunne gøre sig gældende og være konkurrencedygtig inden for fremtidens udvikling af bløderpræparater.

- Vi begynder med at lave faktor 7-bløderpræparater, men det nye, moderne produktionsanlæg gør os forhåbentlig også i stand til at følge med fremtidens behandlinger. Vi er stolte over vores nye fabrik og over at kunne hjælpe den her patientgruppe. Det er en meget sårbar gruppe, som vi gør en kæmpe forskel for, siger Jan Hoff.

Faktor 7-præparaterne bruges til en patientgruppe, af blødere, der på verdensplan kun tæller få tusinde mennesker. De kan imidlertid ikke behandles med den gængse blødermedicin.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk