16. september 2019
Mindestenen på Sejerø skal i anledning af 100 året for genforeningen sættes i stand. Foto: Thomas Rye
Mindestenen på Sejerø skal i anledning af 100 året for genforeningen sættes i stand. Foto: Thomas Rye
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ansigtsløft til Sejerøs genforeningssten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ansigtsløft til Sejerøs genforeningssten
Kalundborg - 22. marts 2019 kl. 16:16
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter et helt århundrede er det vel ikke for meget at bede om et ansigtsløft, og det er netop hvad genforeningsstenen på Sejerø kan vente sig i fødselsdagsgave til næste år, når det er et hundrede år siden at Danmark blev genforenet med Sønderjylland.

- En sommerhusejer på Sejerø har tilbudt, at han vil pudse stenen af og få malet bogstaverne op, så de bliver lettere at læse og så stenen kan tage sig godt ud til jubilæumsåret, fortæller Henry Larsen, der er formand for Sejerø Beboerforening.

Genforeningssten finder man over hele Danmark.

Da det nordlige Slesvig - det vi i dag kalder Sønderjylland , i 1920 ved en folkeafstemning besluttede at vende tilbage til Danmark, havde mange danskere stadig nederlaget i 1864 i frisk erindring.

Derfor fyldte genforeningen meget i datidens Danmark, og i perioden mellem 1920 til 1938 blev der rejst ikke mindre end 561 genforeningssten over hele landet. Over halvdelen af disse sten blev rejst allerede samme år i 1920. På Sejerø fik man dog først sin genforeningssten året efter i 1921.

- Jeg har ladet mig fortæller, at det var skolelærer Skjoldager, som dengang virkede ved Sejerø Skole, som var initiativtager til stenen. Han var en markant personlighed på øen og meget aktiv i kulturelle sammenhænge, fortæller Henry Larsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk