18. januar 2021
De skummer og er i konstant bevægelse, de 10 til 12 cm lange ål, som nu er sat ud i Nekselø-bugten. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

De skummer og er i konstant bevægelse, de 10 til 12 cm lange ål, som nu er sat ud i Nekselø-bugten. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åle-yngel ud i bugten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åle-yngel ud i bugten
Kalundborg - 13. juni 2019 kl. 15:29
Af Bjarne Robdrup

Det er en begivenhed, når Alleshave Baadelaug modtager åleyngel til udsætning i Nekselø-bugten. Sådan som det skete i dag.

*
En udvokset ål er typisk 80 cm lang. Men de kan faktisk blive en hel del større. På den baggrund kan det være svært at forstå, at den åleyngel, Danmark modtager fra Spanien og Frankrig til udsætning i danske farvande, er så bette, at der skal tre glasål til for at nå en samlet vægt på ét gram.

I over 30 år har Alleshave Baadelaug udsat ål. I mange år under ledelse af den gamle formand for baadelaget, Poul Nautrup, født på Sejerø, hvortil der er udsyn, når man står ved laugets bådeplads.

I dag ankom 5000 stykker åleyngel til Alleshave, hvor den nuværende formand, Jens Weinreich sammen med bestyrelsesmedlem Leif Olsen sejlede de 5000 sprællevende ål en halv kms penge ud i nekseløbugten.

- Det gælder om at få dem så langt ud, at skarv og andre fugle ikke snupper dem med det samme, siger Jens Weinreich. Også sæler har stor fornøjelse af de små ål, og ingen ved, hvor mange af dem, der reelt overlever så længe, at de kan ende som stegeål om tre-fire år. Forinden skulle en meget lang svømmetur gerne føre de voksne ål til Sargasso-havet ud for nordamerikas kyst i Atlanderhavet. For det er her, ålene gyder.

- Der var en gang, hvor vi modtog 30000 stykker åleyngel til udsætning, tilføjer Poul Nautrup.

Det er Danmarks Amatørfiskerforening, som fordeler den mængde små ål, Danmark modtager fra Frankrig og Spanien, og Alleshave modtager altså 5000 i år. Ålene er 10-12 cm, og ligger i skum, som de selv skaber.

- Det er da lidt af en begivenhed, at vi fortsat får ål til udsætning, konstaterer Jens Weinreich.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk