14. oktober 2019
Uwe Becker fra Dianalund er en af de få fuldtids tækkemænd i Danmark. Han er blandt de håndværkere, som arbejder på at genopbygge Højgården på Gniben på Sejerø. Foto: Thomas Rye
gallery icon

Se billedserie

Uwe Becker fra Dianalund er en af de få fuldtids tækkemænd i Danmark. Han er blandt de håndværkere, som arbejder på at genopbygge Højgården på Gniben på Sejerø. Foto: Thomas Rye
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 145 år gammel gård får rumænsk stråtag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

145 år gammel gård får rumænsk stråtag
Kalundborg - 15. oktober 2018 kl. 05:56
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De gamle håndværkstraditioner er kommet til ære og værdighed igen på Sejerø, hvor Højgården på Gniben er ved at blive genrejst, som den så ud, da den oprindelig blev bygget for næsten 150 år siden.

Opgaven med at lave stråtaget på Højgården er gået til Uwe Becker - eller Tækkemanden i Dianalund, som han kalder sig selv.

Tækkemandsfaget har i Danmark typisk været en bibeskæftigelse for håndværkere, og der har aldrig været mange fuldtidsbeskæftigede tækkemænd som Uwe Becker.

- Jeg plejer at sige, at jeg er Sjællands sidste tækker, men det passer ikke helt. I dag kan for eksempel tage sig en egentlig uddannelse til tækkemand på erhvervsskolerne, fortæller Uwe Becker.

Selv blev han dog udlært ved at gå i lære hos en anden tækker.

- Jeg var en voksen mand, inden min interesse for faget opstod, men jeg har altid været god til at arbejde med mine hænder. Jeg så nogle eksempler på meget flot tækkearbejde og fik lyst til selv at prøve. Jeg gik i lære hos Preben Bejlegård Pedersen i Sorø, og har nu efterhånden arbejdet som selvstændig tækkemand i mange år, fortæller han.

Uwe Becker har stået fadder til mange stråtage rundt omkring på Sjælland, på gårde i for eksempel Roskilde, Dianalund, Kaldred og på Reersø.

Det var for eksempel ham der lavede stråtaget på Fårehuset på Reersø, og en af de seneste opgaver, inden han gik i gang med taget på Højgården, var at lægge tag på det nyrestaurerede Reersø Museum.

Selvom vi kalder det et stråtag, så er det de færreste steder, at man bruger strå eller halm til et stråtag nu om dage. De fleste steder bruger man rør, og Uwe Becker selv bruger altid tagrør fra Rumænien, når han skal lave et stråtag.

- De er bedre at arbejde med, og giver det bedste færdige resultat, mener han.

Højgården ejes af Realdania By og Byg der sidste år købte gården for at restaurere den, så den igen kan bruges til beboelse.

Efter planen skal gården være klar til indvielse i foråret 2020.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk