21. november 2018
De tre frivillige fra Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening (fra venstre Ole Olsen, Peter Kay og Anders Hvid) kan snart sætte punktum for et syv år langt projekt om at digitalisere gamle tv-udsendelser fra Ishøj Lokal-TV og TV-Ishøj. Foto: Anders Dall
De tre frivillige fra Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening (fra venstre Ole Olsen, Peter Kay og Anders Hvid) kan snart sætte punktum for et syv år langt projekt om at digitalisere gamle tv-udsendelser fra Ishøj Lokal-TV og TV-Ishøj. Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 4000 tv-udsendelser kan nu findes på YouTube

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

4000 tv-udsendelser kan nu findes på YouTube
Ishøj - 14. februar 2018 kl. 07:21
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Syv år har det taget, men nu kan folkene bag et projekt om at digitalisere lokal-tv fra Ishøj helt tilbage fra 1970'erne skimte målstregen. De har allerede nu digitaliseret og lagt cirka 4000 udsendelser på YouTube, hvor du kan få et gen- eller nysyn med begivenheder, der var med til at forme Ishøj. Du kan for eksempel se, hvordan det så ud, da S-toget i 1976 kom til byen, gå på opdagelse i gamle forestillinger på Ishøj Teater eller få et kig indenfor i Ishøj Bycenter, dagen før åbningen i 1977.

Båndmaterialet stammer fra Ishøj Lokal TV og det kommunalt-ejede TV-Ishøj, og dækker perioden 1974 til 2005. For tovholder Ole Olsen indeholder optagelserne en unik dokumentation for eftertiden, som er vigtig at bevare og gøre tilgængelig for borgerne. Han kom i lære i Ishøj i 1968 og arbejdede i kommunen i 41 år, så for ham har projektet været en anledning til at genopleve flere af de begivenheder, der prægede Ishøjs udvikling.

- Der er jo begrænset levetid på båndene, så det er en enestående mulighed for at kunne dokumentere udviklingen, fortæller Ole Olsen, der var kommunaldirektør i Ishøj fra 1989 til 2009.

Det er Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening, der står bag projektet sammen med Ishøj Kommune. De har fået hjælp fra 27 frivillige, der på skift har overspillet og digitaliseret de gamle tv-klip. Ole Olsen forklarer, at der er deadline for projektet den 1. maj, og at det nu kun er få bånd, der mangler at blive færdigbehandlet, før projektet er i hus.

Som et fotoalbum

Foruden tovholderen tæller de frivillige kræfter blandt andre Anders Hvid, der overtog kommunaldirektørposten efter Ole Olsen, og Peter Kay, der var ansat i Ishøj Kommune fra 1967 til 1991. De sidste 10 år som informationschef og redaktør på TV-Ishøj. Alle tre er i dag med i Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening. Også Anders Hvid og Peter Kay nævner det bevaringsmæssige hensyn som årsag til, at de gik ind i projektet.

- Der ligger en kæmpe viden i de historiske klip, som er meget relevante. Jeg tror gerne, at folk vil se, hvordan Ishøj blev bygget på 10 år, siger Anders Hvid og uddyber:

- For os er det ren nostalgi. Det er ligesom at kigge i et fotoalbum, hvor man kan se, hvordan det engang så ud. Det er ikke mange byer, der er blevet bygget på 10 år, siger han og henviser til 1970'erne, hvor byudviklingen for alvor tog fart. Det skete med etableringen af blandt andet Ishøj-Planen og Ishøj Bycenter, hvor rådhus, bibliotek, biograf, svømmehal og butikker blev samlet.

For Peter Kay var motivationen til at gå ind i projektet for syv år siden også båret af, at han selv var med til at producere nogle af de indslag, der nu bliver foreviget på nettet. Han var nemlig en af initiativtagerne til Ishøj Lokal TV tilbage i 1974 og lavede indslag for TV-Ishøj frem til 1991.

Selv om projektet snart er i mål, betyder det ikke, at de tre frivillige helt slipper arbejdet med at digitalisere Ishøjs historie. De opfordrer nemlig borgerne, foreninger og skoler til at komme med private videooptageler med lokalhistorisk interesse, som på den måde kan være med til at udvide dokumentationen af Ishøj for eftertiden.

Fakta om projekt "TV-arkiv"
  • Startede tilbage i 2012 på initiativ af tidligere formand for Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening, Jens Hansen, og nuværende formand Steen Skovhus. De to tidligere kommunaldirektører i Ishøj Kommune, Ole Olsen og Anders Hvid, samt Torben Höyer-Andersen, som var redaktør på og leder af TV-Ishøj i perioden 1993-2010.

  • De 4000 udsendelser, som er blevet digitaliseret, dækker over perioden 1974 til 2005.

  • Udsendelserne stammer fra Ishøj Lokal-TV og TV-Ishøj.

  • I forbindelse med projektet er der oprettet tre kanaler på YouTube, hvor du kan gå på opdagelse i de gamle tv-klip.

  • Kanalerne hedder: tvarkivishoj, videoarkivishoj og Ishøj Idræt.

  • Projektet slutter officielt den 1. maj i år.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk