17. september 2021
Martine Hole på hesten Spat Olena Gun. Foto: Camille Sager
gallery icon

Se billedserie

Martine Hole på hesten Spat Olena Gun. Foto: Camille Sager
Foto: Camille Sager
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vild ridning om pengepræmier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vild ridning om pengepræmier
Holbæk - 28. juli 2021 kl. 17:56

Countrymusik og tilskuertilråb fylder hallen hos Tuse Creek Ranch i Butterup, som i disse dage er vært for EM i westernridning.

Tribunens øjne er rettet mod hest og rytter i midten af den 4000 kvadratmeter store arena. De er ved at tage tilløb til westernridningens signatur-manøvre - et sliding stop.

På kommando sætter de fire ben i galop. En, to, tre, fire sekunder går der, før baghovene hugger i og får en støvstorm til at hvirvle om ørene på makkerparret. Så klappes der ...

I mandags åbnede Tuse Creek Ranch saloondørene for Europamesterskabet i reining. Frem til lørdag konkurrerer 150 ekvipager, altså rytter/hest-kombinationer.

På trods af coronarestriktioner er humøret højt. Ranchens indehaver Jette Ceglarek fortæller:

- Selvfølgelig er det hestene, vi mødes om, men vi er jo venner. Det er de samme mennesker, der kommer til stævnerne, så det har været hårdt, at vi på grund af corona ikke har kunnet mødes i to år. Det sociale er virkelig vigtigt, fortæller hun og ser frem til en uge i selskab med heste og ryttere fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien, Østrig, Belgien og Ungarn.

Inkluderende fællesskab

Westernridning er lige så seriøs en sportsdisciplin som dressur, men atmosfæren er kendt for at være mere afslappet, inkluderende og festlig.

Der spilles musik under stævnet, tribunen er indtaget af frynsede støvler og cowboyhatte, og selvom der rides om både titler og flotte pengepræmier, finder opbakningen altid vej helt ind på banen.

- Længere ned! Vent! Husk at ride ligeud først, lyder det fra både trænere og tilskuere for at hjælpe rytterne, selvom det officielle mesterskab er i gang.

- Folk er rigtig gode til at hjælpe hinanden, fortæller Casper Dohn, der er show manager i år. Han fortsætter:

- En klassisk begynderfejl er, at man glemmer, at man skal have hat på. Så er folk gode til at sige »husk hat eller hjelm, ellers bliver du diskvalificeret«. Og spørger man om noget, er folk gode til at hjælpe. Jeg synes, at man bliver inkluderet på en rigtig fed måde.

På tribunen sidder Melanie Toft Gerdes-Hansen, 12 år, Oskar Stilling-Krog Jensen, 13, og Fie Lindegaard Fokdal, 14. De skal alle tre konkurrere i Rookie senere.

- Vi er jo egentligt alle tre konkurrenter, men vi er stadig virkelig gode venner, siger Oskar Stilling-Krog Jensen, der begyndte at ride for et år siden efter at have set Netflixserien Frie Tøjler.

- Man får også venner fra andre lande. Det er et helt vildt sammenhold, fortsætter han, og Fie Lindegaard Fokdal stemmer i:

- Det er også bare fedt at være sammen udenom ridning.

Melanie Toft Gerdes-Hansen tager ordet:

- I det her hepper man på hinanden. Vi kan jo godt lide at råbe og heppe, hvilket man måske ikke gør så meget i dressur, siger hun, inden hun vender sig mod sine venner for at evaluere seneste rytters ridt.

Mere end en sport

I løbet af ugen bor deltagerne på campingpladsen, som ligger helt tæt på arenaen.

Familien Dyås ankom allerede fra Sverige i sidste uge.

- Vi ville jo gerne have en af de gode pladser, griner Helge Dyås.

For dem handler det om meget mere end selve sporten.

- Det er et godt fælleskab på tværs af nationaliteter, og vi glæder os altid til at bliver inspireret, fortsætter Carina Dyås.

- For os er det her ferie, smiler hun.

Udover selve mesterskabet er programmet pakket med sociale arrangementer for deltagerne - hvad enten de kommer som par, venner eller familie. Særligt de unge ryttere har noget at glæde sig til.

- For eksempel har vi youth-aften, fortæller Casper Dohn og fortsætter:

- Vi vil jo rigtig gerne have flere ryttere til, så vi har arrangeret et foredrag med en repræsentant om, hvad vores organisation, NRHA kan tilbyde unge lokalt og globalt, og så slutter vi aftenen med mad og boldspil for at ryste rytterne sammen og lære dem, at det er et fællesskab - også uden for banen.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk