2. august 2021
Teatergruppen Forumteater fremfører teaterstykket I Don?t Fucking Care på forskellige ungdomsuddannelser frem mod Kommunalvalget 2017. Her optræder tre forskellige karakterer, som alle er førstegangsvælgere: Peter, Erdem og Andrea. I går var de på besøg på Holbæk 10. klassecenter, selvom ingen af eleverne er 18 år og stemmeberettigede endnu.
gallery icon

Se billedserie

Teatergruppen Forumteater fremfører teaterstykket I Don?t Fucking Care på forskellige ungdomsuddannelser frem mod Kommunalvalget 2017. Her optræder tre forskellige karakterer, som alle er førstegangsvælgere: Peter, Erdem og Andrea. I går var de på besøg på Holbæk 10. klassecenter, selvom ingen af eleverne er 18 år og stemmeberettigede endnu.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge skal inspireres tidligt til at stemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge skal inspireres tidligt til at stemme
Holbæk - 12. oktober 2017 kl. 08:45
Af Fleur Sativa

- Hvor mange har tænkt sig at stemme ved næste valg?

En pige skæver til sidemanden, som om hun ikke forstår spørgsmålet, og kort efter dukker kun et par enkelte hænder frem over bølgerne af hoveder.

På Holbæk 10. klassecenter var Forumteater onsdag på besøg for at aktivere eleverne i den politiske debat, og her er ingen på nær lærerne hverken 18 år eller stemmeberettigede endnu.

Derfor kunne spørgsmål om valg og stemmeret være svære at svare på, men det var imidlertid det, dagens debat skulle handle om, da instruktør og manuskriptforfatter, Runi Lewerissas bød velkommen.

Unge under 18 år bør nemlig allerede nu deltage i diskussioner om demokratiet, så de inspireres til at bruge deres stemme, når der er valg.

Interesse for demokratiet

Teaterstykket "I Don't Fucking Care", som Forumteater opfører på forskellige ungdomsuddannelser op til Kommunalvalget 2017, er derfor et interaktivt teater.

Her er det nemlig meningen, at eleverne skal deltage og kommentere på skuespillernes dilemmaer at give anledning til en diskussion om valg og demokrati.

Målet er at styrke de unges interesse for demokratiet.

For bare fordi man ikke kan bruge sin stemme endnu, kan man godt interessere sig for demokratiet, mener elevrådet på Holbæk 10. klassecenter og Holbæks ungdomsbyråd, som arrangerede, at stykket blev fremført på 10. klassecenteret.

- Og som ungdomsuddannelse spiller vi jo en kæmpe rolle, når de unge skal lære om det demokratiske samfund, de skal vokse op i, forklarer afdelingsleder Jesper Kongsgaard.

Hvis de unge allerede nu udvikler en forståelse og interesse for demokratiet, håber man nemlig på, at de også vil stemme, når de får muligheden.

Stemmeret eller -pligt?

Stykket er en diskussion mellem tre helt almindelige unge på valgdagen, som eskalerer til en konflikt om ret og pligt i det danske demokrati.

Karakteren Andrea ved ikke, hvor hun skal sætte sit kryds, og imens gør den anden karakter, Peter, nar. Men Erdem er ikke tvivl: Han gider ikke stemme.

Ligesom karaktererne på scenen udgør 6,3 procent af vælgerne i Holbæk Kommune førstegangsvælgere ved dette års kommunalvalg, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og til henholdvis næste Folketingsvalg i 2019 og næste Kommunalvalg i 2021 vil også Hanad Abdi Abdule på 17 år og Cecilia Riisgaard Jørgensen på 15 år kunne stemme for første gang.

Men om de gør det - det er op til dem selv, ligesom det er for karakteren Erdem i teaterstykket, mener de.

- Men demokrati er vigtigt for at gøre en forskel, medgiver Hanad Abdi Abdule og erklærer sig dermed enig med karakteren Andrea, selvom han også godt kan se sig selv i karakteren Erdem, som føler sig underrepræsenteret i Folketinget.

Alligevel glæder han sig, ligesom Cecilia Riisgaard Jørgensen gør, til at sætte sin stemme for første gang. Der er nemlig allerede politiske beslutninger, de synes er tåbelige.

- At vi synes, der er for mange udlændinge for eksempel, det er en dårlig idé. De overtager slet ikke samfundet, siger Cecilia Riisgaard Jørgensen og forklarer, at der lige nu kun er fire udlændinge i hendes klasse og sidste år bare var en enkelt.

- Tværtimod bidrager de kun, siger hun og kigger på Hanad Abdi Abdule.

- Men sådan er det med politik: Når nogle får det bedre, er der altid nogle andre, der får det dårligere, påpeger han.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk