21. august 2019
Der var massivt politiopbud ved Retten i Holbæk, når de to dengang terrorsigtede personer blev fremstillet og gang på gang fik forlænget deres varetægtsfængslinger. Nu vil den 27-årige mand have erstatning for uberettiget fængsling i over et år.
Der var massivt politiopbud ved Retten i Holbæk, når de to dengang terrorsigtede personer blev fremstillet og gang på gang fik forlænget deres varetægtsfængslinger. Nu vil den 27-årige mand have erstatning for uberettiget fængsling i over et år.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Terrorsagen fra Kundby: Tidligere syrienkriger vil have erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Terrorsagen fra Kundby: Tidligere syrienkriger vil have erstatning
Opdateret 04. marts 2019 kl. 09:01
Holbæk - 28. februar 2019 kl. 14:37
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

392 dage.
Så lang tid sad en nu 27-årig mand fra Aarhus varetægtsfængslet i terrorsagen fra Kundby. Han var sigtet for medvirken til de bombeplaner mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carlolineskolen i København, som en nu 18-årig kvinde fra Kundby siden er blevet idømt otte års fængsel for.

arrow Læs også: Kundby-sagen: Derfor får 27-årig delvis erstatning

Men den 10. februar 2017 blev han - efter næsten 13 måneders fængsling, hvoraf de første knap to måneder var i isolation - uden varsel sat på fri fod. Samtidig opgav anklagemyndigheden at rejse tiltale mod ham.

På den baggrund har den 27-årige mand søgt om erstatning for uberettiget varetægtsfængsling, men Rigsadvokaten afviste i juli 2018 enhver form for erstatning til den tidligere terrorsigtede.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt fredag

Mandens advokat, Michael Juul Eriksen, har derfor indbragt erstatningssagen for retten, og den 13. marts skal Retten i Holbæk tage stilling til, om den 27-årige alligevel skal have erstatning.

Senioranklager Kristian Kirk Petersen, Statsadvokaten i København, siger til Nordvestnyt, at anklagemyndigheden også her vil afvise at udbetale erstatning.

- Vi mener ikke, at betingelserne for erstatning er opfyldt. Det vil jeg redegøre for, når sagen kommer for retten, siger Kristian Kirk Petersen.

Retsplejeloven giver mulighed for at nægte erstatning, hvis den sigtede »selv har givet anledning til foranstaltningerne,« som det hedder.

Nordvestnyt har forsøgt at få en kommentar fra advokat Michael Juul Eriksen, men han er ikke vendt tilbage.

Det præcise erstatningskrav er derfor ukendt, men umiddelbart efter løsladelsen af den 27-årige sagde Juul Eriksen til flere medier, at kravet ville ligge lige under en million kroner.

Den dengang 24-årige mand blev varetægtsfængslet i Kundby-sagen dagen efter, at den dengang 15-årige pige fra Kundby var blevet fængslet.

Dengang var det fremme, at aarhusianeren havde en fortid som syrienkriger.

Det er siden blevet afdækket, at den nu terrordømte pige i månederne op til anholdelserne i januar 2016 kommunikerede med den 27-årige mand på sociale medier. Hun havde fundet frem til ham i sine internetsøgninger på jihad (hellig krig) og sine tanker om at drage til Syrien. Hun kaldte ham blandt andet for »min bedste ven«.

Den dag i dag ligger der fortsat billeder på internettet, hvor den 27-årige poserer med blandt andet et AK-47-gevær.

ARTIKLEN ER OPDATERET 4. MARTS 2019 KLOKKEN 09:00: I den første version af artiklen var alderen på den tidligere syrienkriger angivet til 28 år. Hans korrekte alder er 27 år, ligesom han var 24 år og ikke 25 år, da han blev anholdt i 2016.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk