8. juli 2020
Det var under en telefonsamtale her fra Herstedvester Fængsel, at den 18-årige kvinde fremsatte trusler mod sin 42-årige støtteperson.
gallery icon

Se billedserie

Det var under en telefonsamtale her fra Herstedvester Fængsel, at den 18-årige kvinde fremsatte trusler mod sin 42-årige støtteperson.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Terrordømt fra Kundby nu også dømt for trusler mod sin mentor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Terrordømt fra Kundby nu også dømt for trusler mod sin mentor
Opdateret 10. januar 2019 kl. 15:02
Holbæk - 10. januar 2019 kl. 14:39
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 18-årige kvinde fra Kundby, der er dømt for at planlægge terroranslag mod to skoler, er torsdag eftermiddag ved Retten i Glostrup fundet skyldig i at have truet sin tidligere skolelærer og mentor under en telefonsamtale 31. august sidste år.

arrow Læs også: Terrordømt fra Kundby tiltalt for forsøg på bestikkelse

I et lille og tætpakket retslokale blev hun efter et kort retsmøde idømt 40 dages fængsel. Hun modtog dommen.

Foruden den dømtes nærmeste familie var en række medier til stede i Glostrup Ret. Samtidig var politiet massivt repræsenteret for at sikre, at sagen forløb uden problemer.

Det var på forhånd ventet, at kvinden, der i øjeblikket afsoner otte års fængsel for bombeplanerne mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskolen i København i begyndelsen af 2016, ville erkende sig skyldig i den nye sag om trusler.

Den 18-årige tilstod da også, at hun i telefonsamtalen mellem hende, der befandt sig i Herstedvester Fængsel i Albertslund, og den 42-årige mentor pludselig spurgte ham, »har du en skudsikker vest?«. Hun fulgte op med at sige, at »så tænker jeg, du burde købe en af sikkerhedsmæssige årsager«.

I retten forklarede hun, at hun var blevet sur på ham, fordi han havde medvirket i nogle radioprogrammer, hvor han havde talt om hende og terrorsagen.

- Vi talte sammen i telefon et par gange om ugen, hvor jeg ringede til ham. Den her dag var jeg rigtigt træt af, at han udtalte sig til medierne, fordi jeg gerne vil glemme sagen og komme videre med mit liv. Det ringede jeg til ham for at sige, lød det fra kvinden.

Hun mente, at hans omtale af hende og sagen kunne have betydning for hendes vilkår under afsoningen og mulighed for udgang fra fængslet. Men hun følte ikke, at den 42-årige havde forståelse for hendes synspunkt, og så sagde hun dét om en skudsikker vest i affekt.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg lige præcis sagde dét, forklarede kvinden.

Jeg ved godt, at det, jeg har sagt er alvorligt. Jeg ved ikke, om han blev bange, men det må han jo være blevet, når han ringer til politiet og anmelder det, sagde hun.

Hun afviste dog, at hun havde nogen kontakter, der rent faktisk kunne komme efter mentoren.

Senioranklager Rasmus Kim Petersen foreholdt hende dog en udtalelse, hun skulle være kommet med under en afhøring hos politiet om sagen. Her skal hun ifølge politiet have sagt, at hun ikke ønskede at komme ind på, om hun kender nogen »på den anden side«, der skulle kunne gøre noget, der kunne kræve en skudsikker vest.

Kvinden afviste dog, at hun skulle have sagt sådan til politiet. Hun fortalte, at hendes kontakt med folk uden for fængslet er stærkt begrænset og i høj grad overvåget af Kriminalforsorgen.

- Jeg kan ringe til min nærmeste familie og min forsvarer. Jeg får heller ikke besøg af andre, og jeg har ikke noget netværk uden for fængslet, sagde hun på sin forsvarer, Mette Grith Stages, spørgsmål om, hvem hun har kontakt med.

Den 42-årige lærer og mentor, Christian Koed, fortalte i sidste uge i dagbladet Nordvestnyt, at han og den 18-årige har haft jævnlige telefonsamtaler i løber af sommeren 2018, mens hun har afsonet i Herstedvester Fængsel.

- Vi talte sammen i telefon et par gange om ugen fra juni og frem til samtalen sidst i august. Derefter har vi ikke talt sammen mere, sagde Christian Koed til Nordvestnyt.

De to havde ellers ikke haft direkte kontakt siden kort tid før den dengang 15-årige piges anholdelse i januar 2016. På det tidspunkt forsøgte han som støtteperson for pigen at få hende væk fra den tiltagende ekstremistiske vej med ytringer om at udføre hellig krig, som hun var kommet ind på i løbet af efteråret 2015.

Det lykkedes ikke, og efterfølgende har Christian Koed været kronvidne i terrorsagen mod pigen, blandt andet fordi han optog en samtale, hvor pigen fortæller ham om sine bombeplaner.

Men ifølge Christian Koed ønskede den 18-årige efter sin endelige dom i Østre Landsret at genoptage kontakten med sin tidligere mentor, og efter nogle forsøg lykkedes det så i juni at få Kriminalforsorgens tilladelse til telefonsamtalerne.

Meningen med telefonkontakten har været at give den unge kvinde kontakt til en person uden for fængslet. På nuværende tidspunkt har hun været fængslet i tæt på tre år, og hun har således udsigt til flere år endnu bag tremmer.

Den 18-årige bekræftede under retsmødet torsdag, at hun gerne ville genoptage kontakten med Christian Koed, som hun betegnede som en »ven«.

- Jeg ville gerne have det tillidforhold igen efter sagen (terrorsagen, red.). Jeg ville gerne genopbygge et venskab, og derfor begyndte vi at tale sammen i telefon et stykke tid efter landsretssagen, lød det fra kvinden.

De to har ikke haft kontakt siden telefonsamtalen i august.

arrow Efter trusler: Ikke længere kontakt mellem terrordømt og mentor
11. januar 2019 kl. 10:26 Opdateret: kl. 10:26
arrow Terrordømt fra Kundby: »Har du en skudsikker vest?«
03. januar 2019 kl. 17:07 Opdateret: kl. 13:42
arrow Kundby-anklager: - Vi har gjort vores pligt
27. november 2017 kl. 16:39 Opdateret: kl. 16:39
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk