26. marts 2019
Der er blevet brugt langt færre penge end budgetteret på sundheds- og ældreområdet i Holbæk Kommune. Foto: Per Christensen
Der er blevet brugt langt færre penge end budgetteret på sundheds- og ældreområdet i Holbæk Kommune. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen/Lotte Scharff
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stort overskud på ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stort overskud på ældre
Holbæk - 05. december 2018 kl. 13:10
Af Lisbeth A. Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ældre- og sundhedsområdet i Holbæk Kommune har gennem de senere år kæmpet for at overholde budgetter og indfri besparelser. Med den seneste revision af det kommunale budget for 2018 ser det imidlertid ud til, at året ender med et overskud på godt 50 millioner kroner på området for ældre og sundhed.

En væsentlig del af årsagen er, at hjemmepleje og pleje og omsorg på plejecentrene tegner sig for et mindreforbrug i forhold til budgettet på cirka 27 millioner kroner.

En mere effektiv drift, manglende brug af eksterne puljer og en organisa­tion, der har foretaget en opbremsning i forbindelse med tidligere sparerunder er blandt forklaringerne.

- Det er svært for organisationen at komme i gang igen efter den hårde opbremsning. Man har bare virkelig haft sparebrillerne på overalt, siger Jeppe Jakobsen (DF), der er formand for udvalget for ældre og sundhed i Holbæk Kommune.

Det handler ifølge udvalgsformanden for eksempel om, at ældreplejen skal vænne sig til, at det er i orden at indkalde vikarer ved sygdom.

Ud over effektivitet og sparsommelighed stammer overskuddet på området også fra statslige puljer, der er blevet udmøntet så sent, at midlerne endnu ikke er brugt. Dertil kommer, at der er færre udgifter til elever, fordi sosu-uddannelsen er blevet omlagt, og der har været et større frafald.

Det kan virke paradoksalt, at et område, der har været ramt af budgetoverskridelser og besparelser de seneste år, pludselig står med så stort et overskud, og det er heller ikke meningen, forsikrer Jeppe Jakobsen.

På udvalgets møde i oktober blev der sat gang i tiltag, der skal få pengene ud at gøre gavn.

Det handler for eksempel om flere social- og sundhedsassistenter, som kan frigøre demensvejledere til at arbejde mere med demensramte borgere. Det er for eksempel også et aflastningskorps, der kan aflaste sygdomsramte hjemmeplejeenheder.

- Vi har gjort ret meget for at få de penge ud. Vi skal forsøge at ramme budgettet meget præcist, lyder det fra Jeppe Jakobsen.

En anden vigtig årsag til det store overskud er, at Holbæk Kommune har betalt mindre til medfinansieringen af sygehusdriften, fordi produktiviteten på sygehusene er gået ned som følge af sundhedsplatformen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk