25. november 2017
Sydskolen i Fårevejle Stationsby var ifølge anklagemyndigheden udset som mål for en bombe 8. januar 2016. Terrorhandlingen blev dog ikke til noget, fordi pigen ikke modtog en ordre om at udføre sprængningen, mener anklagemyndigheden.
Sydskolen i Fårevejle Stationsby var ifølge anklagemyndigheden udset som mål for en bombe 8. januar 2016. Terrorhandlingen blev dog ikke til noget, fordi pigen ikke modtog en ordre om at udføre sprængningen, mener anklagemyndigheden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sigtelse faldt bort i Kundby-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sigtelse faldt bort i Kundby-sagen
Holbæk - 13. marts 2017 kl. 11:47
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da en nu 17-årig pige fra Kundby i januar sidste år blev varetægtsfængslet, sigtet for at planlægge bombesprængninger på skoler i Fårevejle og København, var det blandt andet på grundlag af en mistanke om, at hun forsøgte at fremstille en såkaldt gødningsbombe.

arrow Læs også: Forsvarer vil kæmpe imod forvaring til 17-årig

Men da Statsadvokaten for knap en måned siden rejste formel tiltale mod pigen, var sigtelsen om, at hun forsøgte at anskaffe »gødning, benzin, diesel mv.« med henblik på at fremstille en eller flere gødningsbomber, der blandt andet kendes fra Anders Breiviks angreb på regeringsbygninger i Oslo, ikke med i anklageskriftet.

I stedet er pigen nu alene tiltalt for at forsøge at fremstille sprængstoffet TATP på sin bopæl i Kundby for at bruge det til bombesprængninger på Sydskolen i Fårevejle Stationsby 8. januar 2016 og præcis en måned senere på den jødiske skole, Carolineskolen, på Østerbro i København.

Oprindeligt blev den dengang 15-årige pige ved sin anholdelse og varetægtsfængsling i januar sidste år sigtet for at forsøge at skaffe de nævnte ingredienser til gødningsbomben, der, ifølge sigtelsen, skulle bruges i en terrorhandling mod Sydskolen.

Hun blev dengang ligeledes sigtet for at have en bombemanual samt forskellige ingredienser til fremstilling af TATP på sin bopæl, da politiet og sprængstofeksperter ransagede huset i Kundby 12. januar 2016.

Det er disse sigtelser og politiets efterforskningsmateriale, der har dannet grundlag for, at pigen nu har været varetægtsfængslet i præcis 14 måneder.

Anklagemyndigheden mener da også, at der er beviser nok til at rejse tiltale mod pigen, selv om de påståede planer om en gødningsbombe nu er ude af sagen, når den begynder ved Retten i Holbæk 19. april.

Men senioranklager Peter Ahleson, Midt- og Vestsjællands Politi, vil dog ikke gå nærmere ind i, hvad der dannede grundlag for den oprindelige sigtelse, og hvorfor der ikke er rejst tiltale for forsøg på fremstilling af en gødningsbombe.

- Det kan jeg ikke kommentere på, da det er en del af efterforskningen og en jurdisk vurdering. Og da sagen hidtil har kørt for lukkede døre, kan jeg ikke kommentere på det, siger Peter Ahleson til dagbladet Nordvestnyt.

Han tilføjer, at det ikke er usædvanligt, at en sigtelse kan ændre sig undervejs i en sag og når der rejses tiltale.

Den 17-årige piges forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, vil heller ikke kommentere den konkrete sag.

Hun siger dog også, at der ikke er noget unormalt i, at en formel tiltale kan afvige fra den oprindelige sigtelse.

Pigen har tidligere nægtet sig skyldig i sigtelserne, men det er uvist, hvordan hun stiller sig i forhold til den tiltale, der nu er rejst, og som danner grundlag for nævningesagen i april og maj.

arrow Kundby-pige kræves idømt forvaring
23. marts 2017 kl. 07:35 Opdateret: kl. 13:08
arrow Elever kan få svar om Kundbysagen
17. februar 2017 kl. 14:23 Opdateret: kl. 09:25
arrow Lærere advarede mod terrortiltalt pige
17. februar 2017 kl. 13:02 Opdateret: kl. 22:23
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk