11. juli 2020
Vestsjællands Brandvæsen kørte i juli til ikke færre end 113 naturbrande. En del af dem opstod i forbindelse med høstarbejde. Foto: Skadestedsfotograf.dk - Johnny D. Pedersen
Vestsjællands Brandvæsen kørte i juli til ikke færre end 113 naturbrande. En del af dem opstod i forbindelse med høstarbejde. Foto: Skadestedsfotograf.dk - Johnny D. Pedersen
Foto: Johnny D Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så travlt havde brandvæsnet i sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så travlt havde brandvæsnet i sommer
Holbæk - 10. september 2018 kl. 15:53
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det kommer næppe som en overraskelse for særligt mange, at landets brandfolk havde en hel del at se til den forgange sommer, der bød på historisk tørke.

arrow Læs også: Regn slukker bål-forbud

Det var også tilfældet i Nordvestsjælland, og nu har dagbladet Nordvestnyt fået Vestsjællands Brandvæsens tal for antallet af udrykninger til naturbrande mellem maj og august, der var de tørreste måneder i mands minde.

Således måtte brandfolkene i de fem kommuner i Vestsjællands Brandvæsen, Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Lejre og Sorø, alene i juli rykke ud til 113 meldinger om naturbrand.

Det svarer til et gennemsnit på tre-fire naturbrande hver eneste dag i højsommermåneden.

Hertil kommer så alle de andre former for brande, så det samlede antal udrykninger til brande er endnu højere.

I maj, juni og august var der udkald til henholdsvis 10, 34 og 35 naturbrande. Samlet set har Vestsjællands Brandvæsen altså rykket ud til 192 naturbrande i de fire måneder mellem maj og august.

Og det er bestemt ikke hverdagskost, siger Lasse E. Hansen, beredskabschef i Vestsjællands Brandvæsen, til Nordvestnyt.

- 113 brande alene i juli er usædvanligt mange. Jeg vil sige, at det er sådan en størrelsesorden, at vi kun oplever det hvert 25. år, lyder det fra Lasse E. Hansen.

Han anslår, at antallet af udrykninger til naturbrande i år i høstperioden juli og august har været omtrent ni gange højere sammenlignet med sidste år, der dog var et mere stille år end normalt på grund af en våd sommer.

Ifølge Vestsjællands Brandvæsen har mange af denne sommers naturbrande været knyttet til blandt andet høstarbejde, hvor de varme maskiner kan antænde afgrøder, eller måske fremkalde en gnist, når de rammer en sten.

- Det særlige i år er, at tørken har været meget udbredt på høsttidspunktet. Der har både været flere hændelser med brand opstået i forbindelse med landbrugsarbejde, og samtidig er brandene løbet rigtigt stærkt, fordi det har været så tørt, konstaterer Lasse E. Hansen.

På enkelte dage i juli havde Vestsjællands Brandvæsen fem-seks samtidige naturbrande, og det trak store veksler på beredskabet.

- Der skal lyde en kæmpe stor ros til vores brandfolk, der har arbejdet hårdt. Samtidig har vi også fået stor hjælp fra landmændene til at begrænse brandspredningen, siger beredskabschefen.

Han er samtidig meget tilfreds med, at Vestsjællands Brandvæsen som fælleskommunalt beredskab også har kunnet flyttet mandskab på tværs af kommunegrænserne, når der har været behov for det.

Tørken medførte landsdækkende afbrændingsforbud, som i Vestsjællands Brandvæsens område var gældende fra begyndelsen af juli til midten af august.

Midt- og Vestsjællands Politi oplyser til Nordvestnyt, at man i den periode i Nordvestsjælland rejste seks sigtelser for at overtræde afbrændingsforbuddet - fire i Kalundborg Kommune og en i hver af Holbæk og Odsherred Kommuner.

De pågældende står i udgangspunktet til en bøde på 5000 kroner.

- Jeg synes ikke, at seks overtrædelser er mange. De sager, hvor vi har anbefalet politiet at rejse sigtelse, er der, hvor der har været en klar overtrædelse af afbrændingsforbuddet. Helt generelt har langt de fleste mennesker udvist stor ansvarlighed under tørken, og vi har kun set få eksempler på brande, der ikke skyldes hændelige uheld, siger beredskabschef Lasse E. Hansen til dagbladet Nordvestnyt mandag.

arrow Naturbrand hurtigt slukket
06. august 2018 kl. 14:41 Opdateret: kl. 14:04
arrow Markbrande: Landmænd begrænser skaderne
27. juli 2018 kl. 18:03 Opdateret: kl. 16:13
arrow Mange markbrande
25. juli 2018 kl. 20:00 Opdateret: kl. 20:00
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk