14. juni 2021
Morten Bruun, der er medejer af To Øl ApS, kommer oprindelig fra Nordvestsjælland, nemlig Kalundborg.
gallery icon

Se billedserie

Morten Bruun, der er medejer af To Øl ApS, kommer oprindelig fra Nordvestsjælland, nemlig Kalundborg.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nytårsaften førte til en fusion af øl og cocktails

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nytårsaften førte til en fusion af øl og cocktails
Holbæk - 10. november 2019 kl. 05:49
Af Kaj Ove Jensen

Et tilfældigt møde nytårsaften 2012-2013 var med til at sætte gang i samarbejdet mellem Tore Gynther og Morten Bruun Andersen, som i dag begge er medejere af To Øl ApS.

arrow Læs også: To Øl holder marked og juleløb

- Jeg var på tredje sal, og han var på fjerde sal. Hos os havde vi drinks, og ovenover havde han nogle af de første øl fra To Øl med. Vi holdt kontakten, og et års tid efter ringede han og foreslog, at vi skulle åbne en lille bar med både cocktails og øl. Det blev til Mikropolis, der i foråret 2014 åbnede i Vendersgade i København, fortæller Morten Bruun.

Han flyttede fra Kalundborg i 2004

Selv om han i dag bor i København, er Nordvestsjælland ikke ukendt for ham, for han kommer oprindelig fra Kalundborg. Da han i 2004 var blevet student fra Kalundborg Gymnasium, flyttede han til København.

- Jeg arbejdede som kok og begyndte samtidig at lave cocktails. Jeg var med til at starte et cateringfirma, der tilbød barløsninger til virksomhedsfester og lignende, fortæller Morten Bruun.

I 2016 kom brygpubben Brus på Nørrebro i København til, og aktiviteterne blev i 2018 samlet i To Øl ApS, som Tore Gynther og en daværende kompagnon havde stiftet i 2010.

Investering på et pænt tocifret millionbeløb

Købet af ejendommen i Svinninge for et år siden, og den investeringen i det nye produktionsapparat løber samlet op i et pænt tocifret millionbeløb. Ejendommen passede næsten perfekt til formålet, da der før har været fødevareproduktion på stedet.
Derfor var forhold som køle- og fryselagre, vandboringer og renseanlæg i forvejen på plads.

Der blev i 2018 tilført ny kapital til To Øl ApS udefra. Det er en gruppe private investorer fra Europa og Asien, der er samlet i Perfect Craft Pte. Ltd. med adressen i Singapore.

- Vores projekt med bryggeriet er blevet muligt på grund af det og et samarbejde med banken. Investorerne er ikke en kapitalfond, men private med begejstring for branchen. De investerer på den lange bane, så de skal ikke ud sælge deres andel om tre år, fortæller Morten Bruun.

Selskabet med investorerne har heller ikke aktiemajoriteten. Det er stadig stifter og administrerende direktør Tore Gynther, der har den største andel, mens Morten Bruun har en mindre andel.

Desuden ejer Mikkel Borg Bjergsø en del af anparterne, men han er ikke aktiv i selskabet, da han har sit eget Mikkeller.

Øllet kan leveres mere frisk

Når To Øl henter produktionen hjem fra Belgien, vil det giver langt bedre muligheder for at levere frisk øl til de danske kunder, som er butikker, restauranter og barer.

To Øl har hidtil været det, der kaldes et nomadebryggeri eller sigøjnerbryggeri, der får brygget deres varer hos andre. Nu vil det blive et tilbud for andre i Svinninge.

- Der er et stort marked for det, men vi vil være lidt selektive. Det kunne for eksempel være for nordamerikanske bryggerier, som gerne vil servere frisk øl i Europa i stedet for at sende det med skib, så der går to måneder ekstra, forklarer fabrikschef Michael Knoth.

Det kunne også være bryggerier i Sydamerika og Asien, og To Øl kan også tænkes at få brygget dér, fordi distancen betyder meget.

- Vi skal lige i gang med vores egen produktion. Men vi er ved at lave konkrete aftaler, så vi nok kommer i gang med at brygge for andre i løbet af foråret, venter Michael Knoth.

Fabrikschef med stor erfaring

Fabrikschef Michael Knoth er uddannet kemiingeniør og brygmester.

Han har tidligere arbejdet som brygmester hos Carlsberg og som konsulent, der har deltaget i opbygningen af bryggerier over hele verden.

Michael Knoth drev i 2005-2009 GourmetBryggeriet i Roskilde. Det blev solgt til Harboe Bryggeri.

Farvestrålende etiketter

Det er farvestrålende og anderledes etiketter, der præger de mere end 200 forskellige øl fra To Øl ApS, som er på vej til at etablere produktion i Svinninge.

Blandt øllene er én med det gamle prøvebillede fra DR-tv. Der er også navne som My Honningkage, Stress Test, Yule Mælk Rum Barrel Aged og Dürst Für Gehen og mange flere. I denne tid er der også en To Ølekalender - med 24 øl.

Bryggeriets sortiment indeholder alt lige fra alkoholfri øl til stouts på 17 procent.

Bryggeriet har siden etableringen i 2010 slået sit navn fast med flere topplaceringer, blandt andet med gentagne placeringer i top 100 over verdens bedste bryggerier.

Lager med råvarer og de færdige produkter

Øllet sælges i mere end 50 lande verden over. Tidligere lå det store lager i Belgien, hvor langt det meste af produktionen også lå. Sammen med et par mindre lagre i Danmark er det nu flyttet til Svinninge.
Så hvor der i lagerhallen tidligere var agurker, asier, rødkål, marmelade, ketchup og andet er der nu lange række af kasser med øl på flaske og i dåser og fustager.

Desuden er der råvarer som malt og sukker, mens den vigtige humle opbevares på køl andetsteds. To Øls produkter ligger klart i den dyre ende af skalaen.

- Vi bruger store mængder humle, som vi får hjem i bigbags på et ton. Vi bruger meget mere humle end andre bryggerier, fortæller fabriks­chef Michael Knoth.

Produktionen af cocktails er i gang

To Øl producerer også færdigblandede cocktails, og da det er en noget mere simpel teknik end ølbrygning, var virksomheden klar til det i foråret. Der blev produceret cocktails på fustager, ikke mindst til sommerens festivaler rundt om i Danmark.

Snart går produktionen af cocktails på dåse i gang.

Der er seks mand på lageret, og desuden er enkelte medarbejdere flyttet fra kontoret i København til Svinninge. Blandt medarbejderne er den tyske chefbrygger Tim Selbach og brygmestre fra Columbia, New Zealand og Bermuda.

Foreløbig bruger To Øl omkring 40 procent af bygningerne. Desuden er en lejer flyttet ind, og en er på vej.

Den første fabrikschef blev fyret

Oprindelig var Anders Busse, Fyn, ansat som fabrikschef i Svinninge. Han blev sygemeldt i juni, og da han var klar til at vende tilbage, blev han afskediget.

Ifølge medejer af To Øl ApS, Morten Bruun, havde fyringen intet med hans sygdom at gøre.

- Det er svært at finde én til at køre sådan et projekt her. Der er ikke så meget at sige, men det var selvfølgelig ærgerligt, siger Morten Bruun om afskedigelsen af Anders Busse.

arrow Nyt bryggeri er snart klar med øllene
09. november 2019 kl. 05:34 Opdateret: kl. 20:32
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk