16. oktober 2021
Ole Bruun-Rasmussens dukker er alle meget udtryksfulde. De er fremstillet af flamingo, gaze, pinde og maling, Foto: Pernille Rohde
gallery icon

Se billedserie

Ole Bruun-Rasmussens dukker er alle meget udtryksfulde. De er fremstillet af flamingo, gaze, pinde og maling, Foto: Pernille Rohde
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu regerer dukkerne på museet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu regerer dukkerne på museet
Holbæk - 20. september 2021 kl. 16:58
Af Pernille Rohde

Det er en helt eventyrlig verden, der åbner sig, når man træder ind i Holbæk Museums nye udstilling »Drømmespejlet«. Her er det dukker, der regerer. Og de drager med deres stærke blikke, markante træk og fantasifulde påklædning.

»Drømmespejlet« er en udstilling af Ole Bruun-Rasmussens dukker. Han var dukkemager og boede i 1980'erne og 90'erne i Skamlebæk i Odsherred. I dag er han oppe i 80'erne og bor på Christianshavn.

Fint tidsbillede

Udstillingen åbnede på Holbæk Museum lørdag. På grund af dukkemagerens tilknytning til Odsherred, har udstillingen også været vist på Annebjerggaard i Nykøbing Sjælland.

Anledningen er 50-års jubilæet for Aprilfestivalen, som er verdens største børneteaterfestival, og som på grund af Corona blev udskudt fra 2020 til i år. Den blev holdt i Holbæk, og der blev vist 704 teaterforestillinger for børn.

- På Vestsjællands Museum, som vi er en del af, ville vi gerne bakke op om festivalen med en udstilling, og på museet i Odsherred havde de Ole Bruun-Rasmussens fantastiske dukker i arkivet. Det blev til en flot udstilling, fortæller Karen Sivebæk Munk, der er overinspektør på det lokale museum.

Hun er selv meget begejstret for dukkeudstillingen.

- Dels er det nogle fantastiske dukker, dels et fint tidsbillede på efterkrigstiden, 60'erne og 70'erne, siger Karen Sivebæk Munk.

Artiklen fortsætter under faktaboksen
Ordløse forestillinger

Dukkerne er alle meget udtryksfulde, og det havde sine fordele, da mange af Ole Bruun-Rasmussens forestillinger var ordløse. Dukkerne skulle kunne aflæses, uden at der blev sagt noget.

- Han startede med at opføre sine forestillinger i Marionetteatret i København, hvor der kom mange internationale gæster. Og hvis alle skulle kunne forstå handlingen, måtte der mimes, fortæller Karen Sivebæk Munk.

Man kan blandt andet se dukker fra en genfortælling af Rudyard Kiplings »Hvordan Elefanten fik sin lange snabel«, »Den lille Prins« og H.C. Andersens »Sølvmønten«.

Teaterby

- Det er utroligt, hvad han har formået at skabe, når man tænker på, at det er flamingo, gaze, pinde og maling, dukkerne består af, siger Karen Sivebæk Munk.

På trods af de skrøbelige materialer er det lykkedes at bevare dukkerne i meget fin stand.

Og på Holbæk Museum har det været en fornøjelse at pakke dukkerne ud til udstillingen.

- Museumsinspektør Lise Holm fra Nykøbing Sjælland har bragt dem hertil og sat udstillingen op. Men det har været sjovt at være med på sidelinjen, fordi dukkerne er så eventyrlige, siger Karen Sivebæk Munk.

Ole Bruun-Rasmussen var en af pionererne indenfor dansk børneteater, som betragtes som noget ganske særligt ude i verden.

- I 50 år har vi haft professionelt børneteater, og det er noget ganske særligt. At vi kan vise udstillingen her i Holbæk er meget passende, fordi Holbæk er en meget stærk teaterby med hele to egnsteatre, siger overinspektøren.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk