31. juli 2021
NV-Pro (her afdelingen i Tølløse) var reelt fallit et år før konkursen, mener Kammeradvokaten.
NV-Pro (her afdelingen i Tølløse) var reelt fallit et år før konkursen, mener Kammeradvokaten.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: NV-Pro gik konkurs - her er, hvad vi ved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

NV-Pro gik konkurs - her er, hvad vi ved
Holbæk - 18. juni 2021 kl. 12:31
Af Agner Ahm

Oprydningen i konkursboet efter produktionsskolen NV-Pro er en langvarig affære. To år efter skolen gik konkurs med en gæld på et flercifret millionbeløb, er to sager afgjort i retten, mens yderligere to sager er på vej.

arrow Læs også: Stor tillid til NV-Pro-bestyrelsen

Som tidligere omtalt opdagede den daværende bestyrelse i foråret 2019, at skolens regnskaber var stærkt misvisende.

Bestyrelsen bortviste den daværende regnskabschef med omgående virkning, men skolens økonomi var så håbløs, at bestyrelsen i starten af maj måtte kaste håndklædet i ringen og begære konkurs.

I første omgang fik advokat Karsten Holt, Advodan i Holbæk, opgaven som kurator. Men da der blandt andet dukkede en meget stor skattegæld op, fik staten sin egen advokat, Kammeradvokaten, ind som medkurator.

Snød med skatten

Og det er ikke mindst Kammeradvokatens eksperter, som har kulegravet regnskaber og mailkorrespondance samt afhørt en lang række personer for at kortlægge forløbet.

Som omtalt i oktober sidste år vurderer Kammeradvokaten, at skolen reelt var konkurs allerede i foråret 2018. Men ved at snyde med skattebetalingen til Skat fremtryllede skolens ledelse fiktive penge - penge nok til at fortsætte driften i endnu et år.

Ifølge Kammeradvokaten påførte det kreditorerne et langt større tab, end hvis skolen var lukket i foråret 2018, hvor kassen reelt var tom.

Men hvem er så ansvarlig?
Kammeradvokaten har blandt andet gransket bestyrelsens rolle i hele forløbet, men fandt intet, der gav anledning til bemærkninger.

Udlæg til egen lomme

I kulegravningen af regnskaberne stødte Kammeradvokaten desuden på en række udlæg - uden dokumentation - som i skolens sidste år gav den daværende regnskabschef en ekstra indtægt på over 300.000 kroner.

Erstatning på fem mio.

Dermed var fokus især rettet mod den tidligere regnskabschef og den tidligere forstander.

Hvad angår den tidligere forstander, Henrik Bendixen, er der ingen mistanke om personlig berigelse. Men Kammeradvokaten mente, at Bendixen optrådte groft uansvarligt, da han ved hjælp af skattefiflerier lod skolen fortsætte et år efter, at kassen reelt var tom.

Kuratorerne bad derfor Skifteretten om at give Henrik Bendixen konkurskarantæne. Det fandt retten velbegrundet, og i oktober sidste år fik Bendixen to års konkurskarantæne.

Derudover kræver kuratorerne en erstatning af Henrik Bendixen og regnskabschefen i et forsøg på at skaffe penge til boet, så kreditorerne kan få nogle af deres tilgodehavender. Dette krav lyder på cirka fem millioner kroner.

Dette krav vil kuratorerne formentlig rejse ved Retten i Holbæk i nærmeste fremtid.

Når dén sag er afgjort, er forløbet sandsynligvis slut for Henrik Bendixens vedkommende.

Mulig straffesag

Men for regnskabschefen udestår også sagen om de uberettigede udlæg, som endte som penge i regnskabschefens egen lomme.

I første omgang har kuratellet kørt en civil sag mod regnskabschefen, hvor man har krævet pengene betalt tilbage. Den sag blev afgjort i retten tidligere i år, hvor regnskabschefen blev dømt til at betale de over 300.000 kroner tilbage til konkursboet.

Men der kan eventuelt komme en straffesag oveni mod regnskabschefen. For hans brug af udokumenterede udlæg har en karakter, så Kammeradvokaten har valgt at orientere politiet. Denne del af sagen kan ende med en sigtelse efter straffeloven.

Midt- og Vestsjællands Politi har i denne uge oplyst til avisen, at denne sag stadig efterforskes. Og foreløbig er ingen sigtet i sagen.

Kammeradvokaten har i øvrigt også kig på skolens daværende revisor, som tilsyneladende ikke opdagede, at der blev fiflet godt og grundigt med skatteafregningen. Men heller ikke denne del af sagen er slut endnu.

arrow NV-Pro-undersøgelse skal rense luften
17. juni 2021 kl. 12:01 Opdateret: kl. 10:07
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk