18. november 2017
Holbækvej 2 (1958) med I.C. Nielsen, Kolonialimporten og Cykelimporten. Billedet er downloadet fra »Danmark set fra luften« og er taget af Sylvest Jensen.
gallery icon

Se billedserie

Holbækvej 2 (1958) med I.C. Nielsen, Kolonialimporten og Cykelimporten. Billedet er downloadet fra »Danmark set fra luften« og er taget af Sylvest Jensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokale luftfotos fra før Googles tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokale luftfotos fra før Googles tid
Holbæk - 17. oktober 2017 kl. 07:33
Af Elisa Hauerbach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mere end 2500 luftfotos af bygninger i Jyderup og omegn er blevet indscannet digitalt på Det Kongelige Biblioteks kortside »Danmark set fra luften« på internettet.

Tre lokale historieinteresserede ildsjæle har fundet ud af, hvor billederne er taget og har skrevet forklaringer til en del af dem.

Størsteparten af billederne er taget af luftfotografen Sylvest Jensen i perioden fra midten af 30'erne og frem til slutningen af 50'erne. Men også Odense Luftfoto og Dansk Luftfoto er repræsenteret og sidstnævnte med farvefotos fra slutningen af 80'erne.

Billederne er i en imponerende kvalitet med mange detaljer og vidner om en tid, hvor der var plads til mange små forretninger side om side i både stationsbyen og kirkebyen. På mange billeder kan man læse facadeskiltene på forretningerne og se nummeret på husene i beboelseskvartererne.

De mange luftfotos er efter indskanning lagt samlet i serier på kortet, blandt andet på Dyrskuepladsen, og lokale frivillige kræfter, herunder Ivan Frederiksen, Leif Petersen og Anders Hjorth-Jørgensen har hygget sig med at genkende og flytte de enkelte fotos til den rigtige placering på kortet samt indtaste tilhørende oplysninger.

Billederne bliver flittigt delt i Facebook gruppen »Jyderups historie i ord og billeder«, hvor mange minder bliver vakt og genfortalt af både lokale og udflyttere, som er vokset op i Jyderup.

- De mange flotte luftfotos er også tilgængelige for dem, der ikke er på Facebook. Jeg har fulgt hjemmesiden igennem et stykke tid, men har først for en måned siden opdaget, at der var mange uplacerede motiver, som populært sagt lå i en bunke på Dyrskuepladsen. Nu er de rykket hen, hvor de hører til. En del af dem har jeg selv lagt bemærkninger om, og andre er blandt andet blevet beskrevet af Anders Hjorth-Jørgensen og Leif Petersen. Det kan være interessant at få genopfrisket minderne for personer af den ældre generation, men også yngre mennesker, der måske har købt et ældre hus, kan se hvordan både det og nabolaget så ud engang, siger en af ildsjælene, Ivan Frederiksen fra Jyderup.

Man finder kortsiden på www.kb.dk/danmarksetfraluften. Ivan frederiksen har også lavet en lokal hjemmeside, der hedder luftfoto4450.dk - det er en genvej til Jyderup-området på »Danmark set fra luften«-kortet.

Tip os

Del din historie eller billeder

Send en e-mail til:
sndk@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk