30. juli 2021
Formanden for Tuse Næs Jagtforening, Johnny Gotfredsen, og jagthunden Tika (en kleiner münsterländer) står ved et af de hjørner, som viser, hvor det nye klubhus skal ligge. I baggrunden ligger driftsbygningen, som blev indviet i foråret 2018.
gallery icon

Se billedserie

Formanden for Tuse Næs Jagtforening, Johnny Gotfredsen, og jagthunden Tika (en kleiner münsterländer) står ved et af de hjørner, som viser, hvor det nye klubhus skal ligge. I baggrunden ligger driftsbygningen, som blev indviet i foråret 2018.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klubhus skal sikre fremtiden for jagtforening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Klubhus skal sikre fremtiden for jagtforening
Holbæk - 14. juli 2020 kl. 11:58
Af Kaj Ove Jensen

Tingene er ikke gået helt så hurtigt som håbet, efter at Tuse Næs Jagtforening for nogle år siden købte ejendommen på Staslundevej 49, der ligger halvanden kilometer vest for Udby.

Men nu tegner det til, at det nye klubhus omsider kan blive opført, efter at LAG Midt-Nordvestsjælland for

nylig ydede en støtte på 300.000 kroner til projektet.

Dermed er de cirka 1,3 millioner kroner, som huset koster, så tæt på at være hjemme, at arbejdet snart sættes i gang. Det skal ende med et klubhus på 230 kvadratmeter, der blandt andet kommer til at rumme en sal til 150 mennesker.

- Klubhuset kan også bruges et par andre foreninger på Tuse Næs, der ikke har egne faciliteter. Og det skal også kunne lejes til for eksempel en 50-års fødselsdag, forklarer Johnny Gotfredsen, Holbæk, der er formand for Tuse Næs Jagtforening.

Ideen med, at også andre foreninger og lokalbefolkningen kan få glæde af klubhuset hjalp med til, at der blev sikret støtte fra LAG-midlerne.

Gravearbejdet begynder i næste måned

Der er sat hjørnepæle ned, hvor klubhuset skal ligge, og det ventes, at gravearbejdet begynder i august.

- Mit gæt er, at der går et til halvandet år, før det er helt færdigt. Der er også en del finish som parkeringspladsen og andet, der skal laves, fortæller Johnny Gotfredsen.

Det er desuden frivillige arbejdstimer fra medlemmerne, der skal sørge for, at huset rejses, så der kan gå lidt ekstra tid.

Skurvogn har været klubhus

I mange år har jagtforeningen haft noget trange kår. En gammel skurvogn gjorde det ud for klubhus på en én hektar stor grund bag den gamle hal i Udby. Skurvognen blev i slutningen af 1960'erne hentet fra en rasteplads ved Holbækmotorvejen, da den skulle ændres.

- Vi gør det her, fordi vi vil fremtidssikre foreningen. Her får vi plads til hundetræning, slagtehus, kølehus og et stort klubhus. Og der kan tages jagttegn, aflægges riffelprøve og holdes forskellige jagtkurser og foredrag.

Foreningen overtog i 2014 grunden med det gamle husmandssted på Staslundevej 49 halvanden kilometer vest for Udby. Der var en vis tilknytning til stedet, fordi foreningen siden 1950'erne har brugt en eng ved Udby Vig til skydning.

Der er miljøgodkendelse til lerdueskydning 10 dage om året. Det er otte hverdage fra klokken 17 til 21 og to lørdage klokken 9-17.

Driftsbygning var klar i 2018

Engen på cirka halvanden hektar hørte til ejendommen på Staslundevej 49, og den blev købt sammen med cirka 1,1 hektar, hvor bygningerne lå. En landmand købte de resterende syv hektar jord.

- Vi regnede med, at vi skulle indrette den gamle svinestald til klubhus. Men det viste sig, at den bare stod oven på jorden, uden fundament, så det hele blev revet ned sammen med stuehuset, fortæller Johnny Gotfredsen.

I ventetiden på et nyt klubhus er der opført en ny driftsbygning, som blev indviet i foråret 2018. Den indeholder et slagterum til de nedlagte fasaner, harer og råvildt og et kølerum.

- De andre jagtforeninger i omegnen har også store klubhuse, men de har ikke slagte- og kølerum. For at bruge dem skal man helst være medlem hos os, men man kan også være B-medlem, uden at det koster ret meget, lyder det fra Johnny Gotfredsen.

I depotrummet står der blandt andet også en gammel rygeovn, der senere skal sættes op udenfor. Der er gerne en del af dyret, som ikke bruges, men som i stedet bruges til spegepølser. Dem har jagtforeningen hidtil fået røget hos en slagter, men med rygeovnen kan medlemmerne selv klare det.

Depotet rummer blandt andet også en skydevogn med lerduekast, som medlemmerne kan låne, mens andre kan leje udstyret.

Shelter og bålplads

Købet af grunden og opførelsen af driftsbygningen kostede rundt regnet én million kroner. I den pris indgår også et shelter med bålplads i et hjørne af grunden.

Shelter og bålplads blev opført sidste år, men der mangler stadig det sidste af en mur, der skal give læ ved bålpladsen. Alle kan gratis benytte shelterpladsen, der står på den landsdækkende liste, men det kræver booking.

Det har i øvrigt været nødvendigt at indhegne hele grunden for at kunne få et læhegn ud mod vejen til at blive stående. De første to år blev de små træer spist af rådyr og harer.

Samlet set løber udgifterne til grundkøb, driftsbygning, shelter, klubhus og de øvrige ting op i knap 2,3 millioner kroner. Midlerne er fundet ved at søge forskellige steder, og foruden LAG-midlerne er der ydet 200.000 kroner fra Lokale og Anlægsfonden, 125.000 kroner fra Holbæk Kommunes pulje »Rum til Fællesskab«, et par hundred tusind fra Danmarks Jægerforbund over et par omgange samt mindre beløb fra andre.

Dertil kommer 198.000 kroner fra foreningens egne midler og 199.000 kroner fra medlemmernes arbejdstimer. Det beregnes med 100 kroner pr. arbejdstime (som altså ikke udbetales), og der regnes således med 1990 arbejdstimer, som medlemmerne lægger i projektet.

Hårdt at indsamle pengene

Formanden har stået for at indsamle midlerne.

- Da jeg startede for et par år siden, regnede jeg med, at det ville tage et halvt års tid. Det har været lidt hårdt, erkender Johnny Gotfredsen.

Det nye klubhus får filsede mure ligesom driftsbygningen. Bygningen opføres så der bliver lave driftsudgifter. Der er blandt andet lagt 600 meter jord­varme­slanger, som også sikrer gulvvarme i driftsbygningen.

Stueetagen i det kommende klubhus domineres af den store sal med loft til kip og med plads til halvanden hundrede mennesker. Desuden indrettes der entré, køkken, bryggers, en godt sikret våbenboks og toiletter. Et af toiletterne bliver døgnåbent og med adgang udefra, blandt andet af hensyn til gæster i shelteret.

På et indskudt dæk i første­sals højde indrettes der en repos og to kontorer med et par køjesenge i hver.

Der mangler knap 150.000 kroner til klubhuset, men da Tuse Næs Jagtforening ikke har nogen gæld nu, kan den godt klare en gæld i den størrelsesorden i en kortere årrække.

Vandhul til træning af hundene

Der er også gravet ud til et større vandhul bag driftsbygningen. Det skal bruges, når jagthundene skal lære at hente ænder i vandet. Der skal lægges en lerdug eller lignende for ellers siver vandet hurtigt væk, da vandspejlet ligger meget langt nede i jorden.

Tuse Næs Jagtforening har i øvrigt i omkring et halvt hundrede år haft en aftale med Holbæk Kommune om, at foreningen regulerer skader, krager og rågeunger en snes steder i kommunen. Det er én forening, der har aftalen med Holbæk Kommune, men alle medlemmer af jagtforeninger i kommunen kan være med.

Tuse Næs Jagtforening har cirka 250 medlemmer. En del er ældre medlemmer, som ikke længere går på jagt.

En livsstilling at være medlem

- Man siger, at det at være medlem af Tuse Næs Jagtforening er en livsstilling. Man er meget lokaltro, og der er mange, som tidligere har været bosat på Tuse Næs, der stadig er medlem her, fortæller Johnny Gotfredsen, der er formand for Tuse Næs Jagtforening.

Omkring 25 procent af medlemmerne bor uden for Holbæk Kommune, og nogle af dem bor så langt væk som Jylland, Odense, Hørsholm og andre steder.

Johnny Gotfredsen kom ind sådan lidt fra »sidelinjen« for 20 år siden. Han var tidligere medlem af en anden jagtforening. Han gik på jagt på Hagesholm, og her gik der også en del fra Tuse Næs Jagtforening.

De spurgte, om han ikke kunne hjælpe med foreningsbladet.

Det sagde han ja til, og efter tre-fire år kom han med i bestyrelsen og blev formand året efter. Det han så været siden, altså i omkring 15 år.

- Jeg har lovet, at jeg ikke holder, før klubhuset står der, siger Johnny Gotfredsen.

Han har gået på jagt stort set siden, han kunne gå, fordi han gik med sin far på jagt. Tidligere var det ofte de helt unge, der tog jagttegn, fordi de var opvokset med jagt. I dag ses det ofte, at folk er oppe i 30'erne, når de tager jagttegn.

Tuse Næs Jagtforening blev stiftet i 1932.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk