8. august 2020
Natten til fredag sætter Vejdirektoratet nye skilte op på Holbækmotorvejen mellem Vipperød (billedet) og Torkilstrup. Dermed bliver den lovlige hastighedsgrænse hævet fra 110 km/t. til 120 km/t.
Natten til fredag sætter Vejdirektoratet nye skilte op på Holbækmotorvejen mellem Vipperød (billedet) og Torkilstrup. Dermed bliver den lovlige hastighedsgrænse hævet fra 110 km/t. til 120 km/t.
Foto: Per Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I nat sker det: Fartgrænse hæves på motorvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I nat sker det: Fartgrænse hæves på motorvej
Holbæk - 22. november 2018 kl. 13:32
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er lidt under et år siden, at partierne i blå blok blev enige om at øge hastighedsgrænsen på udvalgte motorvejsstrækninger, og fra fredag morgen vil bilisterne på en del af Holbækmotorvejen blive mødt af nye trafikskilte, der siger 120 km/t. i stedet for de hidtidige 110 km/t.

arrow Læs også: Kim Larsen på Filmtorvet: Årets mest læste

Det skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

Faktisk vil skiltene komme op allerede i løbet af natten til fredag, oplyser Ivar Sande, afdelingsleder i Plan og Myndighed i Vejdirektoratet, der har ansvaret for skiltningen på motorvejene.

Den nye hastighedsgrænse på 120 km/t. vil gælde på motorvejstrækningen mellem Vipperød (afkørsel 18, Holbæk Ø) og rastepladserne ved Torkilstrup i Lejre Kommune. En strækning på 12 kilometer.

- Skiltene bliver sat op natten til fredag. Det er nemmest at arbejde om natten, hvor der ikke er så meget trafik. De skulle gerne være på plads til morgentrafikken fredag, siger Ivar Sande.

Der skal i alt sættes 120 nye trafiktavler, som skiltene hedder i fagssprog, op. De kommer til at stå i både højre side af vejen og i midterrabatten.

De er de velkendte runde skilte med hvid baggrund og en rød ring langs kanten, men den sorte tekst vil fremover sige »120« med henvisning til den tilladte maksimale hastighed.

Og det er en rimeligt ny fartgrænse, bilisterne på Holbækmotorvejen skal til at lære at kende.

Det er kun få måneder siden, at 120 km/t. for første gang blev introduceret på danske motorveje på strækninger omkring Aarhus, Vejle og Aalborg.

I det sidste tilfælde er det en nedgradering fra en fartgrænse på 130 km/t., men generelt er 120 km/t.-grænsen indført ud fra et politisk flertals ønske om, at det skal være tilladt at køre hurtigere end 110 km/t. på strækninger, hvor eksperterne ikke kan anbefale den generelle hastighedsgrænse på 130 km/t af sikkerhedsmæssige årsager.

De 12 kilometer mellem Vipperød og Torkilstrup er det første sjællandske motorvejsstykke, der kommer i kategorien 120 km/t.

Det har ifølge Ivar Sande kunne lade sig gøre ved at forlænge nogle autoværn og gjort begyndelsen på nogle autoværn mere eftergivende. Samtidig er der fjernet noget bevoksning, og der er lavet rumleriller ind mod midterrabatten. Hidtil har de kun været i højre side af vejen.

Politikerne har ønsket at øge hastigheden for øge fremkommeligheden, som det hedder. Men politikerne har samtidig sagt, at det kun skal ske på steder, hvor man kan lave de nødvendige sikkerhedsmæssige tiltag, så den øgede hastighed ikke fører til flere uheld, eller mere alvorlig personskade ved uheld.

En bil, der kører 120 km/t. på en 12 kilometer lang strækning, vil være seks minutter om turen. Det er cirka et halvt minut hurtigere end en bil, der kører 110 km/t. på samme strækning.

Vejdirektoratet har endnu ikke et reelt grundlag for at vurdere, hvordan hastighedsgrænsen på 120 km/t. har fungeret på de øvrige strækninger, men det er noget, man vil holde øje med, oplyser Ivar Sande til Nordvestnyt.

arrow Stort lokalt byggefirma indgiver konkursbegæring
03. december 2018 kl. 12:54 Opdateret: kl. 11:01
arrow Mor og barn omkommet i brand i Mørkøv
21. september 2018 kl. 16:48 Opdateret: kl. 19:21
arrow Udslip har udslettet alt liv i Tuse Å
11. september 2018 kl. 12:59 Opdateret: kl. 12:59
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk