25. november 2020
Jyderup Højskole har med succes haft flygtninge på integrations-ophold. Forstander Poul-Henrik Jensen og politikere fra SF og Enhedslisten vil have folkehøjskolerne ind i integrationsindsatsen.
Jyderup Højskole har med succes haft flygtninge på integrations-ophold. Forstander Poul-Henrik Jensen og politikere fra SF og Enhedslisten vil have folkehøjskolerne ind i integrationsindsatsen.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højskole: Send flygtninge til os og få god integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højskole: Send flygtninge til os og få god integration
Holbæk - 25. oktober 2020 kl. 16:11
Af Margit Pedersen

Gør højskoler til en del af integrations­arbejdet i Danma­rk,og selv om der er fuldt optaget frem til sommeren 2021, er er Jyderup Højskoles forstander Poul-Henrik Jensen klar til at optage flygtninge som en del af integrationsarbejdet. Og det kan kun gå for langsomt med at tage imod flygtninge fra verdens brændpunkter og sætte integration via højskoler på finansloven, mener han.

- Min opfordring til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er, at Danmark skal tage imod nogle flygtninge og give dem til os, der har vist, at mødet med dansk kultur og sprog på en folkehøjskole hurtigt giver gode resultater. Vores egen erfaring med flygtninge med opholdstilladelse på danskhold er rigtig gode, og kulturmødet og læringen går begge vej, fastslår han.
Poul-Henrik Jensen kan ikke pege på en undersøgelse som dokumentation, men han følger mange af de tidligere flygtninge-elever på sociale medier og ser her glade mennesker med studenterhue, 9. klasses afgangsprøve, i job og uddannelse.

Det ærgrer ham, hvis integrationssucces kun måles i beskæftigelse og ikke en afgangsprøve eller studentereksamen og en god forståelse af det at bo og agere i det danske samfund.
- Danmark kunne ikke finde ud af tage imod flygtninge, da Morialejren (på den græske ø Lesbos) i september brændte. Der er mennesker i desperate situationer mange steder i verden, så tag nu nogle flygtninge, tilføjer han,

I efteråret 2013 blev det første linjefag »Dansk sprog og kultur« dannet, og flygtninge deltog også i Jyderup Højskoles fælles fag og skolens liv døgnet rundt.
Siden har der været et samarbejde med Roskilde Kommune til 2019, mens højskolens hjemkommune Holbæk ikke har deltaget. Det er ebbet helt ud, i foråret var der en enkelt flygtning med opholdstilladelse på højskolen.

Det er en skam, mener SF's Jacob Mark, og Enhedslistens Søren Søndergaard siger:
- Højskoler bør være en fast del af dansk integrationspolitik, når Danmark efter Enhedslistens opfattelse årligt skal tage 2000 kvoteflygtninge, det vil sige mennesker i desperat livstruende situationer, og folkehøjskolerne som integrationsindsats skal på finansloven.
Det giver 20 flygtninge til hver kommune, der på bedste vis skal integreres. Ifølge Poul-Henrik Jensen er en af de bedste måder folkehøjskolerne og mødet med danskere og dansk kultur ansigt til ansigt.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk