21. januar 2021
Med tidligere ejere som kongerne Frederik den 2. og Frederik den 3., Københavns grundlægger, biskop Absalon og Marsk Stig, der blev dømt for kongemordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286, vil den næste ejer af Kongsdal Gods mellem Undløse og Mørkøv skrive sig ind i en lang og broget række af kendte og mindre kendte historiske personligheder.
gallery icon

Se billedserie

Med tidligere ejere som kongerne Frederik den 2. og Frederik den 3., Københavns grundlægger, biskop Absalon og Marsk Stig, der blev dømt for kongemordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286, vil den næste ejer af Kongsdal Gods mellem Undløse og Mørkøv skrive sig ind i en lang og broget række af kendte og mindre kendte historiske personligheder.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gods har huset konger og en kongemorder: Historien lever videre med ny ejer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gods har huset konger og en kongemorder: Historien lever videre med ny ejer
Holbæk - 23. november 2020 kl. 12:39
Af Morten D. Christensen

Med tidligere ejere som kongerne Frederik den 2. og Frederik den 3., Københavns grundlægger, biskop Absalon og Marsk Stig, der blev dømt for kongemordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286, vil den næste ejer af Kongsdal Gods mellem Undløse og Mørkøv skrive sig ind i en lang og broget række af kendte og mindre kendte historiske personligheder.

arrow Læs også: Efter 185 år i familiens eje: Historisk gods er sat til salg

De seneste 185 år af godsets godt 800-årige historie har ejerskabet til Kongsdal Gods ligget i familien Estrup, der heller ikke er et tilfældigt navn i danmarkshistorien.

I 1835 købte etatsråd og direktør på Sorø Akademi, Hector Frederik Estrup, Kongsdal Gods for penge, han fik i medgift, da han giftede sig med Anna Christine Scavenius.

Parrets søn, Jacob Brønnum Scavenius Estrup, blev senere konseilspræsident (datidens statsminister), og kendt både for årene i slutningen af 1800-tallet med provisoriske love uden om Folketingets flertal og for at overleve et skudattentat, fordi kuglen ramte hans frakkeknap.

Han er den nok mest kendte af Estrup'erne, der har besiddet Kongsdal Gods.

Lokal betydning

Senest har det været Hans Iakob Estrup og hans hustru, Suzanne Estrup, der siden 1986 har ejet Kongsdal Gods.

Han er meget bevidst om, at historien har en selvstændig betydning for et gods som Kongsdal. Men godset har netop en lang historie, fordi skiftende ejere, i skiftende tider har været i stand til at holde det i live på skiftende præmisser.

- Engang var Kongsdal Gods den største arbejdsplads på Undløse-egnen. Sådan er det ikke længere, og i dag er der kun få beskæftigede. Men historisk har det været en stor del af lokalsamfundet, og det har også betydet rigtigt meget for os at være en del af lokalsamfundet, siger Hans Iakob Estrup, der i sin barndom boede i Kongsdals skovriderbolig.

Han og familien har altid værnet om privatlivet, og derfor har han heller ikke ønsket at være med på billederne til denne artikel. Men fordi han ved, at Kongsdal Gods fortsat har en historisk betydning på egnen, har han valgt at fortælle om salgsplanerne i dagbladet Nordvestnyt mandag.

Talte med sin far om det

Hans Iakob Estrup købte godset af sin far i 1986, da han var i midten af 20'erne, og frem til 2005 boede Hans Iakob og Suzanne Estrup med deres tre børn på Kongsdal, men flyttede så til København.

Parret har altid haft fuldtidskarrierer ved siden af - hun som advokat og han som leder i forskellige it-virksomheder uden relation til landbruget. I dag er han managing partner i den internationale rekrutteringsvirksomhed Transearch International.

Allerede mens Hans Iakob Estrups far, Iakob Estrup, der døde i 2012, ejede godset, talte de to ind i mellem om muligheden for at sælge Kongsdal.

- Min far sagde nogle gange, at det kunne være sjovt at prøve noget andet. Han havde også ideer om, at han gerne ville noget andet, så det er en overvejelse, der altid har ligget der. Og nu er vi nået dertil, hvor vi i familien er enige om, at vi skal prøve noget helt andet. Vores børn har forståelse for, at min kone og jeg gerne vil noget andet, og samtidig har ingen af dem ønsket at drive Kongsdal videre, forklarer Hans Iakob Estrup.

Veldrevet virksomhed

Han er sikker på, at den eller de, der ender med at købe Kongsdal Gods, også gør det, fordi de ser mere end en værdi i kun landsbrugs- og skovdrift, jagt og udlejning af ejendomme.

- Det er ikke en landmand, der køber sådan et sted her. Det er en forretning, og sådan har det også været historisk. Det er industrifolk, der køber det og driver det videre. Der har været opture og nedture i historien, men dét, de køber i dag, er en perle, en herlighed og en historie. En meget velfungerende historie, for der er en meget veletableret drift på Kongsdal, siger Hans Iakob Estrup.

Han lægger ikke skjul på, at han er stolt over det, han og hans familie har udrettet i deres tid på Kongsdal de seneste snart 35 år.

- Da jeg købte Kongsdal af min far havde der ikke været gjort ret meget i flere generationer. Vi gik i gang med en større proces for at få det opdateret, og der er gjort virkelig mange ting, blandt andet lagt nye tage, opført ny avlsgård og ikke mindst gjort rigtigt meget ud af selve virksomheden. Det var vigtigt, for ellers står sådan noget her og forfalder. Det er i god stand i dag, og vi er faktisk lidt stolte af, at vi har kunnet komme dertil, siger Hans Iakob Estrup.

En fremtidig ejer behøver ikke bo på Kongsdal for at drive stedet. Dels er der ikke bopælspligt, og dels drives landbruget i samarbejde med en række andre større sjællandske godser og herregårde i driftsfællesskabet Dansk Landbrugs Management, som også Vognserup Gods her på egnen er med i.

Hans Iakob Estrup vurderer da også, at den næste godsejer på Kongsdal kan komme både fra indland og udland - eventuelt en dansker bosat i udlandet, som så har Kongsdal, når man er hjemme i Danmark. Han har også en forventning om, at der vil være flere interesserede købere, og at der sandsynligvis vil komme en budrunde.

Historien lever videre

Med Estrup-familiens fælles beslutning om at sælge godset, er tiden ved at rinde ud for en epoke. Men det betyder ikke, at historien slutter dér, understreger Hans Iakob Estrup.

- Der vil komme en ny ejer, der skal have lov til at nyde stedet og værne om historien. Vi har stor veneration for stedet, og vi vil sige til de nye ejere, at de skal passe på det, siger han.

- Det har været sjovt, men det har også været hårdt. Der vil altid være vemod. men vi har haft en fantastisk tid, og nu er der nye muligheder. Når der lukker sig en dør, åbner der en ny. Det er den måde, vi lever på. Verden ligger omkring os, og stedet her løber ingen steder. Historien er her stadig, lyder det fra den snart sidste Estrup på Kongsdal Gods.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk