22. juli 2018
Michael Schwartz var træt af efterladte cykler i Regstrup. Derfor gik han sammen med fem andre som iværksætter og skabte den innovative cykellygte, DeLight. I dag er de første tusinde cykellygter produceret, og teamet bag kalder sig Findrs. Foto: Ida-Marie Schwartz
gallery icon

Se billedserie

Michael Schwartz var træt af efterladte cykler i Regstrup. Derfor gik han sammen med fem andre som iværksætter og skabte den innovative cykellygte, DeLight. I dag er de første tusinde cykellygter produceret, og teamet bag kalder sig Findrs. Foto: Ida-Marie Schwartz
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fire cykler stjålet hver uge: Ny cykellygte vil løse problemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire cykler stjålet hver uge: Ny cykellygte vil løse problemet
Opdateret 25. september 2017 kl. 10:12
Holbæk - 22. september 2017 kl. 11:28
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

52.465.
Så mange cykler blev på landsplan anmeldt som stjålet sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

arrow Læs også: Stress og angst: Sådan forbereder du din hund på nytårsaften
"Jeg mener, at jeg har læst, at det er under en procent af de her efterladte cykler, der kommer hjem igen"
- Michael Schwartz, Findrs

I Holbæk Kommune løb tyve af sted med over fire cykler i gennemsnit om ugen. Her blev der anmeldt 236 stjålne cykler i 2016.

- Jeg mener, at jeg har læst, at det er under en procent af de her efterladte cykler, der kommer hjem igen, fortæller Michael Schwartz, som engang læste, at omkring 60 procent af forsvundne cykler var blevet efterladt, fordi de var blevet flyttet på.

For tre år siden kastede han sig derfor sammen med fem andre ud i et iværksætterprojekt, der skulle være med til at løse problemet.

- I stedet for at gå til badminton mødtes vi og arbejdede på en cykellygte, forklarer Michael Schwartz, som selv kommer fra Regstrup. Til hverdag arbejder han som hardware designer og har aldrig før iværksat sit eget.

- Men under huden har det altid kriblet for at lave mit eget, indrømmer han.

I dag er de første 1000 cykellygter produceret, og de seks venner har etableret firmaet Findrs, hvis ambitioner er store.

Flere ting er på tegnebrættet, selvom de for blot en måned siden præsenterede deres første produkt på Kickstarter, en amerikansk internetplatform, som formidler finansiering af projekter ved hjælp af crowdfunding. Her kan man støtte projektet ved at forudbestille en af de innovative cykellygter.

En intelligent cykellygte

For selvom den umiddelbart ligner en helt almindelig cykellygte, så er lygten, som blev lavet hjemme på køkkenbordet i Regstrup, gjort af mere, end den ser ud: DeLight er cykellygten blevet kaldt, og den skal være med til at finde forsvundne eller stjålne cykler - og samtidig gøre det mere sikkert at være cyklist.

Lygten ved, hvornår der skal være lys på cyklen og tænder automatisk. Derudover lyser baglygten op, når cyklen bremser og advarer, når batterierne skal skiftes.

For DeLight er tilkoblet mobilen, hvorfra cyklens placering også kan aflæses, hvis man mister sin cykel, ligesom den ved brug af et lyssignal kan hjælpe med at finde en cykel, hvis den står parkeret blandt mange andre cykler.

Idéen til den smarte cykellygte blomstrede første gang, da Michael Schwartz' datters cykel blev stjålet fra skolen. To-tre uger efter fandt de den stående ved et busstoppested.

- Mange cykler ender sådan her, fordi nogen måske synes, der er for langt til Brugsen. Og mange finder aldrig de her cykler igen, fortæller Michael Schwartz.

Derfor kan de nye cykellygter også fortælle andre, at en cykel er forsvundet og give besked til ejeren om lokationen, hvis nogen finder den.

Fra køkkenbod til Nepal

Siden projektet begyndte på hobbyniveau for omkring tre år siden, er der blevet lagt meget tid og arbejde i de innovative lygter. Men selvom idéen er helt ny, og iværksætterne bag Findrs først lige er begyndt at etablere sig på markedet, er planer og ambitioner store.

- Min kone har en gang imellem for sjov sagt, at det var ærgerligt, hun ikke var en cykellygte, for så havde hun nok fået mere opmærksomhed, fortæller Michael Schwartz.

I dag har interessen for cykellygterne allerede spredt sig ud over landegrænserne. Gagdetsider i USA har omtalt iværksættterprojektet, og blandt andre har en mand i Nepal støttet projektet ved at forudbestille en af de første cykellygter.

- Så skal en fra Nepal cykle rundt med en cykellygte lavet på et køkkenbord i Danmark. Det er meget sjovt, påpeger Michael Schwartz, som glæder sig over, at cykellygterne vækker international interesse. For det indgår i planen.

Cykellygten skal være den foretrukne lygte for alle cykelejere, og prisen skal ikke være ruinerende.

- Prismæssigt vil den ligge i nærheden af alle andre cykellygter, selvom den er noget særligt, slår Michael Schwartz.

arrow Prisen på kameraer og fotoudstyr manipuleret i årevis
04. december 2017 kl. 09:24 Opdateret: kl. 09:24
arrow Forbrugerråd håber små butikker beholder dankort
01. december 2017 kl. 10:45 Opdateret: kl. 10:46
arrow Nu begynder oprydningen i lygtepælene efter valget
30. november 2017 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk