18. maj 2021
En af de sigtede i terrorsagen ankommer mandag morgen til Retten i Holbæk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En af de sigtede i terrorsagen ankommer mandag morgen til Retten i Holbæk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Rune Øgendahl/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Familie mistænkt for bombe-planer bliver bag tremmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familie mistænkt for bombe-planer bliver bag tremmer
Holbæk - 19. april 2021 kl. 11:05
Af Morten D. Christensen

Syv personer, der er sigtet i terrorsagen med udspring i Holbæk, har mandag formiddag fået forlænget deres varetægtsfængsling frem til den 11. maj.

arrow Læs også: Syv terrorsigtede bliver bag tremmer en måned endnu

Det har en dommer ved Retten i Holbæk afgjort efter et retsmøde, der trods protester fra samtlige tilstedeværende forsvarere og journalister blev holdt for lukkede døre.

Det er derfor uvist, hvilket materiale anklagemyndigheden denne gang har lagt frem i retten for at overbevise dommer Peter Ahleson om, at der fortsat er begrundet mistanke om, at de syv kan være skyldige i de alvorlige sigtelser.

Mistanken og sigtelsen går på, at to brødre på 33 og 36 år med tilknytning til Holbæk skal have forsøgt at planlægge en eller flere terrorhandlinger i Danmark eller Tyskland, hvor der, efter anklagemyndighedens opfattelse, skulle bruges blandt andet skydevåben og en eller flere bomber.

De fem andre, der alle er i familie med de to hovedmistænkte brødre, er sigtet for medvirken til de påståede terrorplaner.

Alle syv nægter sig skyldige.

Forsvarer: Skudt over mål

Ved mandagens retsmøde var kun fem af de syv sigtede til stede. Den 33-årige hovedsigtede samt en 30-årig kvinde var på forhånd gået med til en frivillig forlængelse af varetægtsfængslingen.

Terrorparagraffen
  • Alle 13 fængslede er i forskelligt omfang sigtet efter straffelovens paragraf 114, stk. 1 - ofte omtalt som terrorparagraffen. Den lyder således:
  • »For terrorisme straffes med fængsel indtil på livstid den, som med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer begår en eller flere af de følgende handlinger, når handlingen i kraft af sin karakter eller den sammenhæng, hvori den begås, kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade …«.
  • Herefter oplister straffeloven en række strafbare handlinger, som kan falde ind under terrorbestemmelsen.
  • Alle 13 i den aktuelle sag er således sigtet for forsøg på eller medvirken til forsøg på at begå drab (§ 114, stk. 1, nr. 1) samt for overtrædelse af lovgivningen om våben og eksplosivstoffer under særligt skærpende omstændigheder (§ 114, stk. 1, nr. 6).
  • To brødre på 33 og 36 år med tilknytning til Holbæk er sigtet for forsøg på terrorisme efter de nævnte bestemmelser. Fem af deres familiemedlemmer er sigtet for medvirken til de påståede planer. Alle syv i denne gren af sagen, »Holbæk«-delen, nægter sig skyldige.
  • I sagens anden gren, »Gentofte«-delen, er seks personer sigtet for medvirken til de syv andres påståede forsøg og medvirken til forsøg på at begå terror. Også disse seks nægter sig skyldige.

Forsvarerne for alle de sigtede, der var til stede i retten mandag, protesterede, da specialanklager John Catre Nielsen bad om, at retsmødet blev holdt for lukkede døre med henvisning til »sagens omfang og karakter« med i alt 13 sigtede, de fund, der er gjort på forskellige adresser, samt de internationale tråde til Tyskland og Sverige.

Ifølge John Catre Nielsen ville der under retsmødet komme oplysninger frem, som politiet og anklagemyndigheden ikke ønsker skal komme til offentlighedens kendskab.

Advokat Ole Schmidt, der er forsvarer for den 36-årige sigtede mand, har flere gange tidligere protesteret over dørlukning, og det gjorde han igen mandag.

- Denne sag trænger til, at offentligheden får kendskab til den, så det ikke overdramatiseres, sagde Ole Schmidt.

Han henviste til, at tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, Frank Jensen, på baggrund af sigtelserne i sagen i B.T. er citeret for at sige, at »der tegner sig et billede af, at de har været fuldstændig klar til at begå et terrorangreb. Det er der ingen tvivl om.«

- Den kommentar er skudt langt over målet, sagde Ole Schmidt og fik opbakning til sin protest fra de øvrige fire forsvarere.

Ikke desto mindre valgte dommer Peter Ahleson at lukke dørene for offentligheden. Han henviste blandt andet til, at Østre Landsret 19. marts sagde god for Retten i Holbæks beslutning om at lukke dørene ved to forudgående retsmøder i sagen.

- Jeg mener, at det samme grundlag fortsat er til stede, lød dommerens begrundelse for dørlukningen.

Fandt bombedele og skydevåben i Holbæk

De syv, der nu er fængslet foreløbigt frem til tirsdag den 11. maj, blev alle anholdt på forskellige adresser i Holbæk først på aftenen lørdag den 6. februar.

De to brødre på 33 og 36 år er de hovedsigtede i terrorsagens såkaldte Holbæk-del, mens de fem familiemedlemmer, to mænd på 46 og 76 år samt tre kvinder på 30, 37 og 61 år, er sigtet for medvirken.

Brødrene er sigtet for forsøg på terrorisme ved fra slutningen af november 2020 og frem til deres anholdelse 6. februar i år at have planlagt at bringe »en eller flere bomber til sprængning på endnu ukendte steder i Danmark eller Tyskland.«

Ifølge anklagemyndigheden fabrikerede de to mænd detonatorer i Tyskland, ligesom de både fra adresser i Danmark og Tyskland via forskellige hjemmesider »bestilte ingredienser til brug for fremstilling af bomber, herunder fem kilo aluminiumspulver og fem kilo sulfurpulver (svovl, red.).«

Bestillingerne blev, ifølge sigtelsen, afgivet i blandt andet den 33-åriges navn og til levering på den 36-åriges adresse i Tyskland. Der blev også bestilt 100 meter tændsnor til levering på en adresse i Danmark.

Af sigtelsen fremgår det, at tysk politi ved en ransagning fredag den 5. februar på den 36-åriges adresse i Tyskland - det var dagen før politiet slog til i Holbæk - fandt »langsomme tændstikker, rør og 10 kilo krudt samt tom emballage til kaliumnitrat (salpeter, red.).«

Det fremgår desuden, at dansk politi ved ransagning på en adresse i Holbæk fandt aluminiumspulveret og tændsnoren sammen med fem kilo svovl.

Samme sted fandt politiet også en riffel med kikkertsigte og 66 tilhørende skarpe patroner samt en pumpgun med 117 skarpe patroner. Endelig blev der fundet walkie talkie-sæt og et Islamisk Stat-flag.

På en anden adresse i Holbæk fandt politiet en mobiltelefon, der ifølge sigtelsen havde en tilvirket ledningsanordning, der skulle fungere som detonator.

Sigtelsen lyder på forsøg på terrorisme, da planerne som bekendt ikke blev ført ud i livet. Men ifølge anklagemyndigheden skyldes det alene, at politiet kom undervejrs med den mulige terrorplanlægning og dermed slog til i Holbæk den 6. februar.

I sagens såkaldte »Gentofte«-del er seks andre personer, fire mænd på 22, 25, 31 og 39 år samt to kvinder på 23 og 43 år, sigtet for medvirken til de syv sigtede i Holbæk-grenens påståede forsøg og medvirken til forsøg på at begå terror.

Disse seks nægter sig og skyldige, men er indtil videre fængslet til 3. maj.

Kobling til flere lande

Anklagemyndigheden har blandt andet begrundet sit ønske om dørlukning i sagen med »hensynet til fremmede magter«. Det skal ses i lyset af, at sagen har kobling til både Tyskland og Sverige.

Foruden den nævnte forbindelse til Tyskland står det også klart ud fra oplysninger dels fra tyske myndigheder og dels fra flere tyske medier, at en 40-årig storebror til de to hovedsigtede brødre i Holbæk i begyndelsen af februar var tilbageholdt af tysk politi.

Han blev dog løsladt, men myndighederne i Tysklands arbejder fortsat sammen med dansk politi om efterforskningen af sagen.

Den svenske forbindelse i sagen handler om, at den 46-årige sigtede i Holbæk-delen er svensk statsborger og har adresse i Malmø. Avisen Sydsvenskan skrev i februar, at svensk politi, herunder sikkerhedspolitiet Säpo, havde ransaget mandens lejlighed i Malmø og fundet effekter, der skulle indgå i efterforskningen af sagen i Danmark.

arrow Terrorsigtedes håb om løsladelse er blevet slukket
04. maj 2021 kl. 14:42 Opdateret: kl. 14:42
arrow Medie: Gammelt brev spøger i terrorsag
04. maj 2021 kl. 11:40 Opdateret: kl. 11:40
arrow Fængslinger i terrorsag skal vurderes i landsretten
23. april 2021 kl. 14:56 Opdateret: kl. 14:56
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk