17. januar 2019
Kamma Reinhold, der bor med sine døtre, må leve med hashrøg i sin lejlighed på grund af joints, der ryges i boligblokkens kælder.
gallery icon

Se billedserie

Kamma Reinhold, der bor med sine døtre, må leve med hashrøg i sin lejlighed på grund af joints, der ryges i boligblokkens kælder.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Døtre må læse lektier i hashrøg: Unge hærger kælder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Døtre må læse lektier i hashrøg: Unge hærger kælder
Holbæk - 24. april 2018 kl. 12:59
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Normalt er der aflåst, så det burde ikke være et problem.

Men i en boligblok i Havevang, der er en del af boligområdet Vangkvarteret i Holbæk, er en række lejere plaget af unge mennesker, der sparker døre op og ryger hash i blokkens kælder.

En af dem er Kamma Reinhold, som bor i stueetagen lige over kælderen og derfor ofte lugter røgen af hash i sin egen lejlighed.

Her bor hun med sine to døtre på 16 og 19 år, som flere dage om ugen må sidde og læse lektier i hashrøg.

- Jeg kan lugte dem hver gang, de er der. Det generer luftvejene og måske mere, fordi jeg ikke selv ryger. Ikke engang smøger, forklarer Kamma Reinhold.

Flere er generede

I lejligheden ved siden af Kamma Reinholds bor Amina Haile, og selvom hun ikke er generet af røg i selve lejligheden, genkender også hun problemet.

- Der lugter i kælderen meget ofte, og det har jeg klaget over til Lejerbo. Men der sker ikke noget ved det, siger hun og peger på, at det er svært at tørre tøj i kælderen på grund af hash-lugt.

Andre beboere, der ønsker at være anonyme, fortæller til avisen, at de generelt er utrygge ved at færdes i kælderen på grund af de unges opførsel.

Derfor har Kamma Reinhold og flere andre haft kontakt til boligselskabet Lejerbos ejendomskontor i bebyggelsen, hvor man mundtligt har klaget.

Men i dag er forholdene uændrede.

- Svaret det sidste halve år er, at jeg kan ringe til politiet, og at de må tage sig af det, fortæller Kamma Reinhold.

Boligselskab har holdt møde

Da Nordvestnyt kontakter boligselskabet Lejerbos forretningsfører, Mariane Toft-Dalgaard, er det imidlertid første gang, hun hører om problemet, forklarer hun.

Hun bekræfter dog, at det er boligselskabets vurdering, at problemet skal betragtes som en politisag.

- Beboerne skal altid henvende sig til politiet, når der sker noget ulovligt. Og hash er ulovligt, forklarer hun og peger på, at Lejerbo først kan gøre noget, hvis de ved, hvem der står i kælderen.

Men hvis det lykkes at finde ud af det, vil man »naturligvis handle ud fra det«.

- Hvis de bor i en af vores boligblokke, tager vi fat i deres forældre, og det vil være til en alvorlig samtale. Men hvis de ikke bor hos os, er det udelukkende en politisag, understreger Lejerbos forretningsfører.

Imidlertid indkaldte boligselskabet torsdag til et ekstraordinært blokmøde, hvor både politi, ejendomsfunktionærer, boligsocial projektleder og bestyrelse var tilstede.

Her snakkede man blandt andet om, at beboerne skal undgå at lukke fremmede ind, og at der vil komme videoovervågning samt en bedre sikring af dørene i kælderen, så de ikke kan sparkes op.

- Hvis vi kan gøre noget, så gør vi noget, understreger Mariane Toft-Dalgaard og tilføjer:

- Men det er ikke noget, man gør på en halv time. Fokus er på, at vi sammen løser det problem, der er, siger Lejerbos forretningsfører.

Politi: Svært at pågribe unge

Men udover at lugten er generende, kan passiv hashrygning risikere at give målbar koncentration af cannabis hos den, der udsættes for røgen.

Det bekræftede Kari Grasaasen, specialkonsulent for Sundhedsstyrelsen, i et svar til Folketingets Retsudvalg i 2014.

Men hvis problemet med hash i boligblokkens kælder skal løses, er det vigtigt, at boligselskabet Lejerbo selv går ind i sagen, vurderer Midt- og Vestsjællands Politi.

For sagen bliver »svær«, hvis politiet skal straffe de unge for at ryge hash. Der er nemlig ikke ressourcer til altid at kunne sende en vogn med det samme, når det ikke drejer sig om »mere alvorlige henvendelser«, lyder det fra politikredsen.

- Så lejere risikerer at blive kastebold mellem politi og boligselskab, hvis beskeden hver gang er, at lejeren skal tage kontakt til politiet, når nogen sidder og ryger hash i en kælder, siger politiets kommunikationsmedarbejder, Martin Bjerregaard.

Derfor bør man se på, om man i stedet kan straffe og bortvise de unge for ulovlig indtrængen, vurderer han.

- Men det nytter ikke, hvis det »bare« er beboeren fra 3. sal til højre, der ikke vil have nogen i kælderen. Boligselskabet har myndigheden over ejendommen, og derfor er det dem eller en med myndighedsbeføjelser som for eksempel en vicevært, der skal ønske, at politiet kommer og bortviser de unge, siger Martin Bjerregaard.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk