26. juni 2019
Folkeskolerne forventer endnu en gang at overskride budgettet. Pengene findes dog andre steder end på eleverne. Foto: Christina Quist
Folkeskolerne forventer endnu en gang at overskride budgettet. Pengene findes dog andre steder end på eleverne. Foto: Christina Quist
Foto: Christina Quist
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dagtilbud slipper for at hjælpe folkeskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dagtilbud slipper for at hjælpe folkeskolerne
Holbæk - 07. februar 2019 kl. 09:35
Af Christina Quist
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kort før jul kom det frem, at de fire folkeskoler i Holbæk Kommune forventer at overskride deres budget med mellem 9 og 12 millioner kroner i 2019. Men der er tilsyneladende kommet lidt mere styr på butikken, for nu er forventningen, at merforbruget bliver mindre end først antaget.

Ifølge Susanne Utoft (LL), som er formand for udvalget for børn og skole, er udvalget netop blevet oplyst om, at merforbruget »kun« bliver på ni millioner kroner i år. Det betyder, at skolerne og politikerne kan sænke skuldrene en smule og puste ud, for der er allerede nu styr på, hvordan disse penge kan findes, og budgettet dermed kan komme i balance.

Udvalget for børn og skole har netop godkendt fire såkaldte handleplaner, hvor der kan hentes omkring 10 millioner kroner til folkeskolernes budget. De fire handleplaner har ingen konsekvenser for skolerne eller serviceniveauet, da de groft sagt handler om, at kommunen ikke kommer til at bruge lige så mange penge som ventet på privatskoleelever, på elever på uddannelsen til pædagogisk assistent og til udgifter til elevtransport til specialundervisning. Derudover blev folkeskolernes merforbrug i 2018 lavere end ventet, og derfor kan der overføres nogle penge til dette års budget.

Småbørn er fredet
Det er ikke kun skolerne, der kan glæde sig over, at der er fundet en løsning på, hvordan skolernes forventede budgetoverskridelse kan dækkes. Det er også godt nyt for dagtilbudsområdet.

For som avisen tidligere har fortalt, havde både udvalget og et flertal i kommunalbestyrelsen besluttet, at man trods en budgetgaranti som udgangspunkt ikke vil frede dagtilbudsområdet i jagten på at finde penge til at dække skolernes forventede budgetoverskridelse i år. Der var derfor lagt op til, at udvalget skulle i dialog med småbørnsområdet om muligheden for eventuelt at tage en del af deres overskud til skolerne, hvis man ikke kunne finde pengene på andre måder. Men denne løsning er ikke længere i spil, fortæller Susanne Utoft.

- De fire handleplaner vil kunne håndtere udfordringen på skoleområdet. Det betyder, at vi ikke behøver at gå videre med dialogen med dagtilbuddene, og at den handleplan ikke længere er en mulighed, siger Susanne Utoft.

Søren Lykkehøj, som er formand for forældrebestyrelsen i dagtilbudsdistrikt Katrinedal, er glad for, at dagtilbuddene ikke længere er i fare for at miste penge.

- Det glæder mig. Og det er en lettelse, at det er lykkedes at finde pengene andre steder end på de mindste poder. Det er dem, som har allermest brug for penge, så de kan blive klar til skolen. Alle ved, at en tidlig indsats er vigtig for børnenes læring og trivsel. Så vi ville have været kede af det, hvis der skulle flyttes penge fra de mindste, siger han.

Færre elever - færre penge
Folkeskolerne har fået tilført 15 millioner kroner i år. Når de alligevel ikke kan overholde budgettet, skyldes det flere »nye« faktorer i år.

I 2019 vil antallet af elever nemlig falde. Og da den nuværende tildelingsmodel stort set udelukkende er baseret på, at folkeskolerne får penge efter antallet af elever, vil det medføre, at skolerne får færre penge.

Også økonomien til specialundervisningen tildeles efter antallet af elever. Færre elever betyder dermed også færre midler til specialundervisningen. Og hvis behovet for specialundervisning ikke falder i samme grad, vil det altså betyde et yderligere pres på skolernes økonomi.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk