14. oktober 2019
Holbæk CSU fejrede torsdag 50 års fødselsdag. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Holbæk CSU fejrede torsdag 50 års fødselsdag. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 50 år: Elever ser tilbage på CSU med glæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 år: Elever ser tilbage på CSU med glæde
Holbæk - 11. januar 2019 kl. 11:30
Af Joachim Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er et sted, der sætter et aftryk på sine elever, som torsdag formiddag fejrede 50 års eksistens.

Godt 500 personer stod klar, da CSU Holbæk slog dørene op til et ballonpyntet, festligt, åbent hus på det tidligere Holbæk Seminarium.

Det bød på alt fra pjecer og informationsstande til mulighed for at prøve træsnitteværksted og virtual reality, ligesom en stor fødselsdagslagkage vidnede om travlhed i køkkenet.

Blandt gæsterne var tidligere ansatte, samarbejdspartnere, pårørende og en hel del tidligere elever og kursister. Og særligt for de mange, der var kommet for at genbesøge deres tidligere uddannelsessted, var det tydeligt, at stedet har betydet en hel del for dem.

En af dem er Sam Munk Olsen, der har mange gode minder fra årene CSU fra 2011 til 2014. Han havde en god tid og joker stadig med en lærer om en bestemt historie.

Sam Munk Olsen sidder nemlig i kørestol, og da han i tiden på skolen skulle have en ny, så holdt den ikke længe.

- Første dag, jeg sad i den, så kom en af lærerne og tog fat, og så knækkede han armlænet. Jeg blev lidt småfornærmet, husker han.

Så sent som denne dag har han dog mødt læreren igen, og episoden griner de af sammen. I dag bor Sam Munk Olsen på bostedet Kildehaven i Svinninge, hvor han hjælper til på den nærliggende gård. Her har de også deres egen avis, som den tidligere CSU-elev læser. Han kan nemlig godt lide journalistik.

- Faktisk er det en drøm, der er gået i opfyldelse i dag, at jeg snakker med dig, siger han storsmilende til Nordvestnyts udsendte.

Kan ikke undvære CSU
En anden, der har nydt godt af specialundervisning på centeret, er Evy på 59 år, der forlod skolen i 1982. Og det er langt fra første gang, hun besøger stedet, efter hun gik ud.

- Jeg er på aftenskole hver onsdag. Det kan jeg ikke undvære, griner hun.

Hun husker tilbage på en rigtig skøn tid på skolen, hvor hun glædede sig til at komme afsted hver dag.

Det gør to af de nuværende elever også. Louise og Anee er på køkken- og omsorgs-linjen, hvor de blandt andet laver forhindringsbane til besøgende børnehavebørn, og torsdag har stået for at lave mad til de hundredvis af gæster.

Fælles for dem er, at de tidligere har haft problemer med at lære, men de føler sig set her på en anden måde, end de har oplevet før, fortæller de.

- På de andre skoler har jeg ikke lært noget. Det mente lærerne ikke, jeg kunne. Her tager de mig, som jeg er og i mit tempo, siger Anee.

Louise forklarer, at hun har været til idrætsstævne i Horsens, hvor hun lavede højdespring med en forstuvet fod. Hun vil gerne arbejde med børn i fremtiden.

Hjælper hjerneskadede
Til det åbne hus er også gæster, der først som voksne har fået brug for centrets kompetencer. Det gælder Lone Elisabeth Knudsen, som i 1998 blev ramt af sin anden hjerneblødning. Den gjorde, at hun mistede synet på sit venstre øje, hvilket medførte problemer med retningssansen, læsning og at finde vej. Hun genoptrænede siden på hjerneskadeafdelingen.

- De kunne ikke tage mit handicap fra mig, men jeg lærte at leve med det. Det gjorde en stor forskel, og jeg fik virkelig meget ud af mit ophold, siger hun.

Specifikke tips og tricks har siden gjort det nemmere for hende at orientere sig. Det er en periode i hendes liv, som har betydet, at hun kunne komme videre efter hjerneskaden. Ikke mindst blev hun hjulpet til at erkende, at hun ikke længere kunne det samme som før.

Lone Elisabeth Knudsen er tilmed uddannet på Holbæk Seminarium, så hun kunne udpege sin yndlingsplads i kantinen og se tilbage på en bekymringsfri ungdomstid med gode fester, da hun torsdag igen vendte tilbage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk