14. april 2021
Lige nu bliver den sidste hånd lagt på udstillingen i Hørsholm Egns Museum, så man er klar til at modtage publikum allerede fra lørdag. Der ligger mange tanker bag udstillingens udtryk, og helt frem til åbningen har formidlingsinspektør Ingeborg Phillipsen (tv), afdelingslede Ida Rosenstand Klahn og museumsdirektør Ole Lass Jensen alle haft travlt med at gøre klar.     Foto: Sophus Zarrs Soelberg
gallery icon

Se billedserie

Lige nu bliver den sidste hånd lagt på udstillingen i Hørsholm Egns Museum, så man er klar til at modtage publikum allerede fra lørdag. Der ligger mange tanker bag udstillingens udtryk, og helt frem til åbningen har formidlingsinspektør Ingeborg Phillipsen (tv), afdelingslede Ida Rosenstand Klahn og museumsdirektør Ole Lass Jensen alle haft travlt med at gøre klar. Foto: Sophus Zarrs Soelberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udstilling om trykkefrihed er underlagt selvvalgt censur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udstilling om trykkefrihed er underlagt selvvalgt censur

Ny udstilling om Struensee og trykkefriheden åbner snart på Hørsholm Egns Museum. Allerede weekenden kan man opleve udstillingen, der faktisk er blevet censureret i nogen grad.

Hørsholm - 27. november 2020 kl. 15:18
Af Af Sophus Zarrs Soelberg

Sjældent har dilemmaerne i forholdet mellem censur og ytringsfrihed været mere aktuelle, end de er i denne tid.

arrow Læs også: DEBAT: Til sommer skal vi fejre Oplysningstiden og kærlighedsaffæren

Sådan lyder det fra Museum Nordsjælland, der snart vil fejre 250-års jubilæet for trykkefrihedens indførelse i 1770 med en ny udstilling på Hørsholm Egns Museum på Sdr. Jagtvej i Hørsholm.

Hørsholm var centrum for vigtige Danmarkshistoriske begivenheder i 1700-tallet, og det var på det nu forsvundne Hirschholm Slot, at kongens livlæge, J. F. Struensee lod sig udnævne til greve for at tilrane sig magten og reformere samfundet efter oplysningstidens idealer. Herfra offentliggjorde han forordningen om trykkefrihed, der ophævede al censur i kongeriget, og her var han dronningens elsker.

I en ny udstilling fortæller Museum Nordsjælland historien om det pragtfulde Hirschholm Slot, der dannede ramme om den berømte kærlighedsaffære mellem dronning Caroline Mathilde og Struensee. Det endte på tragisk vis med den unge dronnings forvisning og Struensees brutale henrettelse. På udstillingen kan man blandt andet se et eksemplar af den voldsomme dom over Struensee, som blev trykt i samtiden.

Hørsholm var centrum for vigtige Danmarkshistoriske begivenheder i 1700-tallet, og det var på det nu forsvundne Hirschholm Slot, at kongens livlæge, J. F. Struensee lod sig udnævne til greve for at tilrane sig magten og reformere samfundet efter oplysningstidens idealer. Illustration: Museum Nordsjælland

- Hirschholm Slot var sommerresidens for kongehuset, og man pakkede op mod 60 hestevogne med kommoder, skabe og ting og sager. I 1771 havde vi den berømte Hirschholm-sommer, hvor Christian 7., hans dronning og Struensee opholdte sig i Hørsholm. Det var sommeren, hvor struensee blev dronningens elsker, fortæller Ole Lass Jensen, der er museumsdirektør hos Museum Nordsjælland.

Den nye udstilling rummer blandt andet møbler fra slottet, herunder en forgyldt Ortmann-kommode, som i 1770 var på højeste mode. Det var kostbare møbler som denne, der om sommeren blev læsset op i de mange hestevogne og kørt mod nord.

Til at illustrere, hvordan kongefamilien boede på Hirschholm Slot, har man valgt at udstille flere møbler, som oprindeligt stammer fra den kongelige residens. Blandt andet kan man opleve denne Ortmann-kommode, som var på højeste mode i 1770. Foto: Sophus Zarrs Soelberg

Tre vilde år

Den nye udstilling om trykkefriheden er på sin vis delt op i tre temaer. Et særligt tema i udstillingen er Struensees ophævelse af censur og indførelse af trykkefriheden. Her kommer museets samling af trykkefrihedsskrifter og folkelige satiretryk i spil. De tre vilde år, som trykkefrihedstiden bliver kaldt, varede fra 1770 til 1773.

- Den første del af udstillingen handler om de rammer, som begivenhederne udspillede sig i. Anden del handler om trykkefriheden, hvor vi har flere trykkefriheds-skrifter. Vi viser blandt andet smædeskrifter, som blev udgivet dengang, og som virkelig hånede Struensee, kongen og dronningen. De kunne kun udgives, fordi trykkefriheden var blevet indført, og på den måde ramte trykkefriheden Struensee som en boomerang. Man gjorde tyk grin med ham og kongeparret, og det kan man blandt andet opleve i udstillingen, fortæller Ole Lass Jensen, da Frederiksborg Amts Avis lægger vejen forbi de historiske bygninger, hvor Hørsholm Egns Museum hører hjemme.

Med trykkefriheden ophævede man al censur, men det resulterede hurtigt i en løssluppen offentlig samtale, hvor magthaverne blev hængt ud til deres egen store fortrydelse. Her ses en smædetegning, hvor dronning Caroline Mathilde afbildes til hest, hvad der i samtiden blev opfattet som en hån. Illustration: Museum Nordsjælland

Censurerer udstillingen

Da udstillingen handler om trykkefriheden, er det en vigtig pointe, at den totale trykkefrihed kun bestod i tre år.

Efterfølgende blev trykkefriheden begrænset, og det er faktisk historisk set en naturlig del af både trykke- og ytringsfriheden.

Det har Museum Nordsjælland valgt at illustrere ved at underlægge udstillingen censur i en moderne kontekst.

- I den sidste del af udstillingen har vi valgt at se på, hvordan det står til med trykkefriheden i dag. Vi har bedt en gymnasieklasse om at behandle emnet, og de har udtrykt deres holdninger til trykkefriheden og ytringsfriheden via collager. Dem har vi så set på, og vi har haft en diskussion af, hvad man egentlig kan tillade sig at vise på et museum. Derfor har vi valgt at censurere nogle af collagerne, og det er i sig selv en pointe i forhold til ytringsfriheden og trykkefriheden, fortæller museumsdirektør Ole Lass Jensen.

Lang tids ombygning

Efter lang tids ombygning, som blev forsinket på grund af corona-foråret, åbner den nye udstilling for publikum den 1. december 2020 fra klokken 12.00 til 16.00.

Det vil dog allerede i weekenden den 28. og den 29. november være muligt at tilmelde sig små rundvisninger i udstillingen. Mere information kan findes på Museum Nordsjællands hjemmeside.

Udstillingen er desuden led i en række udstillingseksperimenter med forskellige temaer og formidlingsgreb til brug for museets planer og håb om et fremtidigt Oplysningsmuseum i det tidligere Jagt- og Skovbrugsmuseum på Folehavevej.

arrow Hørsholm Egns Museum genåbner som historisk laboratorium
20. november 2020 kl. 06:03 Opdateret: kl. 12:30
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?