22. juni 2021
Millioner af mink ligger nedgravet i Vedstjylland. Når de er gravet opå, vil fem lastbiler om ugen med 20-25 tons opgravede mink i hver fra den 25. maj rulle ind til Norfors' affaldsforbrændingsanlæg. Sidste læs forventes afleveret den 15. juli.  12 andre danske forbrændingsanlæg modtager en tilsvarende last. Foto: Andrew Keller (Reuters)
Millioner af mink ligger nedgravet i Vedstjylland. Når de er gravet opå, vil fem lastbiler om ugen med 20-25 tons opgravede mink i hver fra den 25. maj rulle ind til Norfors' affaldsforbrændingsanlæg. Sidste læs forventes afleveret den 15. juli. 12 andre danske forbrændingsanlæg modtager en tilsvarende last. Foto: Andrew Keller (Reuters)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så mange mink skal brændes i Hørsholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så mange mink skal brændes i Hørsholm

Fra 25.maj til 15. juli ruller der hver dag en lastbil ind med opgravede mink fra Vestjylland

Hørsholm - 13. maj 2021 kl. 06:00
Af Fred Jacobsen

Fra den 25. maj og formentlig frem til den 15. juli vil der hver dag, mandag til fredag, rulle en lastbil ind i Hørsholm med en last, de fleste nok vil rynke lidt på næsen af og tænke: 'Hvad skal vi dog med dem her i Hørsholm?.

arrow Læs også: »Velvalgt« eller »uartigt«: Politikere kan ikke blive enige om renseanlæg

Lasten er nogle af de millioner af mink, der blev gravet ned i Vestjylland efter den store aflivning, regeringen beordrede i november sidste år.

De skal nu graves op og skal destrueres i 13 affaldsforbrændingsanlæg fordelt ud over landet, blandt andet på Usserødværket i Hørsholm.

"Vi fik en henvendelse i november sidste år, om vi ville påtage os opgaven. Det blev så ikke til noget, men det tilsagn har vi nu bekræftet," oplyser borgmester Morten Slotved, der også er formand for bestyrelsen i anlæggets ejer, Norfors.

Kommer efter lukketid

Hver lastbil kommer med 20-25 tons opgravede mink. Planen er, at den ankommer efter normal lukketid, kører direkte til anlægget og afleverer sin formentlig stinkende last. De opgravede mink bliver behandlet som 'fortoligt affald'. Det betyder, at det uden yderligere kontrol og oplagring bringes til forbrænding.

Netop lugten fra de mange mink har været en frygt, ikke mindst omkring Karup og Holstebro, hvor de mange døde dyr har været gravet ned.

Den, lugten, kommer dog ikke til at spille en rolle i Hørsholm, forsikrer Usserødværkets tekniske chef Bent Kristensen.

Kan ikke lugtes

"De vil hverken kunne ses eller lugtes i omgivelserne. Når lastbilen ankommer, skal den stå på en vægt et minuts tid, hvorefter den lukkes ind af en port, der straks lukker sig bag bilen igen. Så bliver lasten tippet af, blandet med noget brændbart og brændt med det samme," fortæller Bent Kristensen.

Han vil ikke afvise, at der kan være en ram lugt, hvis man skulle komme til at køre bag ved en af lastbilerne, men det vil være forbigående.

Afskrab er det værste

"Vi ved jo endnu ikke hvor meget det lugter. Men værre end afskrab fra renseanlæggene kan det næppe være," mener den tekniske chef og fortæller, at han selv kører fra, hvis han skulle være så uheldig at komme til at køre bag en bil med det stads i lasten.

I øvrigt er de 20-25 tons døde mink, der kommer fra det vestlige Jylland tværs over landet til Hørsholm hver dag, en brøkdel af hvad Usserødværkets to ovne kan forbrænde på en dag: Når begge ovnlinjer er i drift, forbrændes der knap 500 tons affald dagligt.

Syv af de forbrændingsanlæg, der fra om små to uger skal modtage de opgravede kadavere, ligger i Jylland, et på Fyn og fem på Sjælland.

Ud over Usserødværket er det Vestforbrænding i Glostrup, Affaldplus i Næstved, Argo i Roskilde og ARC Amager.

arrow Novafos om renseanlæg: Derfor ser vi på Agiltevej
10. juni 2021 kl. 06:45 Opdateret: kl. 19:18
arrow Her skal nyt stort renseanlæg ligge
13. maj 2021 kl. 11:30 Opdateret: kl. 20:02
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?