21. februar 2020
Hørsholm Kommune indfaser affaldssortering ved alle husstande, og allerede fra november 2019 får etage- og nogle rækkehusboliger nye fælles affaldsbeholdere.  Foto: Hørsholm Kommune
Hørsholm Kommune indfaser affaldssortering ved alle husstande, og allerede fra november 2019 får etage- og nogle rækkehusboliger nye fælles affaldsbeholdere. Foto: Hørsholm Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny affaldsordning er snart klar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny affaldsordning er snart klar
Hørsholm - 05. oktober 2019 kl. 05:39
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kommunen indfaser nu affaldssortering ved alle husstande, og allerede fra november 2019 får etage- og nogle rækkehusboliger nye fælles affaldsbeholdere. Beboere i parcelhuse og rækkehuse, der skal have beholdere på deres egen grund, får leveret de nye affaldsbeholdere i løbet af første halvår 2020.

Den endelig plan for hvornår, beholderne bliver leveret til det enkelte parcel- eller rækkehusområde, er klar senere på året.

Det skriver Hørsholm Kommune i en pressemeddelelse.

Den nye affaldsordning er blevet til i samarbejde med Allerød og Rudersdal kommuner, og hver husstand vil modtage udførligt informationsmateriale sammen med affaldsbeholderne, hvori det fremgår hvordan affaldet sorteres korrekt.

Med den nye sorteringsordning øges genanvendelsen af ressourcer i husholdningsaffaldet, og Hørsholm Kommune kommer tættere på det nationale mål om 50 procents genanvendelse i 2022. Lige nu genanvendes omkring 19% af husholdningsaffaldet, fremår det af tal fra Nofors.

Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget, Jan H. Klit (K), er glad for at den nye affaldsordning er på trapperne.

- Lige nu tager vi en tur på genbrugspladsen for at sortere. Med den nye ordning kan vi sortere hjemme i husstanden, hvor affaldet bliver afhentet. På den måde øger vi den samlede genanvendelse, og vi kommer allesammen til at køre lidt færre ture til genbrugsstationerne i weekenderne, siger han.

I andre kommuner har man affaldssorteret på matriklen i lang tid. At det først bliver Hørsholms tur i år skyldes flere ting, og Jan H. Klit anerkender, at ordningen har været lidt længe undervejs.

- Jeg ved, at der er mange borgere, der undrer sig over, hvorfor vi ikke allerede sorterer ved husstandene i Hørsholm. Det skyldes blandt andet kommunens størrelse, for man skal op på en vis størrelse, for at det kan løbe rundt. Man sorterer i nogle fraktioner, og de skal op i en vis volumen, før det kan svare sig at arbejde med det. Desuden har det været vigtigt for os at gøre det ordentligt og være rigtig godt forberedte. Vi har derfor prioriteret at løfte opgaven i samarbejde med Allerød og Rudersdal kommuner for at få mest mulig synergi ud af indsatsen. Vi skal ikke ende i en situation, som i 1990'erne, hvor affaldet alligevel bliver blandet sammen på forbrændingsanlæggene. Nu er vi, såvel som Norfors, klar til at håndtere de større mængder af sorteret affald, forsikrer udvalgsformanden.

I første omgang bliver det muligt at sortere papir, glas, plast, metal og pap, der hvor man bor. Sortering af bio-affald bliver først muligt senere. Allerede når affaldsbeholderne er sat op på matriklen, kan man begynde at sortere sit affald.

Når sorteringsordningen er oppe at køre, vil der blive afhentet papir, pap, plast og glas hver anden uge samt metal hver fjerde uge i etageboligerne og de rækkehusbebyggelser, som skal have fælles affalds-øer. Intervallet for tømning i parcelhuse er hver tredje uge for plast og papir, hver fjerde uge for pap samt hver ottende uge for glas og metal, oplyser Hørsholm Kommune.

På Kulturdagen, som fandt sted den 7. september, var der mulighed for at se de beholdere, som beboere i parcelhuse får til næste år, og mange benyttede lejligheden til at kigge nærmere på beholderne og stille opklarende spørgsmål.

Der vil også komme andre muligheder for at se dem i løbet af efteråret. Blandt andet bliver de nye affaldsbeholdere stillet op på kommunernes genbrugspladser i løbet af oktober, hvor man kan fornemme, hvor meget de fylder, og få ideer til opsætning.

Der kan læses mere om den nye affaldsordning på www.horsholm.dk/affald.