2. marts 2021
Mandag mødtes landets borgmestre med regeringen for at diskutere en forsigtig genåbning af samfundet. Første skridt bliver at etablere kommunal testkapacitet, så skolerne kan åbne igen. Foto: Kenn Thomsen
Mandag mødtes landets borgmestre med regeringen for at diskutere en forsigtig genåbning af samfundet. Første skridt bliver at etablere kommunal testkapacitet, så skolerne kan åbne igen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu opbygger kommunen testkapacitet: Genåbning er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu opbygger kommunen testkapacitet: Genåbning er på vej

Mandag mødtes landets borgmestre med regeringen for at diskutere en forsigtig genåbning af samfundet. Første skridt bliver at etablere kommunal testkapacitet, så skolerne kan åbne igen

Opdateret 22. februar 2021 kl. 14:58
Hørsholm - 22. februar 2021 kl. 13:28
Af Sophus Zarrs Soelberg

Efter et møde mellem regeringen og landets borgmestre mandag formiddag står det klart, at Hørsholm Kommune i lighed med resten af landets kommuner skal opbygge kommunal testkapacitet, så man kan åbne landets skoler igen.

arrow Læs også: Vaccinerede plejehjemsbeboere smittet med corona

Det fortæller borgmester Morten Slotved (K) kort efter, at landets 98 borgmestre mødtes med justitsminister Nick Hækkerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S), uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo Jørgesen (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) samt Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

- Vi har lige haft et fint møde, hvor der var en okay stemning. Justitsministeren meddelte, at vi ser mod en forsigtig, gradvis åbning af samfundet, fortæller Morten Slotved (K), og fortsætter:

- Kommunernes opgave bliver at sikre test i forbindelse med en genåbning af privatskoler, friskoler og folkeskoler. Vi skal være klar med »podere« og finde ud af, hvordan vi kan gøre det rent praktisk. Vi er nu i gang med at undersøge, hvordan vi får uddannet vores personale til at varetage de nye opgaver. Det kan være alle typer personale, og vi er ved at se på, hvordan det bliver gjort smartest, fortæller Morten Slotved (K). I den forbindelse er der flere spørgsmål, der skal afklares, og derfor afventer man stadig yderligere information fra regeringen om, hvordan en genåbning helt konkret skal se ud.

- Som kommune lagde vi vægt på, at det er regeringens opgave at finde ud af, hvad vi gør i forhold til samtykke. Hvad sker der, hvis nogen ikke ønsker at blive testet, og hvordan skal vi gribe sådan en situation an. Det vil regeringen vende tilbage i forhold til, tilføjer han.

Hvad med detailhandlen?

Udover at diskutere testkapacitet i forbindelse med en mulig genåbning af skolerne, lagde flere borgmestre vægt på, at også detailhandlen burde åbne igen.

- Mange borgmestre kom med meldinger om, at vi også vil have åbnet detailhandlen, og der var beskeden, at regeringen skal forhandle med partierne om en mulig genåbning. Først skal det koordineres, hvad der skal gøres i forhold til grundskolerne, og det er der, vi er nu, siger borgmesteren, der understreger, at kommunerne lider under den manglende detailhandel.

- Jeg havde håbet, at der havde noget mere konkret i forhold til, hvordan vi får detailhandlen med i åbningen. Kommunerne lider meget under, at detailhandlen ikke er med, og det er vigtigt, at vi også i fremtiden har et levende bybillede. Derfor skal vi presse på, så detailhandlen også får lov til at åbne. Det var mange enige om, og regeringen meddelte, at man vil forhandle med de andre partier om, hvorvidt detailhandlen kan blive åbnet, lyder det fra borgmester Morten Slotved efter mødet.

Bliver testkapacitet opbygget, er der tale om, at skolerne allerede kan åbne mandag den 1. marts, men det afhænger ligeså meget af lokale smittetal.

Til mødet blev den foreløbige tidsplan fremlagt, og borgmester Morten Slotved fortæller, at man senere i dag holder et møde i regeringen, hvor politikerne skal se på de seneste beregninger i forhold til en genåbning, mens regeringen i morgen har indkaldt ordførerne fra de øvrige partier til forhandling.

arrow Ældre Sagen trodser corona og sender livekoncert
18. februar 2021 kl. 10:56 Opdateret: kl. 10:46
arrow Skøjteløb eller CO2-besparelse: Corona skaber nye dilemmaer
18. februar 2021 kl. 05:06 Opdateret: kl. 15:26
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?