22. oktober 2021
Corona-pandemien satte pludselig gang i et iværksætter-eventyr for Jesper Lodahl, som han mener har stor sundhedsbetydning for både patienter og lægefaglige behandlere. Foto: Kristoffer Uhrenholdt
gallery icon

Se billedserie

Corona-pandemien satte pludselig gang i et iværksætter-eventyr for Jesper Lodahl, som han mener har stor sundhedsbetydning for både patienter og lægefaglige behandlere. Foto: Kristoffer Uhrenholdt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kickstartet af corona: Fjernovervågning af patienter er fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kickstartet af corona: Fjernovervågning af patienter er fremtiden

Levvel Health i Hørsholm har udviklet en app, der forbinder patienter og sundhedsvæsen, så de kan fjernmonitoreres hjemmefra. Coronaen har boostet behovet, og virksomhed

Opdateret 19. maj 2021 kl. 10:19
Hørsholm - 02. maj 2021 kl. 09:11
Af Morten Timm

Coronapandemien satte det hele i gang. Med ét slag banede den vejen for en ny teknologi med et kæmpe potentiale i hele verden.

arrow Læs også: Ny klinik rykker ind i Hovedgaden

Helt kort går det ud på fjernmonitorering af patienter i deres eget hjem via en app eller webbrowser.

I Hørsholm så virksomheden Levvel Health i marts sidste år straks mulighederne og greb chancen, da vi alle stod og kiggede lige i den verdensomspændende virussygdom, hvor det vigtigste våben er at holde afstand.

Den 46-årige iværksætter Jesper Lodahl samlede et lille it-teknisk team og indenfor kort tid fik de udviklet et system, hvor læger og sundhedsvæsen kan fjernovervåge kronisk syge patienter eller borgere med længerevarende behandlingsforløb uden de fysisk skal møde op på klinikken eller sygehusafdelingen og dermed undgå øget smitterisiko.

"Det hjælper ikke kun den enkelte patient, der bliver mere involveret i sit sygdomsforløb. Det gør det også muligt for sundhedsklinikken eller sygehusafdelingen at holde øje med og monitorere mange flere patienter. Hurtigere og nemmere," fortæller Jesper Lodahl.

Siden er det gået stærkt for Levvel Health, der startede i Nivå men hurtigt voksede ud af lokalerne og måtte rykke til større faciliteter på Savsvinget i Hørsholm, hvor Jesper Lodahl som administrerende direktør nu har 18 medarbejdere. Privat bor han med sin familie i Kokkedal.

Aftale med region

Hørsholmvirksomheden har en kontrakt til underskrivning med en af de danske regioner, der skal have implementeret deres Levvel Connect-system.

Jesper Lodahl må dog endnu ikke oplyse, hvilken region, der er tale om.

"Det er vores første store aftale i Danmark, og der er andre på vej," lyder det videre fra Levvel Health-direktøren.

Han håber og tror på, at vi skal vænne os til denne form digital teknologi og behandlingsovervågning, fordi den både giver fordele for patienterne og de sundhedsfaglige behandlere - med afstand.

Millionstøtte fra EU

En privat hospitalskæde i Grækenland er en anden stor kunde hos Levvel Health, ligesom andre udenlandske sundhedsaktører benytter sig af firmaets software, der er godkendt til brug med CE-mærket og ISO-certificeret medicinsk udstyr.

EU har givet Levvel Health 18 millioner kroner i støtte til at færdiggøre en platform for fjernmonitorering af Covid19-patienter.

Den er nu klar til at blive rullet ud i EU over de næste syv måneder, oplyser Jesper Lodahl, der kalder det for 'en vildt spændende rejse.

"Aftalen med EU går på, at 200.000 borgere skal være monitoreret via systemet inden årets udgang," siger han videre.

(artiklen fortsætter under foto...)

Det er gået stærk for den sundhedstekniske virksomhed Levvel Health i Hørsholm, der lige har fejret et års fødselsdag. Her ønsker administrerende direktør Jesper Lodahl sine medarbejdere tillykke. Foto: Morten Ramsing

Simpelt system

Levvel Health har indgået flere partnerskaber med producenter af medicinsk udstyr, som deres system taler sammen med. Senest en særlig vest, som kan overvåge patienter med kroniske hjertefejl.

Han forklarer, at Levvel.Connect-systemet fungerer helt simpelt. Patienterne udstyres med en mobilapp, der kun er tilknyttet dem. Med den kan de dagligt monitorerer deres symptomer eller helbredsmålinger direkte til lægen eller sundhedsklinikken. For eksempel kan de været udstyret med en blodtryksmåler eller vægt, som automatisk videresender data.

Hos sundhedsmodtageren vil systemet automatisk prioritere de mest kritiske patienter, så der hurtigt skabes et overblik.

"Hvis der eksempelvis modtages rapporteringer fra 1.000 patienter vil systemet automatisk - og ud fra de kriterier lægen selv har sat op - udvælge de mest kritisk patienter først," oplyser Jesper Lodahl.

FAKTA
  • Levvel Health er en sundhedsteknisk virksomhed grundlagt af Jesper Lodahl i marts 2020 som reaktion på covid-19 pandemien.
  • Navnet 'Levvel Health' er afledt af det danske 'lev vel', og firmaets har nu 18 ansatte med base på Savsvinget 7 i Hørsholm.
  • De har udviklet en fjernbetjent patientovervågningsløsning Levvel.connect, der via app eller webbrowser giver sundhedsudbydere mulighed for at støtte patienten i eget hjem samt modtage og overvåge deres sundhedsdata i realtid.
  • Jesper Lodahl er 46 år og uddannet maskiningeniør.
  • I syv år arbejdede han hos Nokia med design og projektledelse inden han fortsatte som iværksætter.
  • Han har stået bag to it-projekter i Kina, henholdsvis en dating-app og efterfølgende en uddannelsesplatform til kinesiske børn. Sidstnævnte nåede at få otte millioner brugere på 18 måneder, inden det desværre kuldsejlede, da en fondinvestor pludselig trak sin støtte.
500 patienter om dagen

Det gør ikke kun arbejdet langt nemmere, men også meget hurtigere og mere effektivt. Ifølge Levvel Health-direktøren vil en sundhedsfaglig person kunne fjernmonitorere og behandle op mod 500 patienter om dagen.

"Afhængig af hvilken type patienter og behandling, så er det faktor 10 i forhold til, hvad der kan håndteres, hvis det foregår manuelt," vurderer Jesper Lodahl.

"Hele målet er at øge kapaciteten for sundhedsvæsenet, så de har mere tid til andre og mere plejekrævende opgaver. Samtidig gøres det nemmere for patienterne, mens vi holder smitterisikoen nede," tilføjer han.

"Man kan sige, at vi med vores system både hjælper de syge og hjælper dem, der hjælper de syge med at få det bedre".

Flere muligheder

Selv om udgangspunktet for Levvel Health var fjernovervågning af covid19-patienter - og systemet er udviklet ud fra en medicinsk software der har været i brug i seks år - har de spottet flere områder at anvende systemet.

"Der er både potentiale i ældreplejen og hos de privat praktiserende læger, men alle sundhedsbehandlere vil kunne bruge systemet," oplyser Jesper Lodahl.

I forhold til de praktiserende læger vil det dog kræve en politisk behandling om en ny aftale for aflønning ved fjernmonitorering af patienter. Men det er noget han håber, der indenfor en overskuelig fremtid bliver åbnet for.

Video, chat og push

Udover hele fjernovervågningen af patienten med dataoverførelse i realtid har app'en ligeledes mulighed for videoopkald, chatfunktion og kan sende pushbeskeder.

App'en designes desuden med den enkelte sundhedsafdeling eller hospitals eget brand og kan tilpasses alle sprog.

Endelig er den forberedt til at integrere med elektroniske patientjournaler, herunder den omdiskuterede Sundhedsplatform, som fire af landets fem regioner benytter sig af.

(artiklen fortsætter under foto...)

Levvel Health på Savsvinget i Hørsholm har på et år vokset sig fra et lille start-up team til nu 18 medarbejdere. Foto: Morten Ramsing

En af de førende

For Levvel Health i Hørsholm er der ikke tvivl om målsætningen.

"Om tre til fem år vil vi gerne være af de førende på fjernmonitorering. Men vi er oppe mod et par store spillere som Roche Diagnostics og Siemens Healthineers her i Europa. I USA er der også konkurrenter, men de er endnu ikke kommet herover," siger Jesper Lodahl.

Ligefor ligger det danske sundhedsvæsen, men det går ikke med den hastighed, som han kunne ønske sig.

"Vi kæmper en brav kamp for at komme indenfor," fastslår han.

Glædelig vis er det noteret, at statsminister Mette Frederiksen har været ude og tale om at øge kapaciteten i sundhedsvæsnet, som er en af fordelene ved fjernmonitorering af patienter.

Tyskland satser stort

"Der er heldigvis ved at komme fokus på det, men vi oplever, at der sker meget mere på det felt i udlandet. Senest har de i Tyskland meldt ud, at de vil investere 35 milliarder i at digitalisere deres sundhedsvæsen," uddyber Jesper Lodahl.

Han kan ikke lade være med at tænke på det bemærkelsesværdige og lidt vanvittige i, at man kan sidde hjemmefra og bestille madvarer hos nemlig.com eller fra JustEat, mens man som kronisk syg eller som patient under en længerevarende behandling ikke kan være i kontakt med en læge eller sundhedsvæsenet, så de digitalt kan holde øje med ens data.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?