24. oktober 2020
Maleri forestillende slutningsscenen af Ewalds Balders Død. Malet af Peter Cramer. Foto: Statens Museum For Kunst
gallery icon

Se billedserie

Maleri forestillende slutningsscenen af Ewalds Balders Død. Malet af Peter Cramer. Foto: Statens Museum For Kunst
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk julekalender: 20. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk julekalender: 20. december
Hørsholm - 20. december 2019 kl. 06:00
Af Frederiksborg Amts Avis og Museum Nordsjælland

Hvad betød Margrete den 1. for Hørsholm, hvem var Bent Byg og hvordan endte kongevejen egentlig med at gå gennem Hørsholm?

arrow Læs også: Historisk julekalender: 24. december

De spørgsmål og mange flere kan man få svar på i Frederiksborg Amts Avis og Museum Nordsjællands historiske julekalender.

I dag er vi nået til den 20. december:

20. december: Digterens ophold på Rungsted Kro

Fra marts 1773 til efteråret 1775 boede en af Danmarks største digtere, Johannes Ewald (1743-1781), på den daværende Rungsted Kro. Optakten til opholdet var en dyb personlig krise hos Ewald, der antagelig var foranlediget af hans dårlige forhold til moderen Marie Matthiasdatter Wulff.

Hvad Ewald mødte i Rungsted var en for ham uvant venlighed fra fiskerne i det lille fiskerleje, en stor gæstfrihed fra kroholderen - den kongelige fiskemester Ole Jakobsen - samt en storslået natur, der gjorde tiden i Rungsted til nogle af de lykkeligste år i Ewalds korte og intense liv.

Den lyksalige tilværelse i Rungsted omvekslede Ewald til de litterært mest produktive år i hans liv. Således skrev han her den berømte ode Rungsteds Lyksaligheder. En Ode og syngespillet Balders Død. Også erindringsværket Levnet og Meeninger påbegyndtes under opholdet. Sidst men ikke mindst var det berømte syngespil Fiskerne, som indeholder sangnummeret Kong Christian stod ved højen Mast, stærkt inspireret af Ewalds oplevelser i Rungsted.

Godt nok udspiller Fiskerne sig i Hornbæk og baserer sig på en strandingsberetning herfra, men syngespillets intense indtryk af havet stammede fra Ewalds tid i Rungsted.

Ewalds død i 1781 medførte landesorg i Danmark. Også i Rungsted hyldede man Ewald, om end først en del år efter digterens død. På en gravhøj fra ældre bronzealder (ca. 1700 f.Kr. til ca. 1100 f.Kr.), der lå på Rungstedgårds jorder, valgte ejeren, stadsmægler Hechsher, at rejse en mindesten for Ewald. Visse betragtede imidlertid denne som: »en tarvelig mindesten, ikke ulig en milepæl«, og i 1876 bekostede områdets daværende ejer, grosserer Carl Christian Brøchner, en ny over to meter høj mindesten udført af Herman Wilhelm Bissen.

Ewalds Høj, som gravhøjen kom til at hedde, blev efterfølgende et yndet udflugtsmål for den litterære elite. F.eks. fejrede Johanne Louise og Johan Ludvig Heiberg deres 1-års bryllupsdag i 1832 med en udflugt til højen, mens digteren Jens Christian Hostrup i 1840 med en række kammerater besluttede sig for at gå hele vejen fra Regensen i København til Ewalds Høj for at se pinsesolen danse.

Man kan stadig nyde udsigten fra Ewalds Høj og opleve Bissens mindesten. Krobygningen, som Ewald gæstede i Rungsted, findes for så vidt stadig. Den kendes i dag som Rungstedlund og huser Karen Blixen Museet.

Her på sn.dk/hoersholm vil vi gennem 24 afsnit rette blikket mod historiske personer og begivenheder, der har haft en betydning for det område, vi i dag kender som Hørsholm. Julekalenderen er et samarbejde mellem Museum Nordsjælland og Frederiksborg Amts Avis.

arrow Historisk julekalender: 23. december
23. december 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 17:34
arrow Historisk julekalender: 22. december
22. december 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 21:00
arrow Historisk julekalender: 21. december
21. december 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 10:06
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?