16. september 2021
Med sit skifte til Konservative har Annette Wiencken bevæget sig ud på usikker is. Kigger hun tilbage i historien, er der ingen af de forrige partihoppere - senest Esben Dyekjær (stort foto), Anders Vestergaard, Birger Bøgeblad, Kirsten Thrane, Marianne Preis og Jens Frederiksen, der har formået at blive genvalgt. Men de har fire gode råd til hende.
gallery icon

Se billedserie

Med sit skifte til Konservative har Annette Wiencken bevæget sig ud på usikker is. Kigger hun tilbage i historien, er der ingen af de forrige partihoppere - senest Esben Dyekjær (stort foto), Anders Vestergaard, Birger Bøgeblad, Kirsten Thrane, Marianne Preis og Jens Frederiksen, der har formået at blive genvalgt. Men de har fire gode råd til hende.
Foto: Morten Timm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det farlige partiskifte: Sådan klarede de sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det farlige partiskifte: Sådan klarede de sig

Ugebladet har set tilbage på en række tidligere partihop i Hørsholm og talt med dem der tog springet

Opdateret 24. marts 2021 kl. 10:56
Hørsholm - 17. marts 2021 kl. 08:00
Af Morten Timm og Fred Jacobsen

Vendekåber. Faneflugt. Tillidssvigt.

arrow Læs også: Ib Lunde dropper sin lokalliste: Her stiller jeg op nu

Det er ikke vælgernes livret - og slet ikke gratis - at forlade det parti, man blev valgt for. Og da slet ikke kun få måneder efter man blev valgt.

Det kan Esben Dyekjær fortælle en historie om. Han tog springet fra Venstre til Konservative i 2014 - mindre end et halvt år efter valget.

"Lige i begyndelsen var det meget ubehageligt og personligt, så jeg måtte lukke min profil på Facebook i en periode," erindrer den 47-årige skolelærer på NGG, der som lokalpolitiker også betalte den højeste pris: Han blev ikke valgt igen og fik dermed kun en enkelt periode i kommunalbestyrelsen.

Møgsager og partiskift

"Det var nok en kombination af et par møgsager og partiskiftet. Plus at Konservative stillede med nogle gode og stærke nye profiler," tænker Dyekjær om årsagerne til, at vælgerne - bortset fra en kort periode, hvor han var inde som suppleant for Morten Bast Hall - havde valgte ham fra ved kommunalvalget i november 2017.

Til gengæld var den 'hadefulde' periode forholdsvis kort. I perioden blev der skrevet meget, og kritikken fra hans tidligere byrådsgruppe var meget hård.

Har ikke fortrudt

"Det personlige var hårdt. Det må man leve med som offentlig person. Politisk har jeg ikke fortrudt et øjeblik," siger Esben Dyekjær.

Han var kun kommet fem måneder på den anden side af kommunalvalget, da han besluttede sig for skiftet.

Opposition det vigtigste

"Jeg fandt ud af, at de holdninger, jeg bød ind med, ikke var en del af det. Da valgkampen var slut, oplevede jeg en konfrontatorisk tilgang, hvor det at være i opposition var vigtigere end at samarbejde. Det var desværre også det jeg oplevede, da jeg i den korte periode var inde som suppleant for Morten (Bast Hall, red.)," fortæller Esben Dyekjær.

Oplevelserne har ikke svækket lysten til at prøve igen: Dyekjær er klar til at prøve igen, hvis partiet ønsker det.

Kaldt vendekåbe

Det var noget af samme oplevelse Marianne Preis Balser havde for 18 år siden, da hun som Venstres spidskandidat i valgperioden 2002-2005, skiftede til Konservative ligesom Annette Wiencken.

"Jeg skiftede også efter en periode med stor uro i Venstre, hvor flere ikke ville det borgerlige samarbejde og nærmest konsekvent sagde nej til forslag, når det kom fra Konservative," siger Marianne Preis Balser.

Hun blev heller ikke valgt for sit nye parti i 2005, men stillede så op igen i 2009, hvor det lykkedes hende at komme ind igen.

Men det var en hård omgang at skifte parti, husker Preis.

"Ja, det var slemt. Udover at tabe stemmer og gå voldsomt tilbage, så følte jeg mig ikke helt så velkommen. Mange K-medlemmer var negative. Jeg blev kaldt en vendekåbe og én der sidder på andres stemmer. Men jeg tror, at Annette får det nemmere. Og jeg tror, at hun klarer det ved valget. Hun har altid være mere konservativ og samarbejdsvillig," vurderer 76-årige Marianne Pries Balser.

Tror på Annette

To andre partihoppere, der heller ikke klarede springet, var Kirsten Thrane, der skiftede fra Socialdemokratiet til Konservative i valgperioden 2002-2005, og Birger Bøgeblad, der skiftede fra Konservative til Venstre i perioden 2006-2009.

Begge er overbeviste om, at hun nok skal klare den - selv om meget også afhænger af opstillingen på listen.

artiklen fortsætter under foto...

Annette Wiencken gik ind bag forhænget som Venstre-spidskandidat ved valget i 2017. Siden forlod hun Venstre i protest og nu kommet ud af stemmeurnen som en del af borgmester Morten Slotveds parti, Det Konservative Folkeparti. Foto: Lars Ramlow/Morten Timm

Man har svigtet

"Det er svært at være konvertit og komme ind igen. Det koster altid. De personlige stemmer følger ikke med. I mange folks bevidsthed har man svigtet. Jeg mødte da også nogle, der blev halvsure over partiskiftet. Det er også helt rimeligt, at folk synes det. Jeg er da også skuffet over Lars Løkke," siger 78-årige Birger Bøgeblad, der selv kun manglende nogle ganske få stemmer for at klare cuttet.

"Jeg er ked af det der skete med Annette Wiencken, og at hun gik, men jeg ønsker hende alt godt fremover," tilføjer han.

Vælgerne tilgiver ikke

80-årige Kirsten Thrane oplevede at få en del skæld ud af både vælgere og familien, da hun som eneste socialdemokrat forlod partiet. Hvad bilder du dig ind?, lød det flere gange.

"Vælgerne tilgiver ikke én som politikerne gør. Jeg har ventet længe på, at Annette Wiencken gjorde det. Hun er utrolig dygtig og talentfuld. Er man et politisk menneske, er man nødt til at finde ud af, hvor det flytter noget for én. Jeg ønsker hende alt muligt held og lykke," siger Kirsten Thrane, der i alt sad 22 år i Hørsholm Kommunalbestyrelse.

For Anders Vestergaard blev det også en nedtur efter skiftet fra Konservative til Liberal Alliance i valgperioden 2014-2017. Trods sit spidskandidatur hos LA ved valget i 2017 blev han overhalet indenom af partifælle Jakob Nybo, der snuppede listens ene mandat. Nu er Anders Vestergaard igen tilbage hos Konservative.
Heller ikke Jens Frederiksen, der blev valgt ind for Dansk Folkeparti i 2005, lykkedes med et partiskifte. Han rykkede til Konservative og stillede op i 2009 uden at blive genvalgt.

Han ønsker dog hverken at kommentere den aktuelle situation eller hans eget skifte.

"Det er et overstået kapitel," siger han til Ugebladet.

Prøvede helt nyt parti

Ib Lunde Rasmussen blev i valgperioden 2002-2005 ekskluderet fra Venstre og forsøgte et par gange med egne politiske lister uden held.

Nu skal kommunalbestyrelsens længst siddende medlem, Thorkild Gruelund forsøge sig. Efter hans eksklusion fra De Konservative tidligere i denne valgperiode har han stiftet sit eget parti SocialKonservative og skal nu prøve lykken ved kommunalvalget den 16. november i år.

arrow Ib Lunde ovenpå ny Venstre-eksklusion: Smidt ud efter internt pres
28. april 2020 kl. 16:40 Opdateret: kl. 07:05
Synes du, at kommunen er der for dig?