24. februar 2020
Et nyt storstilet projekt vil halvere antallet af medicinfejl over de kommende fem år. Foto: Julie Grothen
Et nyt storstilet projekt vil halvere antallet af medicinfejl over de kommende fem år. Foto: Julie Grothen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Antallet af medicinfejl skal halveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af medicinfejl skal halveres
Hørsholm - 05. marts 2018 kl. 16:14
Af Anna Törnqvist Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det kan have store konsekvenser for patienterne, når der sker fejl i medicineringen, og alene i 2016 blev der registreret over 75.000 »utilsigtede hændelser« som følge af medicinfejl i kommunerne. Det oplyser Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

arrow Læs også: 90-årig fejlmedicineret i 10 dage: Måtte selv ringe til lægen

- På baggrund af registret for utilsigtede hændelser, som spænder meget bredt, kan man konstatere, at der i 2016 blev registreret 116.366 utilsigtede hændelser i kommunerne. Heraf var 64,8 procent relateret til medicinfejl, og derfor tager vi også dette område meget alvorligt og har arbejdet med det længe, siger Tina Berg Jensen, chefkonsulent og overlæge ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Flere aktører er nu gået sammen om et stort landsdækkende projekt, som skal mindske antallet af alvorlige medicinfejl.

- Den 21. marts lancerer vi et stort nationalt projekt, som er foranlediget af WHO's tredje patientsikkerhedsprojekt »Medication without harm«. Vi har valgt at tage projektet til os, fordi der er rum til forbedring på området, og målet er at nedbringe antallet af alvorlige medicineringsfejl med 50 procent inden for de næste fem år. Alle de aktører, som er med i projektet, peger på de samme problemstillinger og de samme løsninger, og vi skal nu have udformet et arbejde, så vi kan komme i mål med dette omfattende projekt, siger Tina Berg Jensen.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed har gennem en årrække arbejdet for at nedbringe antallet af medicinfejl.

- I 2013 startede vi projektet »I sikre hænder«, som er målrettet plejehjem og hjemmeplejen i kommunerne. Projektet startede i fem kommuner, men gav så lovende resultater, at 13 andre kommuner nu også er kommet med. Vi er lykkedes med at gå fra, at de alvorlige medicineringsfejl skete på ugentlig basis, til at kunne reducere det så meget, at der er gået mellem 300 og 500 dage mellem alvorlige medicineringsfejl på et plejehjem, siger Tina Berg Jensen og fortsætter:

- Formålet med projektet er, at man giver borgerne i ældreplejen en sikker behandling og pleje ved blandt andet at reducere tryksår, medicinfejl, fald og infektioner. Det forsøger vi at gøre ved at skabe en læringskultur, hvor man mødes og tør tale om de fejl, man ser og gør, med henblik på at blive klogere. Vi arbejder med at skabe en psykologisk sikkerhed, så medarbejderne er trygge nok til at tale åbent om fejl, så arbejdsgangene kan rettes ind, og man derved kan undgå de samme fejl. Vi er meget optaget af, at det ikke skal være et spørgsmål om skyld og straf, men om at skabe åbenhed, for det skaber en bevidsthed om, hvad der ligger bag en fejl, og det er den eneste måde, man kan forbedre et system.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis mandag.

arrow Plejehjem fik ikke advarsel om risikofyldt medicin
27. marts 2018 kl. 04:00 Opdateret: kl. 17:16
arrow Efter tragisk dødsfald: Kommune ændrer procedurer
24. marts 2018 kl. 14:43 Opdateret: kl. 21:19
arrow Reuther: Politiet skal ind i sag om fejlmedicinering
13. marts 2018 kl. 06:07 Opdateret: kl. 14:45