10. december 2018
I Folketinget taler man om de 90 mandaters magi... I Hørsholm skal partierne kunne tælle til 10, hvis et flertal skal i hus i kommunalbestyrelsen. Grafik: Lars Sandager Ramlow
I Folketinget taler man om de 90 mandaters magi... I Hørsholm skal partierne kunne tælle til 10, hvis et flertal skal i hus i kommunalbestyrelsen. Grafik: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunalvalget i tal og bogstaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunalvalget i tal og bogstaver
Hørsholm KV17 - 17. oktober 2017 kl. 10:17
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kommunalbestyrelsen i Hørsholm tæller 19 pladser. Med 60 opstillede kandidater svarer det til, at rundt regnet hver tredje kandidat vil komme gennem nåleøjet og blive valgt ind.

I Hørsholm Kommune bor der godt 25.000 borgere. Heraf vil lidt over 19.000 være stemmeberettiget ifølge Hørsholm Kommunes oplysninger.

Ved kommunalvalget i 2013 var der en stemmeprocent på 77,08. Hvis det fremmøde holder igen her til november vil cirka 14.700 borgere gå gennem stemmeboksene på Hørsholms i alt fem valgsteder.

- På valgdagen vil vælgeren stå med en kandidatliste, der tæller 40 mænd og halvt så mange kvinder. Den yngste kandidat på listen er den 18-årige konservative Morten Bast Hall, mens den ældste er 87-årige Fritz Reuther fra Venstre. Gennemsnitsalderen for alle kandidater er 54,29 år, fortæller juridisk konsulent Christian Buch Sørensen fra Hørsholm Kommunes valgsekretariat til Frederiksborg Amts Avis tirsdagsudgave.

SF har dog et aldersgennemsnit på 38 år. Man kan dog ikke rigtigt kalde det et gennemsnit, for Louise Zabel er eneste på listen. Socialdemokratiets tre kandidater er derfor den liste med det yngste snit på 40,67 år.

Nye Veje har et aldersgennemsnit på 72 år, mens Rungstedlisten er på 65. Men ligesom for SF gælder også, at disse to lister kun er repræsenteret af en kandidat - henholdsvis Ib Lunde Rasmussen (N) og Karsten Eckert (R). Ældste liste er således Radikale Venstres syv kandidater, der har et alderssnit på 59,29 år.

Med 19 pladser i kommunalbestyrelsen og cirka 14.700 vælgere vil hvert mandat således »koste« små 775 stemmer. Her tæller listestemmerne udover de personlige stemmer. Derudover vil de tekniske valgforbund kunne rykke nogle mandater. For at undgå stemmespild er der indgået tre valgforbund. Det er (A, B, F og K), (C og D) samt (I, N, O, R og V).

Alternativet erklærede sig først med i sidstnævnte valgforbund, men efter et medlemsmøde meldte partiet ud i 11 time, at de alligevel ikke ville være med i det »blå« valgforbund«. Alternativet står derfor som eneste parti uden for valgforbundene.

Og valgforbundene betyder faktisk noget. Ved sidste valg kostede et gennemsnitsmandat cirka 770 stemmer. Men Socialdemokratiet fik alligevel to kandidater valgt ind selvom partiet fik i alt 1154 stemmer - svarende til 577 stemmer per mandat. Næstbilligst var Borgerlistens mandat for 612 stemmer, mens det dyreste mandat var Liberal Alliances, der kostede 843 stemmer.

Læs mere om de enkelte partier og lister i Frederiksborg Amts Avis tirsdag...

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk