17. oktober 2019
Formanden for Ældre Sagen i Hørsholm, Villy Nordby Kjeldsen, bød velkommen, mens publikum stadig myldrede ind. Alle borde var (som det ses nedenfor) helt optaget. Derfor måtte flere sidde langs væggene og ved siden af køkkenet, hvor der også blev gjort plads. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Formanden for Ældre Sagen i Hørsholm, Villy Nordby Kjeldsen, bød velkommen, mens publikum stadig myldrede ind. Alle borde var (som det ses nedenfor) helt optaget. Derfor måtte flere sidde langs væggene og ved siden af køkkenet, hvor der også blev gjort plads. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældre-debat trak fulde huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre-debat trak fulde huse
Hørsholm KV17 - 09. november 2017 kl. 16:14
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kaos...
Det er ordet, der bedst beskriver optakten til Ældre Sagen i Hørsholms borgermøde onsdag eftermiddag på Sophielund i Hørsholm. Publikum stod på tæerne af hinanden, ekstra stole måtte bæres ind igen og igen, og til sidst måtte der skabes en passage gennem mængden af mennesker af hensyn til brandmyndighederne, der formentligt havde hostet lidt, hvis blot en eneste mere var blevet lukket ind i aktivitetscentret. Det skriver Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Og formanden for Ældre Rådet i Hørsholm, Villy Nordby Kjeldsen satte trumf på, da han bød velkommen:

- Der er cirka 4700 medlemmer af Ældre Sagen i Hørsholm. Det er en betragtelig del af vælgerskaren, så politikerne gør klogt i at lytte til, hvad I siger og har af ønsker, lød det blandt andet.

Ugebladets redaktør, Fred Jacobsen, styrede herefter debatten og det politiske panel, der ikke var et panel. De 10 medvirkende partiers repræsentanter sad i stedet fordelt rundt ved bordene, hvor Thorkild Gruelund (K) indledte talerækken:

- Den personlige pleje, der ydes i hjemmeplejen og på plejehjemmene er i orden. Medarbejderne gør det godt, men rengøringen er ikke god nok. Det er enkelt stillet op konklusionerne i en gallup-undersøgelse, vi har fået foretaget. Jeg går ind for en klippekortsordning, hvor den enkelte ældre selv kan bestemme, om et klip skal bruges til mere rengøring eller til en tur ned i midtpunktet for at spise kringle. Det må komme an på, hvad der er mest brug for, sagde han blandt andet.

Louise Zabel (SF) pegede på udfordringen ved den demografiske udvikling, som flere kommuner kæmper med.

- Kommunernes aftale med regeringen betyder, at vi skal spare penge samtidig med, at flere og flere borgere har brug for hjælp. Vi skal passe på, at diskussionen om penge og prioriteter ikke bliver en kamp mellem generationer. Vi skal prioritere penge til dem, der har behov for det.

Nye Borgerlige stiller op for første gang, og spidskandidaten Peter Thestrup argumenterede for, at hvis der blev brugt færre penge på flygtninge og migranter, så var der flere penge til de ældre.

Den radikale Henrik Klitgaard havde dog en helt anden indgangsvinkel:

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi talte om de »raske ældre«, som vi heldigvis har mange af. De skal have gode kultur- og fritidstilbud i kommunen, de kan gå til, ellers risikerer vi, at de bliver ensomme. Det er også fint at tale robotstøvsugere og anden velfærdsteknologi, men det må ikke erstatte den måske eneste kontakt den ældre har med omverden. Det er bedre med støv i krogene end ensomhed, påpegede viceborgmesteren.

For Venstre deltog 87-årige Fritz Reuther, der måske ikke overraskende modtog dagens største bifald:

- Jeg stiller op, fordi jeg kom til at følge med i budgetforhandlingerne og planerne om at skære 1,4 millioner kroner på ældreområdet og ændre rengøringen fra to til tre uger. I Hørsholm har de ledende politikere overladt det til administrationen, hvor der skal skæres ned. Det er helt ved siden af. Derudover vil jeg godt vide, hvad der er blevet af de 6,5 millioner kroner, som Hørsholm fik fra »Ældremilliarden«. De er ikke gået til de ældre, men er røget i kommunekassen, lød det fra Reuther, der dog senere fik kritikken tilbagevist af Thorkild Gruelund (K), der er siddende formand for Social- og Seniorrådet.

Camilla Dolberg Schmidt lagde til gengæld vægt på det, som hendes parti, Alternativet, kalder den tre-delte bundlinje:

- Økonomi, miljø og sociale relationer skal hænge sammen. Vi taler meget om, hvad vi skal leve af, men vi glemmer at tale om, hvad vi skal leve for. Når vi taler ældre skal vi huske ikke at tale om en gruppe, men om enkeltpersoner, og hvad de har brug for.

I debatten fik hun støtte i dette synspunkt fra de øvrige politikere - hvor uenigheden mere gik på, hvordan den enkelte støttes bedst muligt.

Liberal Alliances Jakob Nybo formulerede det således:

- Jeg har en far, der er 75 år. Han har det godt, og han kører stadig bil - selvom det måske ikke altid er helt forsvarligt, indledte han til morskab for forsamlingen, inden han fortsatte:

- Min bedstemor er til gengæld 101 år... Hun har brug for pleje, sagde han mens flere nikkede.

Den tidligere Venstre-mand, Ib Lunde Rasmussen, stiller nu op med sit nyt parti - Nye Veje, og han brugte tid på at argumentere for, at der i Hørsholm er brug for at gå nye veje.

- Mange ting kan gøres anderledes. Jeg vil blandt andet gerne have empatien tilbage i ældreplejen.

Tidligere borgmester i Fredensborg-Humlebæk (1988-1997), Svend Erik Christiansen, der nu stiller op for Socialdemokratiet i Hørsholm mente nu nok, at der var empati.

- Vores plejeledere og medarbejdere gør et kæmpe arbejde. Som tidligere borgmester ved jeg, hvor svært det er, når pengene skal fordeles. Antallet af ældre over 80 år stiger nu med 13 procent. Det betyder, at omkostningerne stiger. Derfor vil jeg bare sige til de partier, der ønsker skattelettelser... Det hænger ikke sammen.

Det var Dansk Folkepartis spidskandiddat, Glen Madsen ikke uenig i - og han havde denne pointe i forhold til skatten:

- Det kan ikke være rigtigt, at man betaler skat et helt liv, og man så skal bruge et klippekort, hvis man skal have gjort rent. Det er ynkeligt. Det er mit parti, der har kæmpet for velfærdsmilliarden til kommunerne. Jeg må stille spørgsmål ved, hvordan de er blevet brugt i Hørsholm, lød det til forsamlingens bifald.

Blandt publikum blev der stillet spørgsmål til trygheden på Kokkedal Station, kommunens kost til de ældre, og der blev også givet et par velmente råd til politikerne.

- I stedet for at bygge et nyt rådhus, så kan i nøjes med at flytte borgerservice ned i midtpunktet. Det er det, der er brug for, lød det blandt andet.

En anden var lidt mere skarp i tonen:

- I kan vove på at skære ned på Breelteparken. Det er et fantastisk sted. Eneste problem er, at der er for få p-pladser.

Debatten kunne sagtens have været fortsat... Men efter to timer inklusiv kaffe og kage var det slut - og kaos meldte sig igen, da de mange fremmødte skulle ud igen.

De deltog i debatten:
A: Svend Erik Christiansen

B: Henrik Klitgaard
C: Thorkild Gruelund

D: Peter Thestrup
F: Louise Zabel

I: Jakob Nybo
N: Ib Lunde Rasmussen

O: Glen Madsen
V: Fritz Reuther
Å: Camilla Dolberg Schmidt