25. november 2017
David Alam står bag firmaet AirVita, der har udviklet en luftrenser af samme navn, der for nylig har vundet en pris.
gallery icon

Se billedserie

David Alam står bag firmaet AirVita, der har udviklet en luftrenser af samme navn, der for nylig har vundet en pris.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ung iværksætter vil rense luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ung iværksætter vil rense luften
Hillerød - 14. marts 2017 kl. 04:47
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

30-årige David Alam fra Hillerød har i flere år arbejdet på at udvikle en luftrenser, der kan gøre det sundere at trække vejret indenfor. Resultatet, AirVita XIQ, har han for nylig vundet en pris for.

AirVita XIQ måler aktivt mængden af skadelige partikler i rummet og neutraliserer dem, så indeklimaet bliver bedre.

David Alam, der står bag firmaet AirVita, der har udviklet luftrenseren, startede egentlig med at arbejde med projektet, fordi han ville hjælpe sin morfar, der lider af astma. Ønsket om at hjælpe har siden udviklet sig til et ønske om at hjælpe endnu flere, der har lider af astma, allergi og andre luftvejsproblemer og ultimativt redde verden fra det, han kalder »verdens største globale trussel«.

- Mange siger, at det er et problem, der hører Østen til, men det er det ikke. Kina gør noget ved det og har faktisk sænket luftforureningen med tre procent. Tidligere i år lukkede Paris ned på grund af luftforureing, og i Oslo besluttede man, at dieselbiler ikke måtte køre i indre by. I England står det også slemt til, så det er helt klart en udfording, vi skal tage alvorligt, for det påvirker også økosystemet, fortæller David Alam.

Luftrenseren fungerer på samme måde som 16.000 træer, og på displayet kan man følge med i, hvordan antallet af partikler i luften falder, mens den arbejder.

- Den består af filtre og ioner, Den måler partiklerne i et rum, så hvis forureningen stiger, udløser den ioner. Den tager alt det dårlige, suger det ind i filtrene, og så afgiver den negative partikler ud i atmosfæren, så den bliver renere, forklarer David Alam.

Det var i forbindelse med en fodboldtræningslejr i Dubai, at han mødte en koreansk forsker med speciale i klimaforandringer og forureningskilder. David Alam fortalte om sin morfar, der havde problemer med astma, og forskeren fortalte, at man faktisk godt kunne gøre noget det med luftfiltre, men at det endnu ikke var afprøvet. Han endte med at bruge to måneder i Sydkorea, hvor han arbejdede videre med at udvikle produktet. Samarbejdet ophørte dog for et par år siden, og David Alam kastede sig i stedet over arbejde for Røde Kors. For omkring seks måneder siden tog han dog fat i projektet igen og videreudviklede det med en gruppe nye folk i ryggen.

For omkring to måneder siden vandt AirVita førstepræmien ved årets Venture Cup i kategorien Green Tech. Juryen består af folk fra landets største virksomheder og universiteter, og AirVita fik 12 ud af 16 dommerstemmer.

- Det betyder meget. Først og fremmest er det et skulderklap om, at ideen er holdbar. Så det er en anerkendelse og et tegn på, at vi gør noget rigtigt, siger David Alam.

AirVita er klar til at gå all in for at sprede budskabet om luftrenseren og sælge den. Først og fremmest til virksomheder, men virksomheden har også løsninger til private hjem, til bilen og til at tage med på rejser.

- Vores håb er, at den kan komme ud i så mange hjem som muligt. Vi skulle gerne generere penge til fase to af projektet, som vi har i tankerne, nemlig at man kan bygge facader uden på bygninger, som kan genererer negative ioner. I stedet for at man har 16000 træer har man 100.000 træer, På den måde kan vi være med til på et globalt plan at rense luften udenfor. Det er det store perspektiv. Jeg håber, at vi lykkes med step et, ellers når vi ikke til step to, fortæller han.

Luftrenseren står allerede nu hos blandt andet Akademikernes A-kasse, og responsen er positiv.

- Vi har kortlagt, hvor vi gerne vil ud, så nu åbner vi sluserne med alt, den kan trække. Vi går selvfølgelig efter Business to business i første omgang, Vi har fået rigtig positiv feedback fra Akademikernes A-kasse. Vi har ikke fortalt dem, hvad den kan. Noget af det, vi har fået tilbage, er, at nogle af medarbejderne havde irritation, de nyste meget eller havde røde øjne, fordi luftcirkulationen var meget dårlig. Det er væk, hører vi. Vi håber at kunne komme ud i større virksomheder eller en kommune med måske 500 medarbejdere. Der er mange virksomheder og kommuner, der gerne vil være grønne, men det er svært, for hvad er partikler? Man tænker jo ikke over det i hverdagen. Men det betyder virkelig noget for sygefraværet, indeklimaet og medarbejdernes sundhed, slutter David Alam.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk